Vores hjerner reagerer forskelligt på billeder. Og denne unikke reaktion kan i fremtiden blive dit personlige ID
Det er en underdrivelse at sige, at internettet flyder over med billeder. Facebook, Instagram, Imgur og Flickr – de er alle vegne. En ny rapport publiceret i journalen med det noget komplekse navn IEEE Transactions on Information Forensics and Security beretter om at hjernens respons, når vi kigger på diverse billeder af alt fra Barack Obama til vores livretter, fremover vil kunne skabe en supersikker form for identificering og godkendelse.
Hjernen fungerer nemlig således, at der bliver genereret yderst specifikke neurale aktivitetsmønstre allerede indenfor de første få millisekunder, når man reagerer på synet af et billede. Det har forskere fra State University of New York i Binghamton fundet frem til ved at analysere personer mellem 18 og 43 år, og de kunne nemt generere unikke adgangskoder baserede på denne hjerneaktivitet, der kom fra at kigge på billeder af kendisser, mad og usædvanlige ord. Koderne blev efterfølgende brugt til at identificere personerne med stensikker præcision, faktisk 100 procent.
Testpersonerne fik et specielt headset på, der kan måle hjernens elektriske impulser. Derefter blev de så præsenteret for hele 500 forskellige billeder, blandt andet af en båd, et stykke pizza, Anne Hathaway, ordet “conundrum” (gåde, red.) og mange andre.
Læs også: Cyborg: Du kan redde verden med din data
Alle deltageres hjerner reagerede forskelligt ved hvert eneste billede.
“Har man hundreder af disse billeder, hvor samtlige personer vil have forskellige holdninger og reaktioner til hvert eneste af dem, så kan man virkelig være præcis i forhold til at identificere, hvilken bestemt person, der har kigget på dem udelukkende ved at studere deres hjerneaktivitet,” siger medforfatter af rapporten Sarah Laszlo, der er assisterende professor i psykologi til CBS News.
Umuligt at stjæle
Med en succesrate på 100 procent forestiller hun sig desuden, at teknologien skal bruges i de situationer, hvor der kræves ekstrem høj sikkerhed, som for eksempel ved adgang til det amerikanske forsvarsministeriums hovedkvarter Pentagon eller til militære områder med kernevåben. Generelt til situationer der i særdeles høj grad kræver 100 procents sikkerhed.
Derfor kunne den nye hjerneteknologi være det helt nye es i ærmet, der kan overgå nethinde-scannere og fingeraftryksgodkendelse, som begge godt kan “stjæles” i yderste tilfælde. Hjernebølger er derimod enormt komplekse størrelser, der ikke kan kopieres eller stjæles af eventuelle hackere eller en tredjepart.
“Får man stjålet sit fingeraftryk, kan man ikke bare gro en ny finger og erstatte det – det vil for altid kunne misbruges, for de kan ikke annulleres. Hjernebølger kan derimod potentielt godt annulleres. Så hvis nogen imod al forventning rent faktisk var i stand til at stjæle “hjerneaftryk” fra en autoriseret bruger, så kunne denne bruger godt nulstille det aftryk,” siger Sarah Laszlo.
Læs også: Fremtiden er intelligent – er du?
Der er dog lang vej til, at denne supersikre løsning kan bruges til mere almindelige formål for den almene bruger. Det kan det måske komme til, men ikke i en nær fremtid, understreger en anden medforfatter af rapporten, Zhanpeng Jin.
“Vi ser det indtil videre kun blive brugt i disse topsikre lokationer som Pentagon eller militære områder, hvor der ikke er specielt mange brugere, der har autoriseret adgang, og disse brugere behøver ikke konstant at bekræfte deres identitet ligesom en almindelig forbruger ofte er nødt til med deres telefoner eller computer,” siger Jin.
I øjeblikket er holdet i gang med at forsøge at hacke deres eget system mentalt for at bevise, at det er lige så sikkert, som det udgiver sig for at være. Og det ser ud til at holde stik.