Teleselskaber er oplagte kandidater til at erobre markedet for mobile internetopkoblede dimser. Men de ved endnu ikke, hvordan de skal tjene penge på det
Intelligente termostater, selvkørende biler og andre smarte dimser er fremtidens internetbrugere.
Det vurderer en rapport fra rådgivningsfirmaet Gartner, der anslår, at over 20 milliarder maskiner vil være på nettet i 2020. Her taler vi alt fra industrirobotter til opkoblede løbesko og førerløse biler. Og mens sensor-, batteri- og processorteknologi langt hen ad vejen er klar til det store digitale eventyr kendt som Internet of Things (IoT), venter vi stadig på en af de mest basale ingredienser: internettet. Eller rettere, det mobile internet.
For under kategorien Internet of Things hører også alle de alle de smarte internetopkoblede dimser, der giver værdi, hvis du kan tage dem med dig ud i byen, i naturen og ja, hvor end du befinder dig. The Internet of Mobile Things. Men udviklere af de intelligente ringeklokken og håndtasker bøvler med at få dem på nettet, fordi mobilt internet, som vi kender det, er for dyrt. Og flere spørger undrende, hvorfor de store teleselskaber, der leverer internet til vores smartphones, ikke er kommet med en løsning for længst.
Vi har spurgt en af landets store teleudbydere TDC, og de er så småt i gang, viser det sig. For få uger siden lancerede TDC et Internet of Things-samarbejde med teknologikoncernen Cisco, der kort fortalt går ud på at få wi-fi i de danske byer.
“Lige nu handler det om at få nogle løsninger op at køre, så vi får nogle erfaringer. Vi har allerede infrastrukturen både med fiber, kobber og så videre, så derfor skal vi nu finde ud af, hvordan vi bruger den bedst muligt,” siger Kathrine Forsberg, vicedirektør i TDC Erhverv.
Man kan sige, at TDC så småt har taget hul på udfordringen. Helt konkret, fortæller Kathrine Forsberg, vil TDC fokusere på at skabe smarte løsninger i det offentlige byrum i samarbejde med en række aktører fra forskellige brancher. TDC leverer et netværk, hvor man kan samle en masse data om byen. Man kan aflæse luftforureningen og kode lyskryds til at få folk til at køre ad de større veje frem for de små gader, man kan få skraldespande til selv at fortælle, når de trænger til at blive tømt, og sensorer kan måle, når gader er oversvømmet og selv bestille pumper.
Intet internet i Hareskoven
TDC’s fokus løser dog kun delvist det problem, som danske Iot-opfindere står overfor. For skal mobile IoT-dimser sende og modtage data uden for byerne, skal man oprette et klassisk mobilabonnement hos en af de store teleudbydere. Og det er et problem.
“Folk er ikke interesserede i at betale serviceomkostninger for at have tøj på eller internet i deres grill. Det er for svært (for IoT-producenterne, red.) at sælge, noget der koster 100 kroner plus 79 kroner om måneden i abonnement.”
Det sagde Christian Olesen fra den danske startup Velocator til F5 i sidste måned. Velocator udvikler lige nu en løsning, der lettest beskrives som sim-kort til dimser. En idé, der opstod, fordi hans eget firma manglede en måde at komme på nettet med en cykellygte med indbygget GPS. Men udfordringen er generel, og det bremser udviklingen indenfor internetopkoblede mobile dimser, mener Christian Olesen.
“Udviklerne ved godt, at det ikke er rentabelt. Og det sætter en stopper for produktudviklingen,” siger han.
Læs også: Smarte dimser får deres eget teleselskab
Forretningsmodellen stinker
Egentlig udgør Internet of Things en temmelig god forretningsmulighed for teleselskaberne, hvis de kan få kunder blandt en del af de 20 milliarder dimser, der skal på nettet i nær fremtid. Men måden man sælger mobilt internet på i dag, fungerer ikke til dimser, er der bred enighed om.
“Internet of Things er derfor et naturligt skridt for TDC. Det er en ny måde at anvende infrastrukturen og dermed tilbyde nye løsninger. Det giver max mening i forhold til, hvad der er vores kernekompetencer; infrastruktur, opsamling og transport af data,” siger Kathrine Forsberg, men indrømmer også, at forretningsmodellen er usikker.
“Hvordan vi kan tjene penge på Internet of Things er et godt spørgsmål. Derfor er vi startet med Smart Cities. Størstedelen af kommunerne er kunder hos TDC allerede. Derfor prøver vi med de kunder at skabe en ny retning og ny værdi,” siger hun og understreger, at det ikke bliver ved hjælp af den eksisterende simkort-forretning.
Den samme udfordring står samtlige danske teleselskaber overfor. Det fortæller Claus Berthou Madsen , der er seniorkonsulent i konsulenthuset Resonans og har en lang karriere i telebranchen bag sig.
“Der er en mulighed i Internet of Things for teleselskaberne. Men de har svært ved at gribe den rigtigt, fordi den traditionelle forretningsmodel passer dårligt. Så det store spørgsmål er, hvordan man kan finde den rette forretningsmodel,” siger Claus Berthou Madsen.
Læs også: Ballon-wifi og besked-apps presser teleindustrien
Konkurrence kommer udefra
Selvom teleselskabere i princippet har et forspring i forhold til at sætte sig på markedet for mobilt internet til dimser, kan det meget vel være nogle helt andre aktører, der gør det, vurderer Claus Berthou Madsen.
Han peger på, at mange aktører har interesse i markedet. Og hvis iværksættere ikke kan få deres idé ført ud i livet, finder de på en løsning selv. Og også de store IT-virksomheder som Google, Facebook og Apple er mulige aktører. Eksempelvis har Google bakset med wi-fi i balloner, Facebook fiflet med wifi-droner og Elon Musk udvikler satellit-wifi fra rummet.
“Telebranchen skal være oppe på dupperne for at følge med. For hvordan bliver man den, der tager den plads på markedet? Man skal have ført funktionalitet ind i det rum, der hedder Internet of Things. Teleselskabet alene kan ikke ramme det. Men de kan lave samarbejder på tværs af brancher,” siger Claus Berthou Madsen.
Kathrine Forsberg bakker op.
“Konkurrencen kommer mange steder fra. Jeg er ikke så nervøs for, at de andre teleselskaber kan udkonkurrere os på det her område. Men vi bliver nødt til at samarbejde med nye og andre typer virksomheder, hvis vi skal finde den rigtige forretningsmodel. Vi kan ikke klare det med Cisco alene, for vi har brug for aktører i mange forskellige brancher,” siger hun.
Læs også: Wifi fra rummet skal ændre verdenshistorien
Internet er basic. Som el og vand
Men hvad skal der til, for at det mobile internet kan blive en god forretning, og det store potentiale inden for de mobile dimsers internet kan blive forløst?
Spørger man Claus Berthou Madsen, er det en ændring i den måde teleselskaberne ser på deres internetservice.
“Benspænd nummer et er, at man ikke kan tjene penge på en dims, der bipper i Hareskoven. Men man kan tjene penge på 20 millioner ting. Så man kan forestille sig, at man skal sælge en service i stedet. Og det er det skifte, der skal ske,” siger Claus Berthou Madsen.
Han peger på, at internet i stadig højere grad bliver en basisvare som vand og el. Derfor er der muligvis behov for, at man ikke kan tænke Internet of Things som en selvstændig internetløsning, men at der skal være en helt ny forretningsmodel for internet. Både til dimser, dutter, telefoner, tablets og computere.
“Vi vil gerne betale for adgang til internettet. Men vi vil ikke betale en høj pris, for vi ser det som en nødvendighed,” siger Claus Berthou Madsen.