Leder i Deloitte Tinnamaria Larsson-Bertelsen mener, at man kan være en vinder, uanset om man arbejder 30 eller 80 timer om ugen. Vindermentalitet handler nemlig om din tilgang og villighed til at se indad, og for at talenterne og hun selv kan det, bruger hun både ærlig feedback og meditation i arbejdet.
”Vindermentalitet handler om at forstå, at flere skal vinde i ligningen. For at være en rigtig vinder skal man nemlig kunne se det store billede.” Tinnamaria Larsson-Bertel-sen tygger lidt på sine ord: ”Nej, helt ærligt, jeg mener det faktisk. Hvis du kun tænker på dig selv, er det ikke vindermentalitet, så er det tabermentalitet.”
Tinnamaria Larsson-Bertelsen er partner og leder af Deloittes aktiviteter i den offent-lige sektor i Danmark. Udadtil en traditionel arbejdsplads, hvor det at lægge 70-80 timer ugentligt synes at være en del af gamet, hvis man vil gøre karriere i det verdens-omspændende konsulenthus. Det er i hvert fald fordommen. ”Altså – der var da klart folk, som syntes, at jeg var lidt kuk, da jeg indførte meditation i min enhed. Men nu er det en helt normal del af praksis i Deloitte,” griner Tinnamaria Larsson-Bertelsen: ”Og sådan er det jo med mange ting – tiderne skifter, og det gør definitionen af, hvad der skal til for at gøre karriere og at være en vinder, også.”
Tinnamaria Larsson-Bertelsen tror nemlig på den gode energi, og at vi alle er forskel-lige, hvilket betyder, at vi i perioder kan have brug for lidt mere tid til privatlivet. ”Jeg ville ønske, at vi var lidt bedre til at kommunikere, at der er plads til at tage en pause i Deloitte, hvor man måske er på nedsat tid, fordi man har små børn eller bare har behov of orlov for at finde sig selv. Så tror jeg, at en del af de unge talenter ville blive noget længere, fordi det efterspørger de jo,” siger hun: ”Langt hen ad vejen kan man nemlig også her få den hverdag, man gerne have. Får vi sagt det? Det er jeg ikke sikker på. Bliver der lyttet? Ikke altid. Vi har alle de bedste intentioner, men mange af os er også virkelig dårlige rollemodeller, fordi vi siger, at talenterne godt må gå på nedsat tid, mens vi selv arbejder solen sort med 80 timer plus. På den måde kan det være svært for dem at vide, hvornår man så er en vinder, og om vi virkelig mener det, vi siger.”
Evaluering og feedback går begge veje
Hvornår nok er nok, er en del af det, som Tinnamaria Larsson-Bertelsen overvejer, når hun taler om vindermentalitet. For i hendes verden er man ikke partout en vinder, hvis man lægger 80 timer om ugen. ”I min verden kan du sagtens være en vinder, hvis man arbejder 30 timer om ugen. Karrieren går selvfølgelig ikke lige så hurtigt, men som menneske leverer du måske bedre og fastholder en større intern balance. Jeg har engang udnævnt en senior manager i min enhed, som arbejdede deltid og boede i udlandet – fordi hun var klar og havde den holistiske vinder-mentalitet,” forklarer Tinnamaria Larsson-Bertelsen.
Man skulle måske tro, at medarbejderne i Deloitte ville være drevet af sorte tal på bundlinjen, men også det har ændret sig. Spørger du talenterne i Tinnamaria Larsson-Bertelsens afdeling, går en ting for især de yngre generationer igen: ”De unge vil have purpose, og de vil gøre en forskel. Forsøger man sig med tal, gider de simpelthen ikke høre på det. De vil finde ekstra penge i de offentlige budgetter, fordi det kan gøre en forskel for borgerne, ikke bare på bundlinjen.” Udover at du selvfølgelig også skal være god til at få budgettet til at stemme, er der dermed andre ting, som i dag definerer det at være en vinder i Deloitte – såsom den energi, du kommer med som konsulent. Eller den forståelse du har for kunden.
”Jeg elsker at vinde, når det hele går op i en højere enhed, og det sker, når vi som hold vinder sammen, fordi kunderne så er glade. Derfor evaluerer jeg også altid bagefter – hvad gik godt, hvad gik mindre godt – og jeg lader talenterne evaluere mig,” forklarer Tinnamaria Larsson-Bertelsen og tilføjer: ”Det har krævet øvelse. For eksempel insisterer jeg på, at vi skal sige tak uden at forsvare os, når vi får feedback. Ligesom de har skullet lære, at de godt kan være ærlige overfor mig, uden at jeg bliver sur, har jeg også skulle lære dem at få feedback. Men det har gjort, at vi er blevet mere ærlige overfor hinanden, og det er meget afgørende for at skabe et succesfuldt team.”
Tag det ikke personligt
Som konsulent er det vigtigt ikke at tage alt for pålydende. Hvis en kunde er utilfreds eller ligefrem skælder ud, taler Tinnamaria Larsson-Bertelsen med teamet om det. For selvom det måske har været berettiget nok, kan disse oplevelser sætte sig i med-arbejderne. ”Nogle gange rammer man folk forkert. Jeg er engang blevet smidt hjem af en kunde, fordi kemien var off. Det er afgørende, hvordan du reagerer på en ordentlig sviner – hvordan du reagerer bagefter. Bliver du fanget i dine følelsers vold og synes, det er uretfærdigt, eller slår du dig selv i hovedet og tager alt skyld på dig, eller kan du se, at det slet ikke kun handler om dig,” siger Tinnamaria Larsson-Bertelsen og uddyber:
”Som modtager er det naturligt at tage det ind, hvis en kunde bliver vred over, hvordan en opgave er blevet løst. Det kræver overskud at kunne hæve sig over det og rejse sig igen, og derfor er det så vigtigt også at arbejde med energien.”
Af samme årsag beder Tinnamaria Larsson-Bertelsen sine konsulenter om altid at huske en pause mellem kundemøder – uanset om det har været et godt eller dårligt møde. ”Energien er forskellig fra sted til sted, og det kan påvirke os. Har vi alt muligt andet i hovedet, er vi ikke ordentlig til stede det næste sted, og er vi ikke det, kan vi ikke løse opgaven ordentligt,” forklarer hun.
Så igen er vi tilbage til det med at lære sig selv at kende. For hvis du vil vinde i andet end ludo, er det afgørende, at du ved, hvordan du reagerer i forskellige situationer. Ikke mindst der, hvor du reagerer uhensigtsmæssigt, for det gør vi alle til tider, om vi vil det eller ej. Men hvis vi har overskud og ved, hvad der trigger os, og hvordan vi i givet fald tackler det, har vi også nemmere ved at komme på benene igen efter den modstand, som livet nu engang byder på. Det gør os mentalt robuste i psykologisk forstand, og så tror vi automatisk mere på os selv. Kort sagt, kan vi oparbejde en vindermentalitet.
”For nogen er det et tonefald, for andre er det alt det, som ikke bliver sagt. Jeg har oplevet at have en konflikt med et talent, som jeg ikke anede fandt sted. Årsagen var, at jeg åbenbart sagde tingene på en bestemt måde, som gjorde, at hun troede, at jeg var sur på hende, og det var jeg slet ikke,” siger Tinnamaria Larsson-Bertelsen: ”Min pointe er, at vi alle reagerer ud fra vores historie, og derfor skal vi arbejde med os selv og hjælpe hinanden med at overkomme disse ting ved at tale sammen. I bund og grund er det nemlig løsningen på alting. I hvert fald, hvis man vil være en vinder på den måde, som jeg definerer det. Dér, hvor du tænker på kunden, talenterne, firmaet og dig selv.”