I en nær fremtid vil du kunne tale med virtuelle assistenter og kunstige intelligenser om stort set alting, og de vil vide alt om dit liv – ud fra hvordan du taler. Stemmestyrede devices er på vej til at blive en helt central og vigtig del af vores liv.
Du har sikkert et par gange siddet med et skævt smil og sagt “Hej Siri, fortæl en joke” til din iPhone, hvorefter den har responderet med en tam vittighed fra skuffen, som lige fik dig til at puste lidt ekstra luft ud gennem næsen.
Over 700 millioner mennesker har en iPhone og kender derfor til Apple’s Siri. Men verdens største brand er ikke på nogen måde frontløber, når det kommer til disse stemmestyrede kunstige intelligenser. Her fører Google, Facebook og Amazon stort.
Det er bare gået mange af os forbi i Europa, hvad der rent faktisk sker på dette område, fordi langt det meste af softwaren udvikles på engelsk, og derfor er USA (som altid) lidt foran, mener Michael Birkebæk Jensen, der er Director for NewTech Lead i KPMG. Til daglig arbejder Michael med at implementere de nyeste og mest “cutting edge” teknologier i KPMG’s virke.
Derhjemme har han et device, der hedder Google Home. Når han forlader lejligheden, siger han: “Hey Google, turn off the lights,” hvortil den svarer “okay, have a great day”. Michael kan godt uden at tænke videre over det komme til at sige “tak og i lige måde” tilbage til den. Men som han påpeger, så kunne han ligeså godt sige “hav en god dag” til et glas vand.
Èt er, at man kan slukke lyset ved at snakke til en “bot”. Men det er kun begyndelsen.
“Sådanne stemmestyrede devices kommer mere og mere på banen, og de kommer til at overtage blandt andet kundeinteraktion for virksomheder,” siger Michael B. Jensen.
Mød EVA – hun kan styre dit liv
KPMG har selv en vision for fremtidens virtuelle assistent inden for – i dette tilfælde – fintech. Hun hedder EVA. Hun består af mange forskellige teknologier, herunder avanceret data-analyseværktøjer, stemmegenkendelse, kunstig intelligens, andre tilkoblede devices, API (Application Programming Interface) og cloud teknologi. Alt dette findes i forvejen, men skal blot kombineres for at gøre EVA til virkelighed.
Lad os lige dykke ned i en potentiel interaktion mellem dig og EVA:
EVA: “Hej. Jeg kan se, du har et par minutter, kan vi lige snakke?”
Dig: “Ja, værsgo EVA.”
EVA: “Du har spist ret meget junk food på det seneste, du har ikke været ude at løbe i over en uge, og du virker stresset.”
Dig: “Jeg har haft travlt på arbejdet. Hvad foreslår du?”
EVA: “Hvad med en yogatime i dit lokale fitnesscenter? De har pladser på et hold på tirsdag, og du har tid. Jeg kan arrangere en begynder-time.”
Dig: “Lad os sige det.”
EVA: “Det er hermed ordnet og betalt for. Har du lyst til at invitere nogen med? Både Lars og Kirsten er vilde med yoga, og de ser også ud til at have tid.”
Dig: “Nej, ellers tak. Jeg vil gerne skåne dem for at se mig lave hundestrækket. I øvrigt, hvordan ser min økonomi ud?”
EVA: “Du er på rette spor. Jeg har omlagt lidt for at skaffe dig en bedre rente, og så var der en uforudset udgift, som jeg har bedt om at få betalt.”
Lyder det som en lidt nemmere hverdag? Bare rolig, det er lige om hjørnet. Og det kan også blive endnu mere specialiseret.
“Man kommer til at kunne give sine devices meget komplekse ordrer. For eksempel vil man kunne spørge, hvordan vejret bliver en uge fra i morgen på den destination, hvor man var på ferie sidste år,” siger Michael B. Jensen og uddyber med endnu et eksempel:
“Lad os sige, du vil købe en bagel. Den kan tage samtalen på flere måder. Du kan sige, du vil have en bagel, og så kan den spørge, hvad der skal være på. Der skal være laks og rygeost. Men du kan også bare sige, hvis du har bestilt én før, at du gerne vil bestille din yndlingsbagel – så ved den, hvilken det er.”
Man kan høre dit helbred
Det er tilstrækkeligt imponerende i sig selv, at ens virtuelle assistent er i stand til at kunne udføre alle den slags ordrer og opgaver. Men der er et endnu dybere lag i stemmegenkendelses-teknologien, som man knap nok kan forestille sig.
“Det bliver en endnu vigtigere faktor, at botten vil kunne forstå mere end blot sproget. For faktisk vil den, ud fra dit toneleje og den måde du taler på, kunne indsamle alverdens oplysninger om dig. Den vil kunne mærke og analysere sig frem til, hvad du føler,” siger Michael B. Jensen.
Men det handler ikke kun om, at den kan mærke, om du er glad eller ked af det. Vi skal lige et spadestik dybere.
“Man kan analysere folks helbred og immunsystem. Man kan høre, hvor troværdige de er. Hvis man taler med én, der spiser, kan man analysere sig frem til, hvad de spiser. Hvis man er et forsikringsselskab, og nogen vil ringe ind og bestille en livsforsikring, kan man lynhurtigt analysere sig frem til, hvordan vedkommendes helbred og deres kropssammensætning er,” forklarer Michael B. Jensen.
I det hele taget uhyggeligt mange oplysninger, som kan være vitale data for virksomheder. Spørgsmålet er så bare, hvad de etiske regler skal være i forhold til at kunne indsamle alverdens oplysninger om mennesker baseret på deres stemme.
“Virksomhederne og det offentlige vil sige, at det her med at analysere dig er noget, de gør for at kunne levere en bedre service til dig. For eksempel hvis du ringer til din læge, så giver det god mening, at de laver en hurtig analyse på dig for at hjælpe dig som en del af den indledende diagnose. Det ville give supergod mening. Men hvor smart er det, at forsikringsselskabet har de her data, og må de overhovedet det? Det er en problemstilling, som er uhyggeligt vigtig at tage hånd om og få diskuteret,” pointerer Michael B. Jensen.
Men skal man overhovedet videreudvikle en teknologi, hvis den kan misbruges?
“Det er sådan med alle teknologier, at de kan bruges til noget godt og til noget dårligt. Det er det samme med en hammer – den kan bruges til at slå søm i, men du kan også slå nogen over benet med den. Det handler om, at vi får lavet regler og etiske guidelines for, hvad vi gør, og hvad vi ikke gør med den her slags teknologi,” lyder opfordringen fra Michael B. Jensen.
Han kan dog også forestille sig en modreaktion, hvor folk vil have software installeret på deres telefon, som skærmer deres stemmer og toneleje af, når de snakker – for de vil måske i virkeligheden ikke have, at eksempelvis banken ved, hvordan de har det.
Til gengæld er Michael B. Jensen helt overbevist om, at stemme-teknologi og virtuelle assistenter bliver dybt integreret i vores liv, og at man vil kunne snakke med alle sine genstande i hjemmet, lige fra ovn til støvsuger.