Design: den gyldne mulighed mange misser

13. november 2018

Bedre konkurrencedygtighed, et stærkere brand og en øget omsætning. Det er nogle af de gevinster, som mange danske virksomheder oplever ved at benytte designtænkning. Alligevel er det langt fra alle, som har fået øjnene op for potentialet ved design.

Prøv at løfte blikket fra skærmen foran dig og se dig omkring.

Læg mærke til udformningen af kaffekoppen på dit bord, det visuelle udtryk på magasinet eller avisen henne i hjørnet – eller tag din mobiltelefon i hånden og studér brugerfladen.

Design er allevegne i vores hverdag, og netop af den grund findes der næppe en velfungerende virksomhed i Danmark, hvis produkt, serviceydelse eller forretningsmodel ikke er bygget på design.

Til gengæld er det kun lidt over halvdelen af danske virksomheder, der systematisk benytter designtænkning som en bevidst forretningsstrategi i bestræbelserne på at stå stærkere i forhold til konkurrenterne. Og det er en skam.

For ifølge undersøgelsen Design Delivers 2018, som Dansk Industri og Dansk Design Center står bag, er der meget at vinde for virksomheder, der vælger at implementere design som en central forretningsmodel – ligegyldigt om formålet er at forbedre virksomhedens produkter, systemer eller brugeroplevelser på en fysisk såvel som grafisk facon. Design skaber både vækst og værdi for langt de fleste virksomheder, viser undersøgelsen.

”Design er et af de vigtige elementer, der gør vores produkter mere værdifulde på tværs af brancher,” lyder det fra administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, der gerne understreger, hvor meget danske virksomheder kan vinde på målrettet anvendelse af design.

Alligevel er det kun 54% af de virksomhedsledere, som er blevet adspurgt i undersøgelsen, der anvender systematisk designtænkning i større eller mindre grad i deres virksomheder.

Spændvidden af virksomhedernes designbrug strækker sig lige fra design som formgivning til design som et integreret element og i den bredest mulige anvendelse som et styrende element i virksomhedens processer, når der skal udvikles noget nyt.

Design deler vandene

Tallene lyver ikke. I hvert fald ikke hvis man skal tro Design Delivers 2018, hvor 79% af de adspurgte, som bruger design i mere eller mindre systematisk grad, oplever, at design styrker deres brand. 75% af dem svarer, at design har en positiv betydning for bundlinjen.

Yderligere svarer 67%, at brugen af design øger deres konkurrenceevne, mens 65% mærker, at design har en positiv indvirken på deres kundetilfredshed.

Samtidig tegner tallene et billede af, at jo mere designtænkning ledere får indopereret i deres forretningsmodel, jo mere får de ud af brugen målt på kroner og øre. Blandt de virksomheder, der anvender design på et højt plan og som en central og styrende virksomhedsstrategi, oplever hele 92%, at anvendelsen har positiv betydning for virksomhedens bundlinje.

Men på trods af den mærkbare tilfredshed med brugen af design, er det dog langt fra alle danske virksomheder, som er sprunget med på vognen. Hele 45% af de adspurgte tilkendegiver således, at design ikke er noget, man arbejder systematisk med i deres virksomhed.

Men hvordan kan det være, når nu design ellers lader til at være et guldæg for dansk erhvervsliv?

Svaret skal – ifølge undersøgelsen – findes i, at mange virksomheder ikke kan få øje på fordelene ved design. Mod forventning er det ikke et spørgsmål om økonomi, da kun fem procent svarer, at de ikke har råd til at hyre et bureau, der kan løse ens designmæssige udfordringer. I stedet er 88% procent af disse virksomhedsledere enige om, at design ikke er relevant for deres virksomhed, mens 17% vurderer, at de er usikre på, hvad design kan bidrage med rent værdimæssigt.

Ansigtsløft til en 75-årig

En af de virksomheder, for hvem design i årevis har spillet en altafgørende rolle, er milliard-koncernen Danfoss. Allerede fra det øjeblik virksomhedens grundlægger, Mads Clausen, i 1943 opfandt verdens første radiatortermostat, var designet af den banebrydende varmetermostat afgørende for produktets efterfølgende succes.

Siden har Danfoss i stadig stigende grad valgt at tænke design ind i sine produkter – især med brugervenlighed for øje.

”Når vi skaber et produkt, som en kunde skal have glæde af, så skal det også være nemt at afkode. Det skal ikke kun fungere rent teknisk, men også give dig en positiv oplevelse, der bekræfter den kvalitet, som vi har bygget ind i det. Derfor benytter vi os blandt andet af design”, forklarer Michael Qvotrup, der er Corporate Design Manager hos Danfoss.

Brugen af design som et centralt og styrende element i Danfoss’ forretningsgrundlag kulminerede for få år siden, da moderne teknologi gjorde det muligt at videreudvikle grundlæggerens 75 år gamle opfindelse og atter gøre den nyskabende.

Det skete, da virksomheden lancerede første udgave af den intelligente varmetermostat Danfoss Eco. En smartvarmeløsning, der gør det muligt at kontrollere og styre varmen i sit hjem ved hjælp af en app på sin telefon, der bygger på et enkelt, men innovativt design.

Prisvindende løsning

Eco-termostaten er siden blevet en stor succes, og hos Danfoss lægger Michael Qvotrup heller ikke skjul på, at medgangen i høj grad skyldes beslutningen om at ty til en innovativ design-løsning. I årevis har Danfoss benyttet flere eksterne designere for at skabe vellykkede brugerprodukter, og i forbindelse med Danfoss Eco faldt valget på designbureauet Design-People.

”Lige pludselig opstod der en helt ny mulighed for at kunne fjernkontrollere med forskellige typer trådløse teknologier, og det så vi bare eksplodere. Det gjorde, at der kom mange andre spillere på markedet, som var en trussel mod os. Det, vi gjorde, var derfor at finde de bedste kompetencer, der findes indenfor de forskellige teknologier og inden for design,” forklarer Michael Qvortrup.

Siden udviklingen af Eco-termostaten har design-samarbejdet både ført til en øget brugervenlighed hos Danfoss, gode resultater på bundlinjen samt en opsigtsvækkende hæder, da Danfoss Eco tidligere på året vandt specialprisen People’s Choice ved Danish Design Award.

Brugervenligt frem for banebrydende

Hos Dansk Industri er man ikke sen til at rose danske virksomheders brug af design – deriblandt Danfoss, og ifølge den administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, vandt Danfoss ikke prisen, fordi Eco-termostaten var baseret på banebrydende ny teknologi, eller fordi formen eller farverne var spektakulære. I stedet vandt de på et enkelt og brugervenligt design.

”Danfoss vandt, fordi produktet gør avanceret teknologi let at bruge for sådan én som mig og andre almindelige mennesker, så de kan styre deres varme på en enkel måde. På den måde er Danfoss Eco faktisk et rigtig godt eksempel på den stærke tradition, vi har for brugervenligt design,” forklarer Karsten Dybvad.

Ifølge den snart forhenværende administrerende direktør i DI bør endnu flere virksomheder begive sig ud over stepperne og gøre som eksempelvis Danfoss, Grundfos, Coloplast eller Lego, der alle har integreret design som en afgørende proces i skabelsen af nye varer eller serviceydelser. Det har de først og fremmest haft held til at gøre ved at opsøge ekstern hjælp og samtidig have brugernes behov for øje.

”Den gode designproces er jo dén, hvor forskellige faggrupper udfordrer hinanden. Her skal der være nogen, der stædigt og insisterende bliver ved med at stille spørgsmålet: ’hvordan kan det her blive endnu bedre for de mennesker, der skal bruge det i sidste ende?’,” lyder det fra Karsten Dybvad, der derfor glæder sig over, at mange danske virksomheder har fået øjnene op for den nødvendige brug af design.

Optimisme på trods af nej-hat

Til trods for den udprægede begejstring, der i bred udstrækning er at spore over tallene bag Design Delivers 2018, er den fremtidige udfordring, ifølge undersøgelsen, stadig at overbevise de 45% – altså tæt på halvdelen af danske virksomheder – om, at design er en god forretning.

Der er dog optimisme at spore bag tallene, da 63% af de virksomheder, der ikke benytter design, allerede har konkrete retningslinjer for at sikre, at deres produkter har et ensrettet udtryk, hvilket kategoriseres til at være designtænkningens første spæde skridt.

Spørger man Michael Qvotrup fra Danfoss, bør disse virksomheder da heller ikke være betænkelige ved at implementere design i deres forretning.

”Designprocessen gør, at du bliver udfordret på, hvilke features du bygger ind i dit produkt samt spørgsmålet: hvad er kerneværdien for mine brugere? Samtidig er designerne rigtigt gode til at se på den konkrete situation, hvori produkterne anvendes, og ud fra det få øje på, hvilke ting forbrugerne vægter højt. Der er ingen tvivl om, at brugerne skal inddrages, for at du overhovedet kan få optimeret dine investeringer, og det gør designerne fantastisk godt, da de har de helt rigtige værktøjer,” understreger Michael Qvotrup.

Nils Würtzenfeld

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser