Kontanter er gammeldags, uhygiejniske og koster milliarder at håndtere. Men heldigvis kan de være på vej ud i kulden til fordel for fintech
Danmark har alle muligheder for at blive det første kontantløse samfund i verden. Og der er god grund til at forfølge den ambition.
Det fortalte René Thomsen fra Finansrådet ved en fintech-konference onsdag, som UK Trade and Investment havde arrangeret i samarbejde med Deloitte.
“En af de vigtigste grunde til at droppe kontanter er, at de koster samfundet og erhvervslivet rigtig meget i forhold til digitale betalingsløsninger. Nationalbanken har lavet en rapport, som viser, at det koster omkring 15 milliarder kroner om året at håndtere, optælle og sikre kontanter. Der er 27 erhvervsorganisationer, blandt andet Dansk Erhverv og DI, som alle bakker op om at udfase kontanter,” udtaler René Thomsen.
“Kriminalitet er en anden god grund til at forlade kontanter. De er nemlig et oplagt mål for kriminelle. Hvis vi også tager den psykologiske skade, som eksempelvis et røveri medfører, så bliver det endnu dyrere at have kontanter,” siger han.
Og så er også en helt lavpraktisk grund til at forlade kontanter. Penge er simpelthen er bakteriebomber. Når alle transaktioner er digitale, vil bakterier ikke have lige så let ved at hoppe fra lomme til lomme, forklarer René Thomsen.
Danmark fører på betalingsløsninger
Konferencen skulle sætte fokus på digitaliseringen af den finansielle verden – i fagkredse omtales denne tendens som fintech.
Blandt de engelske fintech-eksperter, som deltog i dagens paneldebatter, var der enighed om, at Danmark har særlige forudsætninger for at blive en af de førende nationer på området. Og på sigt at blive et kontantløst samfund. Det skyldes særligt dankortets succes de seneste 30 år, men også MobilePay og Swipp spiller en vigtig rolle i udviklingen.
Selv den britiske ambassadør, Vivien Life, måtte i sin åbningstale ved konferencen erkende, at Danmark er et stykke foran hendes hjemland, når det kommer til udbredelsen af digitale betalingsløsninger.
René Thomsen påpeger, at vi allerede er godt på vej til at blive helt digitale på en række andre områder. Derfor er det naturligt at lade betalingerne følge i samme fodspor.
“Vi har haft Nemkonto og Nembetalinger i nogle år. Vi får digital post fra staten, og så har vi NemID. Alt det gør, at vi er nået et niveau, hvor det er mere gnidningsfrit at gå væk fra kontanter,” forklarer René Thomsen.
Afskaf paragraf 56
Der er dog stadig en hæmsko, når det kommer til at sende tieren, tyveren og plovmanden på pension.
“Der er en paragraf 56 i betalingstjenesteloven, som faktisk kræver, at alle fysiske butikker skal tage imod kontanter. Den bliver vi nødt til at komme af med først. Det bliver interessant at se, hvad den nye regering finder på,” siger René Thomsen.
“Den tidligere regering foreslog en prøveordning, hvor en række butikker blev undtaget. Men der sidder nogle partier i Folketinget, som er bekymrede for om ældre vil være i stand til at bruge digitale betalingsløsninger, og det er selvfølgelig også en vigtig faktor. Ligeledes skal børn, hjemløse, handicappede og andre grupper også være i stand til at betale,” siger René Thomsen og påpeger, at den ældre del af befolkningen faktisk allerede har taget mange digitale betalingsløsninger til sig.
Ved konferencen kom det dog samtidig frem, at flere fintech-firmaer har løsninger, som kan være mere attraktive for forældre end kontanter. Danske Beeptify kan eksempelvis lave betalingskort, hvor børn kan have ti skolemælk ‘på kontoen’ i stedet for hundrede kroner. På den måde kan forældrene sørge for, at pengene bliver brugt fornuftigt.
Kontanter får ikke nedbrud
Kontanter har dog stadig en fordel i og med, at de ikke har brug for batteri eller kan blive ramt af nedbrud. Og det er Finansrådet også opmærksom på.
“Det er klart, at hvis et samfund bliver kontantløst, så skal der tænkes mere over back up funktioner. Hvad hvis det går ned – ikke bare i nogle timer, men i fem dage? Vi ser jo en gang imellem, at for eksempel dankortet ikke virker, hvilket kan have konsekvenser for både borgere og forretningslivet,” siger René Thomsen.
Han forklarer, at cyberkriminalitet ligeledes vil blive et endnu vigtigere fokusområde i fremtiden. Endnu er danske banker blevet forskånet for de helt store angreb, men det er naivt at tro, at de ikke kan rammes i fremtiden.
Til trods for udfordringerne slår kontorchefen fra Finansrådet dog fast, at han er en ‘believer’, når det kommer til at gøre Danmark til et land uden kontanter.