Alt for mange virksomheder tror, at de er fuldendte. Derfor undervurderer de, hvor meget de faktisk bør forandre sig for ikke at blive udkonkurreret, mener dansk ekspert
Mennesker er ‘work in progress’, som fejlagtigt tror de er færdige, og det har konsekvenser for den måde, vi driver vores virksomheder på. Det siger Rasmus Anker, der er coach og forfatteren bag fem bøger om ledelse, til Berlingske Business.
Den amerikanske psykolog Dan Gilbert kalder fænomenet for ‘the end of history illusion’. Det går, ganske kort fortalt, ud på, at mennesker, uanset alder, er overbeviste om, at den person, vi er lige nu, er ‘den endelige version’ af os selv.
The end of history illusion
I et forskningseksperiment har Dan Gilbert fået mere end 19.000 mennesker til at udfylde et spørgeskema, hvor de blev bedt om at udtrykke værdier, interesser og præferencer for 10 år siden og i dag. Herefter blev de bedt om at give et bud på, hvordan de ville være 10 år ude i fremtiden.
Uanset om Dan Gilbert spurgte 18- eller 68-årige, var svaret det samme. Alle mente, at de havde forandret sig markant mere gennem de seneste 10 år, end de ville forandre sig de kommende 10 år.
“The end of history illusionen synes at være bygget ind i den menneskelige natur. På mange områder undervurderer vi, hvor meget både vores egen lille verden og den store vide verden vil forandre sig,” siger Rasmus Anker til sitet.
En af forklaringerne på, hvorfor vi undervurderer forbedringspotentialet og forandringshastigheden i fremtiden, er, at det kræver mere mental energi at forestille sig forandringer i fremtiden, end det gør at fremkalde forandringer i fortiden. Og når vi har svært ved at forestille os noget, antager vi, at sandsynligheden for, at det sker, må være lille.
En trussel mod virksomheders udvikling
Rasmus Anker mener, at the end of history illusionen er en trussel mod virksomheders udvikling, fordi alle organisationer består af mennesker. Og som han siger: Den sidste følelse enhver leder ønsker skal sætte sig i kulturen er følelsen af, at vi har nået toppen.
Han fremhæver, at netop den følelse var begyndt at sætte sig hos Cola Cola for nogle år tilbage, hvor virksomheden havde vundet slaget mod Pepsi og sikret sig tæt på 50 procent markedsandel. Her var det en stor fordel, at virksomheden havde en modig ledelse.
Vær modig og få dig selv til at ligne en begynder
Ledelsen var nemlig, ifølge Anker, visionær og turde udfordre succesen ved at spørge:
“50 procent markedsandel i læskedrik-segmentet er flot, men konkurrerer vi overhovedet i det segment? Hvad nu, hvis vi i stedet konkurrerer i segmentet for al væske, der hældes ind i den menneskelige krop? I det tilfælde er vores markedsandel måske kun fem procent, og så er vi pludselig en lille entreprenør igen, der skal ud og angribe.”
Coca-Cola blev ved at ændre opfattelsen af sig selv inspireret til at forandre sig, gå ind i nye markeder og blandt andet begynde at producere vand. Og i dag er de et af verdens største brands for filtreret vand.
Og det er netop Ankers bedste råd til virksomheder, der gerne vil blive ved med at udvikle sig. Som han siger: “For at bekæmpe end of history illusionen skal ledere turde omdefinere deres marked og den slagmark, de kæmper på. De skal turde at få sig selv til at ligne en begynder.”