Derfor skal sløjd omdøbes til 3D-print

15. October 2015

3D-printere i klasseværelserne kan betyde billigere undervisningsmaterialer og skabe en generation, som tænker og kreerer i alle dimensioner

Denne artikel er bragt i samarbejde med

Type caption for image (optional)

 

En klump plastic-spaghetti. Det var hvad det kunne blive til, da Windsor Boys’ School i England for tre år siden skulle afprøve skolens spritnye 3D-printer Makerbot Replicator.

Det var ikke lige, hvad formningslærer Phil Hall havde ventet. Men det var dog, siger han, en del af processen i forhold til at lære at bruge en 3D-printer. Og specielt i begyndelsen er det en oplevelse, som lærere bør være forberedt på.

I dag er plastic-spaghetti en sjældenhed på skolen, og elever bruger 3D-print og CAD-software til at designe og bygge fuldt funktionelle højtalere, docks til smartphones, opladere og legetøjsfigurer.

Skolelærere kan printe undervisningsmaterialer
På Florida State University arbejder forskerne Adam Santone og Rabieh Razzouk sammen med lokale skolelærere og organisationen MySTEMKits.com for at kunne skabe undervisningmaterialer og -planer, der bruger 3D-print, til elever fra de laveste klassetrin og helt op til high school.

“I sommer introducerede vi 500 lærere til programmet og fremover kommer 20.000 til 40.000 elever i Floridas skoler til at bruge materialerne. Der er ingen tvivl om, at interessen for 3D-print er der, og at det har potentialet til at gøre lærere til små lokale producenter af undervisningsmaterialer,” udtaler Razzouk.

Lærere, eksperter, NGO’er og industrikendere er alle enige om, at 3D-print har potentialet til at forvandle lærere til udviklere og testere af nye undervisningsmaterialer skræddersyet til deres undervisning.

Og det vil frigøre midler fra de altid stramme skolebudgetter og skabe endnu bedre undervisningsmiljøer. Det mener Phil Hall.

“Evnen til at designe, printe, teste og evaluere øjeblikkeligt vil skabe fantastiske muligheder for læring og undervisning. Det er en drøm! Men vi er der desværre ikke helt endnu,” siger den engelske formningslærer.

Selvom meget er blevet sagt, skrevet og designet for at få flere involveret i at lære om 3D-print, har økosystemet omkring 3D-print og den tilhørende design-software endnu ikke formået at fange lærerne. Og der er en reel risiko for, at printerne bare kommer til at samle støv ude på skolerne.

Spørgsmålet er, hvordan man kan engagere lærerne? Hvis man har held med det, kan 3D-print nemlig blive en del af skoleelevernes liv på samme måde, som sociale medier, smartphones, internet og computere er blevet for dem.

3D-printere er en spareplan
Den første udfordring er at få 3D-printere ind i klasselokalerne, hvilket ofte er lettere sagt end gjort.

Hvorfor? Til dels fordi det lyder som en dyr teknologi. Og den slags kan være svært at sælge.

Skoler verden over bliver konstant ramt af sparekniven. Og flere steder har de skrumpende budgetter rent faktisk fået flere lærere til at indkøbe materialer til undervisningen for egne midler.

Selvom det er beundringsværdigt, er det dog ikke en strategi, som er meget mere langsigtet end at fikse en faldefærdig dæmning med gaffa-tape og kontaktlim.

Men selvom 3D-print og spareplaner måske ikke hænger så godt sammen ved første øjekast, så er det dog et af de bedste argumenter, når man dykker lidt ned under overfladen.

“I nogle tilfælde er 3D-print af undervisningsmaterialer allerede billigere end at købe dem. For eksempel når det kommer til de velkendte modeller af DNA-helix. De koster omkring 250 dollars at købe, og du har brug for et sæt for hver anden eller tredje elev. 3D-printere kan producere dem billigere og giver mulighed for at printe flere på stedet,” forklarer Rabieh Razzouk.

Skoler kan spare millioner
Det er svært at finde større prissammenligninger mellem 3D-print og indkøb af undervisningsmaterialer. En undersøgelse fra universitetet Michigan Tech fra 2013 viser dog, at det er billigere at printe 20 husholdningsartikler end at købe dem, og at det kan lede til en årlig besparelse på mellem 300 og 2000 dollars.

I skolesammenhænge ville 3D-printere med deres nuværende hastighed nok ikke være i stand til at producere alle fysiske materialer. Alligevel ville de fleste, fra skolebestyrelser til politikere, nok tage varmt imod en teknologi, som kan reducere udgifterne en smule.

I Californiens seneste årsbudget for offentlige skoler var der afsat hele 76,6 milliarder dollars. Hvis 3D-printere kan skære bare 0,1 procent af den udgift, så vil det svare til 76,6 millioner dollars i besparelse.

Prisen for 3D-print falder i øjeblikket, og der kommer flere og flere af de mindre såkaldte ‘skrivebordsprintere’, som koster mellem 6000 og 12.000 kroner.

Det kan også udgøre lidt af et projekt i sig selv for fantasirige skoler at anskaffe sig en printer. Projekter i Togo, Tanzania og Bolivia har for eksempel vist, at det er muligt at bygge en fuldt funktionel 3D-printer samt printmateriale af elektronisk skrald og genbrugsplastik for en pris i omegnen af 100 dollars

Udfordring: Lærere mangler evnerne
Lærere, interesseorganisationer, industrikendere, NGO’er og firmaer involveret i undervisning fremhæver alle to udfordringer, før 3D-printere kan få forløst deres undervisningpotentiale. Nemlig lærernes evner og det manglende økosystem omkring 3D-print.

“3D-print kræver stadig teknisk ekspertise. Og der er helt klart for få lærere, som har de nødvendige evner lige nu,” siger Jon Fidler, der er chefdesigner hos nonprofit-organisationen NatureBytes.

Michael Molitch-Houd, der er chefredaktør for nyhedsportalen ‘3D Printing Industry’ er enig.

“Teknologien og løsningerne, som er tilgængelige for lærere, er stadig ret indviklede. Firmaer, der producerer 3D-printere, har guides og tilbyder instruktion, men det virker helt klart som om, at der er behov for mere.”

For meget software og for få opskrifter
Software og download af 3D-modeller er også problematisk. Der er for mange forskellige modeller at vælge imellem.

Hvis man bruger smartphones som analogi, så betyder manglen på standardisering, at lærerne skal vælge ikke blot mellem Samsung, Nokia, HTC eller Apple. De skal også lære at programmere deres Android-, iOS- eller Microsoft-device. Og det er svært uden tid og undervisning.

Men selv hvis du er en en haj til 3D-print, er der simpelthen ikke nok brugbare objekter, som kan printes her og nu. Særligt ikke når det kommer til specifikke grupper af elever – for eksempel de blinde.

“Taktile grafiske repræsentationer er ekstremt nyttige undervisningsmaterialer for blinde eller svagtseende. 3D-print er en gevinst, men der er ikke nogen store biblioteker med grafiske modeller tilgængelige i øjeblikket,” siger Ike Presley fra American Foundation of the Blind.

Løsninger fra lokalsamfundet
Mange steder kommer løsningerne på udfordringerne fra lærerne selv og deres lokalsamfund.

Der er for eksempel mange lærere og skoler, som har taget initiativ til at gå i dialog med lokale producenter af 3D-teknologi. Det giver lærerne en chance for at afprøve 3D-print, inden de beslutter, om det skal implementeres i undervisningen. Og det giver støtte fra lokale entusiaster.

Florida State University og Michigan Tech har begge vist vejen i forhold til, hvordan et bibliotek for 3D-objekter kan blive skabt og samlet ved at bede lærere om hjælp. Ligeledes kan lokale lærere og NGO’er skabe undervisningsvideoer.

“Firmaer som Makerbot og Autodesk har instruktionsvideoer og leverer instruktion på stedet, men det langt fra nok,” siger Jon Fidler, der er designer hos NGO’en Naturebytes.

“Hvis en underviser vil skabe den slags ting, er der et behov for at gøre det bedre og mere bredt tilgængeligt. Det er en af grundene til, at vi planlægger at skabe en række instruktionsvideoer.”

Han fremhæver også universitetsstuderende med viden om CAD-værktøjet og 3D-print som oplagte sparringspartnere for skolelærere i forhold til, hvordan man kan bruge teknologi i klasselokalet.

Bare tryk print
En anden udfordring i øjeblikket er at skabe 3D-printere, software og CAD-programmer, som er intuitive og let tilgængelige for lærere og elever.

“3D-print er stadig et stykke vej fra bare at være, ‘tryk på en knap, og print,’. Det er også stadig en proces med ret lav produktionshastighed, og det betyder, at firmaer, som producerer undervisningsmaterialer, ikke er i fare for at blive udkonkurreret af startups og lærere endnu,” forklarer Yan Izo, CEO for Dreamfactory, hvis firma specialiserer sig i netop undervisningsmaterialer og 3D-print.

Generation print n’ play
I fremtiden vil 3D-print gøre lærere i stand til at lave hurtige prototyper og være med til at skabe en mere fleksibel undervisning.

Hvis et undervisningsmateriale ikke fungerer, kan det blive ændret eller erstattet på stedet.

Lærere kan samarbejde om at skabe deres egne materialer. De vil for eksempel kunne printe en ny globus, hver eneste gang grænserne rykker sig. Ikke noget med at spare penge op først.

For eleverne vil det betyde en tidlig introduktion til en banebrydende teknologi og chancen for at skabe helt nye ting fra bunden. Utallige studier viser, at denne projektbaserede læringsform gør eleverne bedre og dybere læring.

Det oplevede jeg selv, da jeg var omkring 12 år gammel og havde sløjd i skolen. Jeg lavede en strandstol af træ, der kunne foldes sammen. Den overlevede omkring 10 år. Hvis det virkelig kom så vidt, tror jeg også, at jeg ville være i stand til at bygge den i dag.

Eller tag for eksempel, William Kamkwamba, opfinderen fra Malawi, der som teenager byggede en fuldt funktionsdygtig vindmølle af overskydende materialer, som kunne generere strøm.

Forestil dig, hvad andre som ham kunne gøre med en 3D-printer – en generation, som vil vokse op og være vant til, at deres idéer kan gå flydende fra det digitale til det fysiske – hvis idéer kan komme til live ved et enkelt tryk på en knap.

Deres visioner ville straks kunne oversættes til fysiske forbedringer af verden omkring dem. Vi er der ikke endnu. Men med fortsatte forbedringer, så er det retningen, vi bevæger os i.

Oversættelse: Asser Bøggild Christensen

Du kan læse den originale artikel her

 

[visforfatter length=’long’ email=’marc@f5.dk’ title=’Journalist’]

Type caption for image (optional)

Type caption for image (optional)

 

 

 

 

 

Marc Prosser

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser