Dit næste idol bliver din computer

3. juni 2016

I fremtiden vil du kunne købe kunstværker og streame musik, der er lavet af en computer. Lyder det vildt? Det er det ikke, mener ekspert. Faktisk gør du det måske allerede

Kunst: udtryk for eller bevidst brug af menneskelig skaberevne og fantasi til frembringelse af værker som kan påvirke eller udfordre modtageren æstetisk, følelsesmæssigt eller intellektuelt.

Sådan definerer den danske ordbog kunst – men det er måske tid til at fjerne mennesket fra den beskrivelse.

Det er nemlig ikke længere kun de datatunge fag, der udfordres af udviklingen inden for kunstig intelligens. Google vil nu undersøge, om computere kan være kreative og producere original musik, kunst og video.

Første juni i år lancerer Google et nyt researchteam under Google Brain, IT-gigantens afdeling for kunstig intelligens, der skal udforske computerens kreative potentiale. Projektet hedder Magenta og skal undersøge, om computeren kan erstatte én af de mest menneskelige egenskaber, nemlig kreativitet.

Vi kommer til at elske kunstig kreativitet

Det er dog ikke nogen helt let opgave at undersøge, hvorvidt en computer kan være innovativ, og skabe original kunst. Ifølge Thomas Terney, ekspert i kunstig Intelligens, er det et dybere filosofisk spørgsmål, hvad der egentlig afgør, om noget er originalt. Han er dog ikke i tvivl om, at vi vil nå til et punkt, hvor kunstig intelligens bliver kreativ.

“Der vil ikke være et punkt inden for de næste år, hvor vi siger: ‘Nå, der kom der noget kreativt’. Det vil være en glidende udvikling, men det vil helt sikkert gå hurtigere, end vi antager,” fortæller han.

Spørgsmålet er, om folk overhovedet vil kunne lide musik, kunst eller video lavet af kunstig intelligens.

“Det er et åbent spørgsmål, og det er blandt andet det, Google Magenta skal finde ud af. Vil vi påskønne det her? Vil det være godt nok? Min personlige holdning er, at det vil det helt sikkert være,” fortæller Thomas Terney.

Stine Høholt, der er kunstfaglig chef på Arken Museum for Moderne Kunst, er også positiv over for samspillet mellem kunstig intelligens og kunstens verden.

“Kunstnerisk kvalitet er mange ting og kan sagtens være 100% maskinelt fremstillet – tænk bare på Andy Warhol. Computerbaseret kunst har allerede en lang tradition og kunstig intelligens er fuldt inkorporerbart i denne genre,” siger hun.

Virtuelle kunstnere imiterer Picasso og Hemingway

Og der er da også allerede flere vellykkede projekter, der udforsker kunst lavet af kunstig intelligens.

Googles AI-forskere har i år blandt andet udviklet en computer, der kan skrive som kendte forfattere.

Computerens algoritme bygger på værker af 1000 forskellige forfattere, blandt andre Charles Dickens, James Joyce og William Shakespeare. Baseret på hvad der tidligere er skrevet, kan systemet forudse og gengive, hvad den enkelte forfatter med sandsynlighed ville have skrevet efter en given sætning. Det er tvivlsomt, at en virtuel Ernest Hemingway vil kunne skrive en ny bog, men systemet kan bruges til at skrive afsnit eller sætninger på baggrund af den enkelte forfatters skrivestil.

Også i Tyskland genoplives de afdøde kunstnere digitalt. På Tübingens Universitet har forskere skabt en computer, der kan forvandle hvilket som helst fotografi til et maleri, der imiterer en udvalgt kunstner. Systemet kan efterligne kendte kunstneres brug af farver, former, linjer og penselstrøg og derfra lave nye Monet, Van Gogh eller Picasso-lignende malerier.

En del af deres proces handler om at undersøge, hvad det egentlig vil sige at skabe. I en rapport beskriver Universitetet i Tübingen det således: “Vores arbejde tilbyder en vej frem mod en algoritmisk forståelse af den måde mennesker skaber og opfatter kunstnerisk billedsprog på.”

Type caption for image (optional)

Billede: Tübingen Universitet

 

Google også været på banen inden for dette felt. De undersøger også kunst på baggrund af algoritmer. De har med deres Google DeepDream project (der er gratis tilgængelig for alle) brugt kunstig intelligens til at finde nye sammenhænge i billeder, hvilket har resulteret i en lang række farverige, psykedeliske billeder. Både Google og Universitetet i Tübingen bruger et neuralt netværk til at genfortolke data.

“Det, man gør, er, at man træner et neuralt netværk til at se efter og genkende nogle bestemte ting. Når man så viser den et billede af noget andet, vil den fortolke billedet på baggrund af den data. Man spørger den så: Hvad ser du her? Hvis computeren er trænet til at genkende bygninger, vil et højt træ automatisk se ud som en bygning. Den genfortæller hvad den ser”, forklarer Thomas Terney.

Det resulterer i et nyt, og alt efter definition, kreativt billede.

Type caption for image (optional)

Billede: Google

Vi udstiller allerede computerkunst

Men er kunst, der er produceret eller reproduceret af kunstig intelligens, egentligt kunst?

Og lyder Van Gogh 2.0 overhovedet som en udstilling, du kunne tænke dig at se? Det er ikke utænkeligt at du kan komme til det. Stine Høholt kan godt forestille sig, at Arken ville vise sådan en udstilling.

“Man kunne godt se for sig, at vi ville vise malerier skabt af computere, som ligner Van Goghs malerier på en prik. Den store forskel er, at vi aldrig ville hævde, at det var værker af van Gogh – så disse billeder ville hverken kunstfagligt eller økonomisk være ækvivalente med van Goghs malerier,” forklarer hun.

Ifølge Stine Høholt er der i mange år blevet udstillet kunst, baseret på data og computerteknik. Derfor vil man også i fremtiden kunne opleve kunst lavet af kunstig intelligens på kunstmuseer.

“Man kan sagtens forestille sig, at vi som kunstmuseum vil vise værker, der er skabt 100% ved hjælp af kunstig intelligens,” siger Høholt, og fortsætter, “Konceptkunsten har i mange år arbejdet med at ophæve kunstner-jeg’et. Man har søgt at eliminere det personlige, menneskelige element. For eksempel ved at skabe værker, som er resultatet af et bestemt system, tilfældigheder, computerprogrammer eller rene digitale billeder, som baserer sig på statistik.”

At data spiller en rolle i kunsten, gør ikke produktet mindre kunstnerisk, mener Stine Høholt.

“Netflix-serien House of Cards er baseret på big data, og altså massernes adfærd, men det gør ikke denne serie mindre kunstnerisk end andre film og serier. Tilsvarende kan man sagtens forestille sig, at vi kommer til at se kunstvideoer skabt med afsæt i big data, kunstig intelligens eller andet. Formodentligt er de allerede lavet…”

Og vi har da også allerede udstillet og solgt computerkunst i år. I San Fransisco i februar blev Googles DeepDream-billeder solgt for 8.000 dollars stykket på en velgørenhedsauktion.

Computerkomponister vil ligge i top på Spotify

Det er ikke kun i museumsverdenen at denne nye teknologi vinder indpas. Ifølge Thomas Terney sker det samme i musikbranchen, der har fået hjælp fra computere i mange år. I fremtiden vil computere måske kunne lave nye numre med din yndlingskunstner.

“Meget moderne musikproduktion foregår allerede gennem en computer. Det nye vil være, at man beder sin computer lytte til alt musik, James Brown fx har lavet, og så producerer den et nyt stykke musik. Nummeret vil ikke være noget James Brown har lavet, men det vil have den sound og de karakteristika som James Browns musik har.”

For de fleste,der ikke decideret er musikinteresserede, er det knap så vigtigt, om der er en kunstner, der krænger sin sjæl ud, mener Terney. Det er rytmen, der taler til os, og rigtig meget kommerciel musik bliver produceret alene med det formål at tjene penge ud fra en basal opskrift på et beat. Og ifølge ham kan man derfor godt forestille sig en fremtid, hvor der bliver produceret musik baseret på det musik, vi allerede hører. Meget lig den måde Spotify i dag anbefaler musik på.

“Hvis et hit kan baseres på mønstre i data, så burde computeren kunne løse det. Og vi har rigtig meget data at basere det på. Rigtig mange musiknumre og en klar kategorisering af, hvad for nogle musiknumre, folk godt kan lide,” fortæller han.

Bliver computeren kreativ?

Tidligere på året

chokerede computeren AlphaGo

, et program designet til at spille brætspillet Go, ved at besejre en af verdens bedste, menneskelige spillere. Det lyder måske ikke som en bedrift, men spillet Go har så mange mulige træk, at det var anset for udelukket, at en computer ville kunne besejre den menneskelige intuition.

“Det, der var interessant ved det, der skete ved turneringen, var, at man så nogle træk fra computeren, som var det, man vil kalde innovative og overraskende. Det var nogle træk, som man ikke havde set før, og som ingen mennesker havde lavet,” siger Thomas Terney og spørger retorisk,

“Hvis man tager det perspektiv, kunne man så forestille sig, at det skete inden for kunst? Kunne man forestille sig, at computeren tog nogle innovative valg?”

Ifølge Thomas Terney kan computeren være kreativ, hvis kreativitet er noget der er skabt, ud fra noget tilfældighed. Der er dog ikke nogen bestemt måde, at afgøre hvorvidt computeren faktisk er kreativ.

[fakta_boks_start]

Turing-test er en måde til at afgøre, om en maskine udviser intelligens på menneskeligt niveau, uden at man på samme tid er nødt til at definere, hvad (menneskelig) intelligens så reelt er for en størrelse. Det er således ikke en måde til at afgøre, om en maskine reelt er intelligent.
Testen går ud på, at en person under fjernkommunikation med enten en maskine eller et andet menneske skal kunne afgøre, om der er tale om et menneske eller en maskine.

[fakta_boks_slut]

“Der er ikke sådan et tipping point, ‘nu er det kreativt’, ‘nu er det ikke’. Det kan sammenlignes med Turing-testen. Vi vil heller ikke have et moment, hvor vi ved, at vi har bestået Turing-testen,” siger Thomas Terney.
“Til at starte med, tror jeg ikke, vi vil være specielt imponerede, men den teknologiske udvikling vil gøre, at vi vil blive imponerede. Og så er det ligesom med kunstig intelligens. Hvornår har vi kunstig kreativitet? Hvis du kan tage et billede, fx med Van Gogh, og du ikke kan afgøre, om det er lavet af et menneske eller en computer, har vi så kunstig kreativitet? En Turing-test for kunst?” siger Terney.

Barbara Isaksen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser