Selvom rekrutteringen bliver mere og mere digital, og nye rekrutteringsteknologier vinder frem, vil det ikke udkonkurrere det menneskelige element.
Der var engang, hvor ledige stillinger blev slået op i avisen, og kandidaterne greb koglen og talte for deres syge moster i jagten jobbet. Sådan er det ikke længere. Udviklingen inden for HR-området bevæger sig i en mere og mere digital retning, og i dag foregår en stor del af jobjagten online.
Vi har tidligere skrevet om chatbotten Mya, der er bygget på kunstig intelligens og kan vurdere kandidater objektivt ud fra deres erfaring og ikke personlighed. Det kan du læse mere om her. Mya er langt fra alene. Lige nu vrimler det med teknologiske løsninger, som på den ene eller anden måde kan bidrage til HR-opgaverne. Det er alt fra at udvælge kandidater ud fra deres evne til at kode, automatisk referencetjek og videointerviews, hvor kandidatens kropssprog og pupiller blandt andet bliver analyseret og vurderet.
Står det til Thomas Bælum, der er rekrutteringschef i vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad, kommer de teknologiske muligheder til at vinde endnu mere indpas fremover.
”Der vil ske det samme indenfor HR, som der er sket for Produktionsdanmark. I 2016 var big data det store inden for rekruttering. I 2017 har vi lært teknologierne at kende, og i 2018 vil rigtig meget blive automatiseret,” siger han.
Face-to-face vs. teknologi
Randstad er en af de virksomheder, der kombinerer nye teknologiske løsninger med den mere traditionelle form for rekruttering. Hvert år investerer de på verdensplan cirka 1 mia. kr. i nye HR-teknologier. I Danmark bruger de videosamtaler, mens de andre steder i verden tester andre løsninger. Eksempelvis bruger de i Asien chatbotten Mya.
Alligevel viser deres egen undersøgelse ”Techology and the human touch fra 2016”, at face-to-face er den bedste måde at interagere på. Det peger 91 % af de adspurgte danskere på, mens gennemsnittet på globalt plan ligger på 89 %.
Det er da heller ikke sådan, at hele rekruttingsprocessen kan automatiseres, mener Thomas Bælum. I stedet for tror han på, at det i nogle tilfælde giver god mening, fordi det kan lette udvælgelsen af kandidater – især når der skal rekrutteres store mængder på samme tid. I andre tilfælde er der behov for den menneskelige interaktion.
”Jeg er helt sikker på, at når vi snakker tunge rekrutteringer og headhuntning, hvor vi skal finde en kandidat, der skal skifte job, så kan den menneskelige interaktion ikke erstattes af en robot. Dér skal det være et menneske, du snakker med.”
Generationsskifte
Det er især blandt de yngre generationer som college-studerende i USA, at Randstad har testet de teknologiske rekrutteringsløsninger. Eftersom de nærmest er opvokset med digitaliseringen og teknologiske løsninger som en naturlig del af hverdagen, tager de også glædeligt imod de nye rekrutteringsmuligheder.
Men løsningerne møder også modstand, fortæller Thomas Bælum. Kritikken kommer især fra ældre generationer. Alligevel er han ikke i tvivl om, at løsningerne nok skal blive et almindeligt rekrutteringsværktøj.
”Udviklingen er allerede i gang. Vi bestiller vores mad via nemlig.com, vi shopper via nettet, vores lægekonsultationer er allerede e-konsultationer, og vores bankmøder er virtuelle. Så hverdagen er langsomt blevet ekstremt automatiseret,” forklarer Thomas Bælum.
Læs også:
Menneskeligt ledelsessyn skal udkonkurrere robotterne
10 insights om AI enhver leder skal have
Robotter og mennesker er samarbejdspartnere – ikke konkurrenter