Med chatbots og Tinder for ansættelser er vejen banet for teknologiske muligheder, der overtager flere af de klassiske HR-opgaver.
Mya: Hej Christian, har du ledelseserfaring?
Christian: Ja, to års erfaring. Hvad er minimumskravet til stillingen?
Mya. Det er to år, så det lever du op til. Hvor mange medarbejdere har du haft ansvaret for?
…
Alt imens Mya og Christian skriver sammen, analyserer Mya Christians svar. Ikke ud fra personlige holdninger til hans svar, men ud fra det, hun er programmeret til at forstå. Det er også den viden, hun bruger til at svare Christian. Mya er en chatbot, som er bygget på kunstig intelligens og natural language processing og kan vurdere kandidater objektivt ud fra deres erfaring og ikke personlighed.
Mya er ikke den alene. Der er flere chatbots og andre teknologiske muligheder, som kan løse nogle af de klassiske HR-opgaver. Eksempelvis spørger en anden chatbot ind til potentielle ansøgeres opgaver i nuværende og tidligere job, og ud fra svarene matcher chatbotten ansøgere med mulige stillinger, så ansøgeren i bedste Tinder-stil kan swipe mellem de forskellige stillinger. På samme måde kan arbejdsgivere swipe imellem ansøgeres anonyme profiler. Mens andre teknologiske løsninger bygget på intelligent video og tekstbaseret software kan forudsige de mest egnede kandidater ud fra et videointerview.
Der er ikke noget overraskende ved de teknologiske muligheder, for kunstig intelligens vinder mere og mere frem på arbejdsmarkedet. For et par år siden konkluderede en rapport af konsulenthuset McKinsey, at halvdelen af alle arbejdsopgaver i fremtiden overtages af robotter, og virtuelle assistenter som Siri og Alexa spås af trendsspottingorganisationen TrendWatching til at have meget indflydelse på købssituationer i 2018, som du kan læse mere om her.
Automatiseringen overtager ikke
Men selvom kunstig intelligens vinder frem, betyder det ikke, at den menneskelige del af HR bliver overtaget af robotter. I hvert fald ikke hvis det står til Morten T. Højberg, der er adm. direktør i rekrutteringsbureauet Moment.
”Grundlæggende kommer det aldrig til helt at overtage HR. Med den del af HR, der har med følelser, holdninger og rådgivning at gøre, er det svært bare at få et svar fra en chatbot. Mennesker har brug for mennesker,” siger han.
I samme boldgade er en undersøgelse fra fagforbundet Djøf, som viser, at robotterne ikke overtager. Ifølge undersøgelsen kan kun 13 % af HR-opgaverne automatiseres. Står det i stedet for LinkedIn’s CEO, Jeff Weiner, er kunstig intelligens og automatiseringen den største trend, der vil ændre måden, som virksomheder ansætter, udvikler og fastholder talenter på.
Nogle af de teknologiske muligheder er da også kommet for at blive, mener Morten T. Højbjerg. Han peger på, at de kan være med til at optimere flere HR-opgaver, og henviser til onboarding som et af de områder, der er blevet ændret til det bedre med teknologiske løsninger. Eksempelvis findes der systemer, der guider ledere i, hvor de skal sætte ind i forhold til medarbejdere.
Følelser kræver mennesker
En af grundene til, at Morten T. Højberg ikke tror, at robotterne helt overtager HR, er, at der er følelser på spil. Tidligere har han interviewet 1400 medarbejdere for at undersøge, hvilken betydning god onboarding har for nye medarbejdere. Resultatet viste, at onboarding handler om følelser, og derfor var det ikke til at sige noget endegyldigt om, hvem der ville blive i virksomheden eller ej, som han ellers havde troet var muligt.
På samme måde mener han, at robotter ikke kan gennemskue kemien mellem en potentiel medarbejder og lederen eller teamet. Samtidig kan tingene ændre sig. Der kan komme en ny leder, eller markedet kan ændre sig. Det, der motiverer en medarbejder i dag, motiverer nødvendigvis ikke medarbejderen i morgen. Sådanne uforudsigelige ting får robotter svært ved at kunne forudsige og tage hånd om, hvis de overtager alle HR-opgaver.
I stedet for handler det om, at teknologien og HR skal supplere hinanden.
”Det kan blive et godt kompas og hjælpeværktøj til mange områder og løse manuelle og trivielle opgaver,” lyder det fra Morten T. Højberg.
For ham handler det om at finde en balance mellem brugen af de teknologiske løsninger.
Det samme viser en undersøgelse fra det hollandske rekrutterings- og vikarbureau Randstad US. 95 % af de adspurgte mener, at teknologi skal være en del af ansættelsesproceduren, men ikke erstatte den. Samtidig svarer 87 %, at teknologien har gjort jobsøgningsprocessen mere upersonlig, og 82 % bliver frustreret, hvis processen bliver alt for automatiseret.
”Der ligger noget værdifuldt i nærværen mellem mennesker. Det kan være et konkurrenceparameter, at jeg ikke skal til samtale med en chatbot, men med et menneske,” siger Morten T. Højberg.
Læs også:
Robotter og mennesker er ikke samarbejdspartnere – ikke konkurrenter
10 insight om AI enhver leder skal have
Digitaliseringen udfordrer de digitaliserede