Apple lancerer streaming-tjeneste, der skal sætte Spotify og andre opkomlinge på plads. Og det kan meget vel lykkes, mener flere tech-kyndige
Apple har musik i sit DNA. Det er svært at spå om, hvor firmaet havde været uden iPod’en og iTunes, men et seriøst bud er i rendestenen. Det var nemlig disse musik-succeser, som i nullerne konverterede millioner af pc-brugere til æblemærket. Ligeledes havde stifter Steve Jobs et quasi-religiøst forhold til navne som the Beatles og Bob Dylan. Hvis der var noget, han gik op i udover stramt designsprog, så var det musik.
Derfor er det helt i firmaet ånd, at Apple ikke vil lade markedet for musikstreaming være op til Spotify. Apple Music blev lanceret ved firmaets udviklerkonference for nylig, og flere tech-kyndige mener, at æblefirmaets tiltag er en meget reel trussel mod Spotify og alle de andre.
“Udover at rigtig mange mennesker allerede forbinder Apple med musik, har selskabet et par meget klare fordele. Først og fremmest har de 800 millioner konti med betalingsoplysninger tilknyttet. Kombineret med muligheden for at tilføje Apple Music direkte i styresystemet på iPhone, iPad og Mac betyder det, at de kommer direkte hen foran snuden på millioner af mennesker, som intet skal gøre for at komme i gang andet end at åbne en app,” vurderer Nicolai Franck i en analyse for dr.dk.
Han mener desuden, at tre måneders gratis prøvetid vil være med til at lokke mange potentielle kunder. Både Spotify-kunder og helt nye.
“Det store spørgsmål er så, hvor mange af disse, der bliver hængende, når det begynder at koste penge. Mit bud er, at det er rigtig mange. Men alting er jo relativt,” skriver Nicolai Franck.
I sin analyse slår han desuden på, at Spotify på trods af sin førende position endnu ikke har et voldsomt stort antal betalende kunder – kun 15 millioner. Med det in mente giver det masser af markedsmæssig ræson at satse hårdt på streaming for Apple.
“Jeg vil ikke blive overrasket, hvis Apple Music allerede om ét år har givet alle andre musikstreamingtjenester baghjul, når det kommer til antal betalende kunder.De har simpelthen så mange penge og fordele, at det næsten ikke kan gå anderledes,” konkluderer tech-journalisten.
Har glemt Ping-fiasko
Christiane Vejlø fra bloggen Elektronista har samme synspunkt. Hun mener, at Apple på trods af tidligere musik-bommerter som den sociale tjeneste Ping er stålsatte i deres jagt på musikoverherredømmet.
“Apple har forsøgt sig lidt med noget radio og en mislykket social tjeneste. Men ellers har de ligget pænt stille på musikfronten de sidste mange år. Men da de købte Beats og fik folk som Jimmy Iovine og Dre ind i virksomheden var det et ret tydeligt signal om at der var noget nyt på vej med Apples musiktjensteste,” skriver hun.
Christiane Vejlø er ligeledes temmelig optimistisk i forhold til Apples chancer. Hun mener særligt, at deres gigantiske kundeportefølje er en af de vigtigste trumfer på firmaets hånd.
“De har allerede fat i millionvis af brugere, som har iTunes abonnementer, de har altid haft et tæt forhold til musikindustrien, og de er gode til at lave tjenester, som andre allerede har lavet- bare meget mere lækkert og brugervenligt. Det skulle ikke undre om de også med Apple Music får krammet på os alle sammen. Men det er ikke til at sige, før vi har set det i praksis.
Amerikanske Wired er dog ikke helt på linje med de danske kollegaer. I en analyse kommer det frem, at netop Spotifys gratis og reklamefinansierede version kan blive en sten i skoen på Apple, der kun tilbyder en premium-funktion
Alt imens hele verden snakker Apple versus Spotify har det japanske sociale medie Line lanceret en streamingtjeneste i Japan. F5 har tidligere beskrevet, hvordan Line med utraditionelle midler som nuttede mangabjørne og -kaniner tager Asien med storm og står på dørtærsklen til Europa.
Ingen af de vestlige streamingtjenester har endnu fået hul igennem til det store japanske marked
Allerede om et par uger er den nye tjeneste klar til at blive rullet ud i 30 lande, og prisen kommer til at ligge i samme leje som Spotify.