Glem alt om intelligens, integritet eller evnen til at udvikle de ansatte. I en ny undersøgelse fra Konsulenthuset Ballisager peger medarbejdere på dén lederegenskab, som giver dem mest lyst til at arbejde for deres chef, og svaret overrasker konsulenthusets direktør, Morten Ballisager.
Kravene og forventningerne til den moderne leder stiger stødt, og derfor er der formentlig mange chefer, der gruer for de skiftende undersøgelser, der løbende kortlægger nye færdigheder, som danske ledere forventes at mestre.
Ifølge den nyeste kandidatanalyse fra Konsulenthuset Ballisager peger størstedelen af de adspurgte medarbejdere dog på en foretrukken lederegenskab, som ikke kræver, at deres chef bruger mange timer med næsen i bøger eller på at deltage i tidens kurser for at tillære sig en masse teori.
Den lederegenskab, som giver flest medarbejdere lyst til at arbejde for vedkommende, er nemlig ‘et positivt væsen’.
Læs også: Nyt studie: Bonusser motiverer – men skaber farlig adfærd
Det mener intet mindre end 47 procent af de adspurgte, mens ‘dygtig til at bevare overblikket på teamets vegne’ kommer på en andenplads med 36 procent efterfulgt af ‘at vedkommende søger dialog og er nysgerrig’ (32 procent). Spørger man Morten Ballisager, der som direktør i Konsulenthuset Ballisager står som afsender af analysen, så kommer førstepladsen i den grad bag på ham.
“Jeg er faktisk ret overrasket over, at ‘et positivt væsen’ vinder med så store længer. Det er jo uden sammenligning det vigtigste for medarbejderne, hvilket er opsigtsvækkende, for jeg synes egentlig, at den konkurrerer med nogle andre ret afgørende egenskab såsom dialog, nysgerrighed, overblik, integritet og evnen til at kunne udvikle medarbejderne. Det er væsentlige egenskaber, men alligevel tager ‘et positivt væsen’ bare guldmedaljen”, siger Morten Ballisager.
Et spørgsmål om klovnenæse?
Kigger man ned af Ballisagers liste over egenskaber, som danskerne vægter højest hos deres leder, tager den sig således ud:
- Et positivt væsen 47 %
- Dygtig til at bevare overblikket på teamets vegne 36 %
- At vedkommende søger dialog og er nysgerrig 32 %
- God humor 31 %
- Udvikler mig 27 %
- Dygtig kommunikator 26 %
- Dygtig til at beskrive forventninger til mig 26 %
- Stærk i den faglige substans 25 %
- Intelligens 17 %
- Integritet 17 %
- Ved ikke 6 %
Morten Ballisager er dog ikke den eneste, der har måtte spærre øjnene op over listen af egenskaber. Også blandt en række ledere har tallene skabt undren.
“Jeg har præsenteret analysen og tallene for flere HR-afdelinger i store danske virksomheder, og der blev jeg mødt med undren over resultatet. Der var sågar en leder, der responderede med: ‘Jamen handler det så i virkeligheden om, at jeg bare skal tage klovnenæsen på?’, men det er vigtigt, at man ikke misforstår disse egenskaber. Det positive eller sjove væsen kan ofte opfattes som naivt eller useriøst, men sådan behøver det ikke være. Det handler ikke om at være lalleglad, men om at lederkvaliteter har rykket sig”, siger han.
Læs også: Den moderne leder skal være tjener for sine medarbejdere
At kvaliteter som positivitet og humor ligger så højt på listen, er et klart udtryk for den kurs, som lederfaget har befundet sig på i en årrække, mener Morten Ballisager.
“Forståelsen af, hvad det vil sige at være en god leder, har flyttet sig meget over de senere år. Tidligere var en leder én, der ledte de ansatte, men i dag har vi mere brug for en leder, der træder i baggrunden, hvor vedkommende kan spille sine medarbejder gode. Det handler ikke om at gå forrest, men bagerst. Det gør man blandt andet ved at være en positivt chef, der gennem overblik og dialog er med til at guide medarbejderne i den rigtige retning”, forklarer han.
Ifølge Morten Ballisager er der heller ikke længere det samme behov for en faglig stærk leder, da vi får stadig flere højtuddannede vidensarbejdere, der befinder sig på et fagligt niveau, som chefen efterhånden ikke kan matche. Derfor er der brug for, at vores ledere i stedet finpudser de menneskelige kompetencer.
“Vi er på vej ind i en periode, hvor mange mennesker mister deres identitet i lederjobbet, fordi de ikke kan finde ud af, hvilken rolle de skal spille. Svaret er, at de skal skrue op for de menneskelige værdier, som vi ser vinde frem blandt ledere, og den udvikling bærer et andet behov ind i relationen mellem leder og medarbejder”, mener han.
Din kompetencer skal supplere hinanden
Selvom det kan virke kontroversielt, at ‘bløde værdier’ som positivitet og humor fortrænger faglige og videnstunge kompetencer fra toppen af listen over lederes fornødne skill set, så påpeger Morten Ballisager, at det i sidste ende måske ikke er helt dumt, hvis ledere får et øget fokus på de værdier, som ikke står listet i de klassiske lærebøger. Det er måske ligefrem på tide, tilføjer han.
Læs også: 7 gode (leder)vaner – på ny
“Flere ledere lader sig ofte tynge og bebyrde af deres mange opgaver og det store ansvar, der hviler på deres skuldre. Det fører til, at nogle ledere til tider glemmer værdien af positivitet, grin og overskud. Der fokuseres lidt for ensidigt på drift, på de mål der skal nås, på dét der går galt eller kan gå galt”, siger han.
Morten Ballisager understreger dog, at ingen kompetencer kan stå alene. Et positivt væsen er uden tvivl vigtigt, men det samme er alle andre egenskaber på listen, og derfor er det nødvendigt, at du som leder formår at variere i dine faglige såvel som menneskelige kompetencer og helst skal kunne krydse så mange punkter af på listen så muligt.
“Ledere har i årevis halset rundt for at få styr på alle de faglige kompetencer, der forventes af dem – blandt andet fordi vi fuldstændig har overloaded hinanden med forskellige ledelseshåndbøger og forskellige læresætninger om, hvad god ledelse er. Men når man spørger medarbejderne, så findes det hele ikke i bøgerne. Du skal både kunne påvirke folk positivt, men også have styr på din faglighed og dét, du er sat i verden for at udrette”, mener han.
Læs også: Disse personalegoder skaber engagerede medarbejdere
Samtidig er man hos Ballisager klar over, at listen sandsynligvis ville have set noget anderledes ud, hvis analysen var blevet foretaget blandt virksomhedens topledelse eller bestyrelse i stedet for medarbejderne. Derfor er det vigtigt at huske, at du som leder skal kunne navigere i forventninger fra både top og bund.
“Du skal huske, at du både skal lede opad og nedad, og at forventningerne til dine kompetencer afhænger af, hvem du leder. Din topledelse er sandsynligvis mere interesserede i, at du er en intelligent leder frem for en sjov leder, men når nu dine medarbejdere peger på noget andet, så bliver du nødt til at kunne iføre dig de forskellige kasketter og vide, hvornår hvilke kompetencer skal i spil”, afslutter Morten Ballisager.