70 procent af alle vidensmedarbejdere har aldrig en hel times fordybelse i løbet af en arbejdsdag. Det fører til ineffektivitet.
Det er tirsdag over middag. Formiddagen har været fyldt med møder, og du har spist frokosten foran computeren, så du kunne få svaret på de mange mails om stort og småt, der har hobet sig op siden sidste uge. Nu sidder du med en præsentation, som skal være færdig i morgen eftermiddag. Der er ro, endelig. Tingene går slag i slag, og pludselig er du i flow. Det bliver skidegodt det her, når du lige at tænke, idet en af dine medarbejdere stikker hovedet ind ad døren med et: ”Det der kundemøde, ik…?” Der røg den. Igen.
Kender du den følelse, er du ikke alene. ”Undersøgelser har vist, at 70 procent af alle vidensarbejdere aldrig oplever at have én times sammenhængende arbejdstid. Men det er præcis det, som de har brug for,” siger Pia Hauge, ledelsesrådgiver og forfatter til bogen ’Kontorkoma – fra støj fordybelse i dit arbejde’.
Den manglende plads til fordybelse gør Pia Hauge bekymret. For hvis der er én ting, som vores hjerner har brug for, så er det at kunne fordybe os – ikke mindst, hvis vi er vidensarbejdere. ”Hvis du spurgte hjernen, ville den sige, at den gerne vil lave en ting ad gangen, gøre det færdigt og gøre det godt. Problemet er bare, at mange arbejdspladser er indrettet fuldstændig modsat. Det er dybt uhensigtsmæssigt i forhold til det kognitive, fordi din hjerne simpelthen begynder at køre langsommere. Du ender kort sagt i det, som jeg kalder kontorkoma – altså bliver du ineffektiv,” forklarer hun og fortsætter: ”Mennesket vil gerne tænke, men alle mulige ting gør det svært. Støj, digitale forstyrrelser, åbne kontorer, tidspres. Det trætter og gør, at kvaliteten af arbejdet bliver ringere.”
Selvom deadlines kan hjælpe med at prioritere, kan tidspres for eksempel gøre, at kvaliteten af ens arbejde daler med hele 45 procent ifølge Rescuetime, der overvåger skærmbrug. Samtidig giver tidspres dig faktisk tømmermænd, forklarer Pia Hauge, Og det er så konkret, at der går tre dage, før man er almindelig oveni hovedet igen – medmindre der selvfølgelig præsenteres et nyt tidspres.
Sammen med storrumskontorerne blev det moderne at multitaske. Problemet er bare, at en undersøgelse fra Stanford University har vist, at det reelt kun er to procent af os, der formår at multitaske. Resten af os taber bare tråden, selvom vi måske tror, at vi jonglerer med en masse bolde.
”Det hjælper ikke, at vi har alt muligt, der bipper. Efter corona er der også mange ledere, som har indført Teams og Slack som et fast, ekstra arbejdsredskab oveni mails og telefon, fordi de syntes, at det da var smart. Men det gør bare, at der konstant er tre små prikker, der arbejder nede i højre hjørne, og det er helt vildt forstyrrende,” siger Pia Hauge, der fortæller om de syv skridt til fordybelse i denne måneds udgave af podcasten F5 Focus, som du kan lytte til her.
Mentalt vågeblus
De digitale redskaber svarer faktisk til, at du sidder i et storrumskontor – også selvom du ikke gør det fysisk. For alle kan altid få fat i dig, og du kan aldrig få den fordybelse, som du har brug for.
”Problemet er, at vi ikke tør sige nej og melde os ud af det, fordi vi så bliver set som asociale. Men gør vi ikke noget ved det, ender vi med at have to millioner mennesker, der går på arbejde på mentalt vågeblus til høje lønninger, og det er jo totalt uholdbart,” siger Pia Hauge: ”Ledere skal tage det her rigtig alvorligt, for det går ud over effektiviteten. Svære tanker tager tid, og jo mere komplekst og strategisk ens arbejde er, des længere tid tager det at udvikle den gode løsning.”
Bare det at have én sammenhængende time, hvor man kan fordybe sig, gør en verden til forskel, forklarer Pia Hauge. Hun har eksperimenteret med det i to forsikringsselskaber, hvor medarbejderne fik fem timer til fordybelse om ugen i fem uger. Resultatet var, at medarbejderne fik meget mere fra hånden, fordi opgaverne tog kortere tid. Og som en bonus blev de gladere – fordi de fik jo løst deres små og store opgaver.
Behov for refleksion
Moralen er dermed, at vi skal genoptræne vores evne til fordybelse. Og her er det oplagt, at du som leder går foran. For hvis der er én ting, som en leder har brug for, så er det tid og ro. Spørg derfor dig selv, om det mon er den manglede plads til fordybelse, der gør, at du ofte ikke når længere end excel-arket og bunken af e-mails. ”Du har brug for at kunne reflektere som leder, og det kan du ikke, hvis du konstant bliver afbrudt. Men du får jo penge for at tage beslutninger, og derfor er det ekstra vigtigt, at du også har roen og pladsen til at komme frem til de gode løsninger,” siger Pia Hauge og fortsætter: ”Jeg har interviewet en række ledere, som fik plads til fordybelse. Fælles for dem alle var, at de følte sig nyforelskede i jobbet. Det kan vist ikke siges tydeligere.”
Kort sagt hjælper det på arbejdsglæden at kunne få tænkt en sammenhængende tanke. Og får du mulighed for det, vil du opleve, at tingene lynhurtigt ryger af to- do-listen. Men hvordan du reagerer efter en effektiv dag, er dog også vigtig for de kommende dage. Ligesom når du har trænet kroppens øvrige muskler, har du nemlig brug for at restituere, hvis du har trænet hjernen, fordi du har brændt kognitiv kraft af. Er man træt i hovedet, er man nemlig også mere forfalden til overspringshandlinger og fristelser. ”Hvis du ikke holder pauser, er det videnskabeligt bevist, at du begynder at overse ting på skærmen. Det ironiske er, at selvom du laver færre fejl, hvis du holder pause, er det at holde pause indlejret i os som noget dovent,” siger Pia Hauge.
Men til spørgsmålet om, hvorvidt mindfulness på jobbet kan være en løsning på vores pausebehovet og vores manglende evne til fordybelse, siger hun: ”Jeg synes faktisk, at det er provokerende at tilbyde travle medarbejdere en halv times mindfulness. Giv dem hjernevenlige arbejdsvilkår i stedet. Det vil fremme både effektiviteten og arbejdsglæden.”
Så hvad er så hjernevenlige arbejdsvilkår? Ja, det kan du høre om i denne måneds udgave af podcasten F5 Focus, hvor Pia Hauge fortæller om, hvordan du undgår hjernekoma og fremmer effektiviteten hos både dig selv og dine medarbejdere, gennem syv trin til fordybelse. Lyt med her.