Vend forretningsudviklingen på hovedet og afsæt tid til at forstå dine kunder bedre, så kan du lettere udvikle forretningen i den rigtige retning
Den teknologiske udvikling har hjulpet os på vej med big data, smarte apps og alverdens digitale services. Men digitaliseringen af stort set alting forandrer også forbrugernes forventninger. Forbrugerne er vant til, at deres behov dækkes, og at deres problemer løses. Det er de, fordi de kan se, hvad digitaliseringen kan gøre for busbilletter, boligudlejning, taxa-bestilling og rudekuverter fra det offentlige. Men desværre tænker for mange virksomheder for ofte forretningsudvikling ud fra virksomhedens behov frem for kundens. Det mener Niklas Marschall, network director hos F5 og vice president i Business Development hos KMD. Ifølge ham ender mange ofte med at udvikle på det mest oplagte problem med den mest oplagte løsning, men det er ikke nødvendigvis det, der giver virksomheden mest værdi i sidste ende.
“I dag går det galt, fordi man finder en løsning på et problem, man tror, man har i sin virksomhed, men i sidste ende er problemet måske et andet,” siger han.
Tænk som en designer
Begrebet “design thinking” er efterhånden ved at vinde indpas inden for forretningsudviklingens verden. Det er evnen til at kombinere kreativitet, empati og rationalitet. Tænker man lidt mere som en designer og bliver bedre til at at prøve sig frem og sætte sig i kundens situation for at finde de reelle behov, som virksomheden skal løse. Så vil man også opdage, at de problemstillinger, man troede var de afgørende, ofte viser sig at være nogle helt andre.
Ved at analysere kundernes behov, afdække flere mulige problemer og lave prototyper, kan man komme frem til lige netop dét slutprodukt, som kunderne i virkeligheden efterspørger.
Nye bleer
Et eksempel på nogen, der er har haft succes med at bruge begerbet “design thinking”, er ble-firmaet Kimberly Clark, der står bag ble-mærket Huggies. En dag fandt en konkurrent på at lave bleer i forskellige farver – lyseblå og lyserød – til henholdsvis drenge og piger. Det var en stor succes, så Kimberly Clark mistede markedsandele. De var derfor nødt til at tænke ud af boksen.
De undersøgte grundigt, hvad kunderne gerne ville have, og de fandt frem til, at et af de svar, der gik igen, var, at det faktisk var en lille smule pinligt, hvis ens barn stadig brugte ble. Samtidig så forældrene bleen mere som en beklædningsgenstand end en brugsgenstand, der blot skal sørge for, at der ikke sker “uheld”.
Læs også: Drop dit industrielle mindset
Kimberly Clark gik derfor i gang med at undersøge forskellige muligheder. Både for design og brugervenlighed af bleerne. Der var mange forskellige ideer oppe at vende. Blandt andet muligheden for at lave lommer og forskellige designs, så de lignede rigtigt tøj. Til slut endte virksomheden op med produktet buksebleen. Bleer som har elastik i toppen, og som man kan give sit barn på samme måde, som man giver dem underbukser på. Tanken var, at det skulle gøre pottetræningen nemmere, fordi barnet selv kan tage bleen af og på. Og de blev en kæmpe succes.
Lettere sagt end gjort
Men design thinking-processen er muligvis lettere at tale om end at fuldføre. Mange forretningsudviklere oplever nemlig, at direktionen vil have resultater hurtigt. Og hvordan overbeviser man så lige chefen om, at det er en god idé at afsætte ekstra tid og ressourcer til at udvikle ekstra og gå helt tilbage til Adam og Eva, når man samtidig skal sende produkter på markedet.
I Kimberly Clarks tilfælde skete det eksempelvis først, da de tabte markedsandele og blev nødt til at gentænke hele forretningen. Men det kan være en god idé at forsøge at overbevise din chef om, at det er nødvendigt, for kundernes mentalitet er en anden i dag, end den var for bare få år tilbage.
“Der er et større slutbrugerkrav i forretningsudvikling i dag. De krav, forbrugerne stiller er større. Der er behov for at få en mere emotionel og empatisk tilgang ind i de elementer, der betyder allermest for brugerne. Det betyder, at man til sidst får nogle produkter, der betyder mere for forbrugerne. Og det er svært at nå frem til den slags løsninger i traditionel forretningsudvikling,” siger Niklas Marschall.