Når kommunalvalget løber af stablen, er der interesser på spil. Fagforbund og erhvervsorganisationer har på forskellig vis prøvet at fremme deres interesser. Men hvad har de forskellige gjort, og hvad lægger de vægt på?
Magten ligger andre steder end hos politikerne. Særligt blandt fagforbund, erhvervsorganisationer og interesseorganisationer bliver tunge beslutninger taget, og her er der også en ønskeseddel til landets nye bystyrer efter kommunal- og regionrådsvalget.
F5 ser nærmere på, hvad nøglepersonerne i interesse- og fagorganisationer mener, vi danskere skal vælge, når vi står i den kommunale og regionale stemmeboks.
Formand for LO Lizette Risgaard har været klar i spyttet og opfordret sine medlemmer til at vælge partier, der støtter et øget offentligt forbrug. Derfor har LO og særligt dets medlemsorganisationer i kampagner opfordret til at støtte kandidater, der er villige til at åbne den kommunale tegnebog til ældrepleje, skoler, og daginstitutioner.
”Vi ønsker, at kommunerne og regionerne drives, så vi sikrer de bedste rammer for lønmodtagernes arbejds- og hverdagsliv. Men det går desværre den forkerte vej. Regeringen vil bruge færre penge på offentlig service, selvom der kommer flere ældre med behov for omsorg og pleje. Der er altså brug for flere midler, selv hvis man bare vil bevare status quo! Det er ikke godt nok! Vi bør investere i at bevare og udvikle vores fælles velfærd”, siger LO-bossen og uddyber:
”I en tid med stadigt flere ældre og et sundhedsvæsen, der nærmest dagligt udvikler sig med ny medicin og nye behandlingsformer, må vi ikke stoppe her. Det er pinedød vigtigt, at der ikke udvikles en ny grønthøstermodel – en ny skrivebords new public management model – i 2019”.
Dansk Erhverv har lavet et interaktivt kort, der viser hvilke kommuner, der er mest erhvervsvenlige og præsterer bedst og ringest i velfærdsservices. Vicedirektør Steen Milling forklarer i Berlingske Tidende, at erhvervsorganisationen gør det for at sætte fokus på de ”påfaldende” forskelle, der er mellem kommunerne.
”En gang imellem har man en opfattelse af, at man er verdensmester, når kun man bruger sin egen kommunegrænse som landkort. Men der kan godt være andre, som er lidt skarpere og lidt bedre, end man selv er. Det er et spørgsmål om at dele viden”, siger Niels Milling fra Dansk Erhverv. Han understreger dog, at organisationen ikke støtter en konkret kandidat. I stedet handler det om at sætte fokus på forskelle i serviceniveau og erhvervsvenlighed.
”Det vigtige for os er at få gjort det mere gennemsigtigt og synligt, hvordan kommunerne præsterer”, siger han.
René Nielsen, næstformand i Dansk Metal, anbefaler hverken sine medlemmer at stemme rødt eller blåt. Til gengæld anbefaler Dansk Metal, at man stemmer på et medlem af, ja, Dansk Metal, hvor kandidaterne spænder fra Kommunisterne til Nye Borgerlige.
”Vores udgangspunkt er ikke en partipolitisk dagsorden. Derimod ønsker vi, at de mærkesager, som vi har, såsom uddannelse og industrien bliver bragt ind i kommunalbestyrelserne. Og det er dem, der arbejder i industrien bedst til”, siger René Nielsen til DR.
Dansk Metal har derfor udsendt anbefalinger til deres 130.000 medlemmer, om hvad de bør lægge vægt på. Her gælder blandt andet, at de vælger en kandidat, der støtter de tekniske skoler, og at der kommunalt er stærke bånd til fagforeninger.
Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri peger i DI Business på, at vælgere og politikere skal tænke erhvervsvenligt. Derfor har Dansk Industri kørt land og rige tyndt for at diskutere virksomhedernes vilkår mellem lokale politikere, virksomhedsledere, medier og borgere.
”Gode vilkår for virksomhederne starter med en god dialog. De lokale politikere skal vide, hvad der rører sig hos de lokale virksomheder, hvis de skal skabe de optimale rammer”, siger han.
”Hvis der skal være råd til skoler, daginstitutioner og velfærd i fremtiden, så skal kommunerne skabe de bedste rammer for, at de lokale virksomheder kan udvikle sig og skabe nye arbejdspladser. Der er således al mulig grund til at diskutere virksomhedernes vilkår i de kommende uger op til kommunalvalget”, siger vicedirektøren i DI.
Læs også:
“Passer loven ikke borgeren, laver vi den om”
Medlem af ledelseskommommission: Drop silotænkning
Offentlige ledere er for sløve til it