da
da
sv

Du skal ikke være dig selv i jagten på drømmejobbet

9 min

I en ny bog gør erhvervspsykolog Lars Lundmann op med det, vi tror, vi ved om jobsøgning. Ifølge ham er vejen til dit nye job ikke brolagt med det perfekte CV eller en fejlfri personlighedstest, men i stedet med viljen til at bryde med normer.

”Du skal bare være dig selv”.

Sådan lyder et efterhånden klichefyldt råd, som tusindvis af personer har modtaget før jobsamtalen, daten eller den mundtlige eksamen, men er det nu også et råd, man bør følge?

Nej, lyder svaret fra erhvervspsykolog Lars Lundmann, der er ph.d. i personlighedspsykologi og indehaver af konsulentfirmaet Lundmann. Ifølge ham er både personlighed og opfattelsen af selvet en social konstruktion, der alt for ofte spænder ben for jobsøgere, når de fokuserer på dét, han kalder opstillede begrænsninger.

”Et af de råd, man ofte får som jobsøgende, er, at man skal være sig selv, men det er et absurd råd. For hvad vil det egentlig sige at være sig selv? Til en jobsamtale kan du være dig selv, når du ærligt fortæller om dine begrænsninger, men det er også muligt at være dig selv, når du kun fortæller om dine styrker, eller når du bare siger lige dét, som virksomheden gerne vil høre. Derfor bliver ‘du skal bare være dig selv’, hurtigt lidt tomt. I stedet skal du være den, der får det job, du gerne vil have”, siger Lars Lundmann, der netop har udgivet bogen ’Du skal ikke være dig selv – erhvervspsykologens guide til at få det job, du gerne vil have’.

Benspænd for jobsøgende

Bogen er, ifølge Lars Lundmann, både en debat- og selvhjælpsbog skrevet til alle, der overvejer at skifte job og derfor ønsker at kunne manøvrere i de traditionelle processer og vende dem til sin fordel. Gennem de 206 sider forsøger han at gøre op med den gængse opfattelse af de gældende spilleregler, der ifølge ham hersker, når det kommer til jobsøgning, jobsamtaler, personlighedstests og CV. Frem for alt ønsker han at pille ved vores opfattelse af os selv.

”Lad være med at tro på, at der findes et stabilt selv, der ikke forandrer sig, for vi vil altid variere i forskellige sammenhænge. Når du er sammen med din mor, er du på én måde, når du er sammen med dine børn, er du på en anden måde, og når du søger et nyt job, er det helt naturligt at være på en tredje måde. Du er ikke noget fast selv, men bør forme dig i forhold til omstændighederne”, siger han og forklarer, at det derfor er helt normalt – og givende – at udvikle et særligt selv, der er til gavn for ens jobmuligheder.

Hvorfor er det vigtigt, at udvikle et ’job-selv’?

”Erkendelsen af, at vi kan skabe og forandre vores selv, er vigtig, da den forhåbentlig giver en større frihed og tro på, at man kan blive til noget andet og mere, end der hvor man allerede er, og den man allerede er”, fastslår han.

Ifølge Jobindsats.dk er der hvert år cirka 800.000 danskere, der skifter job, men spørger man Lars Lundmann, har vi som samfund valgt at besværliggøre vejen til drømmejobbet ved at opstille en række myter om, hvor vores begrænsninger ligger, og hvordan vi bør agere, når vi søger nyt arbejde. Udover den – ifølge Lars Lundmann – fejlagtige opfattelse af selvet, peger han i sin bog på yderligere fem områder indenfor jobsøgning, som vi bør tage op til revurdering.

Hvad er det, vi gør forkert, når vi søger nyt job?

”Mange lader sig binde af en idé om, at man kun har et selv, eller at det er skamfuldt at være arbejdsløs, at vores fortid definerer os, eller at man ikke kan søge et job, der ikke matcher ens CV. Disse opfattelser lægger restriktioner på, hvad man kan tillade sig at gøre og sige i jagten på et nyt job, men hvis man først slipper disse idéer, så vil der opstå mange flere muligheder for, hvad man kan opnå i en jobsøgningsproces”, siger han og uddyber:

”Samtidig oplever jeg en tendens til, at størstedelen af de ansøgninger, som danske jobsøgende sender til virksomheder, ikke er gode nok til at skaffe dem jobbet. Det vidner om et problem, som jeg gerne vil forsøge at afhjælpe, og det er en af grundene til, at jeg har skrevet denne bog”, forklarer han.

Glem dit uperfekte CV

Lars Lundmann påpeger, at især opfattelsen af et mangelfuldt CV er med til at spænde ben for mange jobsøgende, der af frygt for ikke at slå til lader sig begrænse i deres jobjagt.

”Den myte, som har størst konsekvens, og som kan være rigtig svær at slippe, er idéen om, at ens CV kan forudsige ens kompetencer. Den myte er utrolig stærk, men også forfejlet. De fleste virksomheder har jo ikke brug for folk med erfaring – de har brug for folk med kompetencer, og du kan have masser kompetencer, selvom du ikke har været længe på arbejdsmarkedet eller kun har haft få jobs. Nogle gange hænger kompetencer sammen med erfaring – mange andre gange gør de ikke, og hvis vi kan få prikket hul på denne myte, vil det ændre hele jobmarkedet markant”, spår Lars Lundmann.

Rigtig mange arbejdsgivere tilskriver fortsat CV’et stor betydning og er overbevist om, at det siger noget om ansøgerens kompetencer. Det er vel svært at ændre på?

”Hvis man som leder tror, at der kun er ét rigtigt, eller kun få mulige CV’er, til et givent job, sætter man sin virksomhed i en sårbar position. Og ikke nok med det: man placerer også en række potentielt gode kandidater bagerst i køen, når der uddeles job, som eksempelvis ’kræver erfaring’. Derfor er det kun sundt, at ledere ændrer det mindset”, mener Lars Lundmann og tilføjer, at jobsøgende samtidig kan vinde på at skille sig ud, når de sender et CV eller en ansøgning.

”Hvis du skriver ansøgninger og CV, som de fleste gør, og hvis du ikke rammer det, som ansættelsesudvalget godt kan lide, så får du jo alligevel ikke jobbet. I de situationer, hvor dit CV ikke rammer jobbet særligt godt, har du derfor heller ikke noget at miste ved at tænke anderledes og tage chancer”, siger han og fastslår, at man ikke skal spørge sig selv, hvad man kan, men hvad man vil.

Men ved at læse din bog og følge dine råd risikerer man så ikke at løbe panden mod muren, hvis man havner hos en rekrutteringskonsulent, som ikke er enig i dine anderledes betragtninger, og som foretrækker de eksisterende jobsøgningsprocesser?

”Nej, tværtimod. De metoder, jeg præsenterer i bogen, handler netop om, hvordan man manøvrerer i de traditionelle processer, og hvordan man vender dem til sin fordel. Som jobsøgende er du fortsat nødt til at begå dig indenfor de retningslinjer, som arbejdsgivere opstiller. Du bliver nødt til at spille med på deres spil, men det, jeg ønsker med min bog, er at give folk redskaberne til at få det bedste ud af de misforståede rekrutteringsprocesser”, siger han og fortsætter:

”Folk kan lære at vende konservatisme og forstokkethed til egen fordel – eksempelvis ved at skabe en ny persona, når du skriver dit CV, tager en personlighedstest eller er til jobsamtale. Og ja – lige med hensyn til at udforme dit CV på en ny og anderledes måde vil der givetvis være nogle arbejdsgivere eller rekrutteringskonsulenter, som tænker: ’det er lidt for kreativt for os’, men omvendt har du ikke noget at miste, hvis du i forvejen ikke har det perfekte CV. For at skille sig ud, må man tage chancer og tænke nyt”, lyder opfordringen.

Hvis man tilpasser sig selv for meget i ansøgningsprocessen, risikerer man så ikke, at man ender med et job, som man alligevel ikke kan lide?

“Når vi befinder os i en ansøgningsproces, så aner vi aldrig, hvorvidt vi vil kunne lide jobbet om et halvt år. Det ved man ikke, uanset om man gør, som man plejer eller følger nogle af de råd, jeg giver i bogen. Om man kan lide jobbet, og om man bliver god til det, handler i langt højere grad om det, som sker efter jobsamtalen. Man får nye kolleger, en ny leder, nye opgaver, nye kunder eller brugere, og man kommer ind i en ny kultur. Det påvirker alt sammen vores arbejdspræstation, så risikoen for at ende i et job, vi ikke kan lide, er den samme, uanset hvad vi gør i ansættelsesprocessen”, slutter han.