”Ingen unge skal hægtes af arbejdsmarkedet” og ”Danmark skal fortsat være digital frontløber”. Det er svært ikke at være enig i Disruptionrådets anbefalinger om fremtidens arbejdsmarked. Nu møder rådet skarp kritik – selv fra rådets egne medlemmer.
Vi skal fortsat være rige, og alle skal være vindere i fremtidens digitale samfund. Det er to af målene med regeringens Disruptionråd, som regeringen præsenterede med deltagelse af blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og Fagbevægelsens Hovedorganisations (tidl. LO) formand Lizette Risgaard.
Og rådet bestående af en lang liste af magtmennesker, erhvervsfolk og kulturpersonligheder, der i samhørighed skulle undersøge, hvad vi i Danmark skal leve af i fremtiden, har primært præsenteret et katalog over mange gode intentioner og få reelle resultater.
Blandt andet finder vi målsætninger som ”alle unge skal med i fællesskabet og have tilknytning til studie eller arbejdsmarkedet” og ”både det offentlige og det private skal være digitale frontløbere”. På resultatsiden er der indgået aftaler om blandt andet talentpleje i uddannelsessektoren samt et udspil, der skal sikre bedre rammer for iværksættere.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen anerkendte langt henad vejen, at der blev talt mere om problemer og løsninger end egentligt handlet.
”Jeg synes, det har været godt, for udover at diskussionerne har været gode, og der også er kommet masser konkret ud af det, kan man sige at selve det forhold, at vi har haft Disruptionrådet sammensat af flere dele af det danske samfund – fagbevægelsen, erhvervslivet, eksperter – i sig selv er et symbol på noget, der er særligt dansk: Nemlig at vi magter at opretholde en samtale om fælles udfordringer”, sagde han og uddybede:
”Der er mange andre steder i verden, hvor man bygger mure, hvor man vender ryggen til internationalt samarbejde eller går på gaden iført gule veste. Men i Danmark har vi valgt at samtale”.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen påpeger dog, at rådet har kastet resultater af sig uden for Christiansborg.
”Digitalisering handler også om at håndtere de nye beskæftigelsesformer, der opstår med nye muligheder. Derfor har rådet blandt andet drøftet nye platformsvirksomheder indgående, og på baggrund af drøftelserne har 3F indgået Danmarks første overenskomst med platformsvirksomheden Hilfr. Det er historisk og viser jo noget af det, vi er så gode til i Danmark nemlig at løse tingene i fællesskab”, siger han.
Arbejdet møder kritik
Blandt andet grundet manglende konkrete udspil møder Disruptionrådet en del kritik for sit arbejde. Lidt bemærkelsesværdigt er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard, der selv sidder i rådet, en af dem der selv kritiserer arbejdet.
”Der er ingen tvivl om, at vi ikke er i mål. Så jeg kunne godt tænke mig, at det råd, der måtte komme i fremtiden, bliver et med lidt mere handling bag ordene. Det skal ikke bare være snak”, sagde Lizette Risgaard ved præsentationen og møntede det særligt på fremtiden for Disruptionrådet.
Lidt mere harsk og kontant er kritikken uden for rådet, hvor økonom og perspektivredaktør i Børsen Steen Bocian mener, at rådet ”bør brændes og bygges op igen” – med henvisning til rådsmedlem Hella Joofs ord.
”Disruptionrådet er ikke lykkedes med at bane vejen for større reformer af arbejdsmarkedet. Behovet er der ellers. Nutidens og fremtidens arbejdsmarked sætter nye, store krav til vores ellers velfungerende danske model”, skriver han i en leder i Børsen og fortsætter:
”Grundlæggende er den danske model udtænkt til en tid, hvor grænsefladerne mellem lønmodtagere og arbejdsgivere var tydelige, og hvor arbejdsmarkedets kernetropper var ansat i samme jobfunktion størstedelen af livet”, siger han og uddyber:
”Sådan er det ikke i dag, hvor mange arbejder i grænseområdet mellem at være lønmodtager og selvstændig, og hvor kravene til omstillingsevne er højere end nogensinde før. Måske starter karrieren i én jobfunktion. Men globalisering og digitalisering gør, at man må indstille sig på, at man løbende har behov for nye kompetencer”.
Trods den lorne opbakning til rådet har statsminister Lars Løkke Rasmussen besluttet at forlænge arbejdet i Disruptionrådet, så rådet fortsat mødes og kommer med forslag til, hvordan fremtidens arbejdsmarked kommer til at se ud.