Eksforsker har lavet ‘Den Blå Avis’ for stuekoncerter

20. May 2016

På fire måneder har Anne Dvinge skabt en international platform for stuekoncerter uden at vide noget om IT. I dag er alle muligheder åbne for iværksættere, siger hun

Deleøkonomi var et af de helt store buzzwords i 2015. Alligevel er det mest Airbnb og Uber, som tankerne falder på, når termen hives frem.

Silicon Valley behøver dog ikke have monopol på den slags. I dag kan alle med en internetforbindelse samt en god portion gå-på-mod slutte sig til det nye business-paradigme.

Bare spørg Anne Dvinge.

Hun havde brugt det meste af sit professionelle liv i universitetsverdenen, men lige pludselig var der en idé, der ikke ville gå væk. Som hun blev nødt til at føre ud i livet: En digital platform for stuekoncerter.

Internettet kan faktisk bringe os tættere sammen

Efter at have studeret forskellige koncertformer i en årrække i forbindelse med sit job som forsker ved Københavns Universitet var hun blevet forelsket i det helt særlige format ‘stuekoncerter’. Nogle musikere sætter strøm til deres guitarer og mikrofoner i et hjørne af stuen, lyset dæmpes, og du har en helt magisk oplevelse. Det går jungletrommerne i hvert fald på.

Den slags sker bare alt for sjældent. Der manglede ganske enkelt en platform som kunne forbinde musikere og folk med stuer.

“Idéen kom til mig i 2014, men jeg havde en kontrakt med universitetet, så jeg slog det ud af hovedet,” forklarer 43-årige Anne Dvinge.

En dag, da hun sad og rettede eksamensopgaver, kom idéen dog tilbage. Denne gang i en ny og forstærket udgave.

“Tidligere havde jeg ikke vidst, hvad platformen skulle hedde, men lige dér kom navnet Low-Fi til mig. På det tidspunkt var det som om, at det hele faldt på plads. Det blev klart for mig, hvad det var for et community, jeg gerne ville skabe,” siger hun.

“Ofte kan man have den her idé om, at internettet distancerer os, men tværtimod; vi kan også bruge det til at nærme os hinanden. Selvom det er en digital platform, så er essensen at udbrede en mere analog og do it yourself-agtig tilgang. Alt det faldt på plads for mig, og jeg kunne mærke, at jeg blev nødt til at satse på idéen.”

Læs også: Svensk streaming vil genopfinde filmudlejning

Chilenerne er vilde med stuekoncerter

Selvom Anne Dvinges startup kun har været på vingerne i lidt mere end et år, så er der allerede sket en hel del. Low-Fi har i skrivende stund lanceret en fuldt funktionsdygtig platform, som kan facilitere kontakt og betaling. Samtidig er mere end 70 bands spredt på ti byer og fire kontinenter indtil videre kommet med på platformen.

Anne Dvinge fortæller stolt, at hun nu endelig ser sign-ups fra bands uden for hendes ellers velvoksne netværk i musikverden. Low-Fi står sågar bag tre koncerter i Chile. Medier er også ved at få øje på Low-Fi, blandt andet i forbindelse med deres involvering under SPOT Festival, hvor de lavede hjemmekoncerter med Ida Wenøe og Kelvin. Low-Fi har endda indledt et samarbejde med Khora, en anden dansk startup, for at kombinere livemusik med virtual reality. 

Et tydeligt klap på skulderen kom her i maj måned, da SEED Capital Danmark overrakte deres people’s choice award på 10.000 kroner til startup’en, som nu foruden Anne inkluderer kompagnonen Stine Hulvej og en praktikant.

“Jeg kan google mig til meget”

Men hvordan er det lykkes at komme så vidt for en forsker uden nogen speciel IT-mæssig baggrund?

Anne Dvinge tilskriver en stor del af den hurtige udvikling af platformen til sin deltagelse i Inkubator-programmet Thinkubator. Med blot en idé og et få dage gammelt firmanavn blev hun optaget i programmet, som kan beskrives som en slags X Factor for entreprenør-talenter.

Men derudover mener hun bare, at tiden i dag er den helt rigtige for folk med mod på entreprenørskab.

“Jeg har ikke en IT-baggrund, men jeg kan google mig til meget,” siger Anne Dvinge. “Når man har arbejdet ti år som forsker, så lærer man at sortere i en masse information i løbet af kort tid.”

“Jeg havde ikke 100.000 kroner at smide efter en udvikler, men alligevel lykkedes det mig at have en funktionsdygtig beta-udgave af en platform klar hurtigt. Platformen byggede jeg cirka midt i Thinkubator forløbet. Men fra jeg traf beslutningen om, at den skulle op, til den rent faktisk var live, gik der vel en uges tid. Inklusiv research af mulige løsninger. Jeg endte med at vælge Sharetribe, som er en slags white label-løsning for P2P-markedspladser. Så skulle der tænkes på struktur, content, design og logo. Men alle de ting tog vel sammenlagt en tre-fire dage med en koncentreret røv-til-sæde-indsats,” siger Anne Dvinge.

Læs også: Talentshow skal gøre store virksomheder innovative

“Det er det fantastiske i dag. At du rent faktisk kan lave mange løsninger selv uden at være software-udvikler. Tidligere var det lidt sådan, at man nok skulle holde sig fra tech-startups, hvis ikke man havde en superstærk CTO. Men det har ændret sig. Det er mere et spørgsmål, om ideen og forretningsmodellen er god nok i dag.”

Anne Dvinge vil dog ikke forklejne, hvad tekniske kompetencer har af betydning. Det er også en af grundene til, at hun har fået en partner ombord i virksomheden i form af ‘online-ninjaen’ Stine Hulvej, der kommer fra en stilling hos IBM.  

“Det har betydet, at vi er blevet meget mere skarpe på vores online-presence,” siger hun. “Men jeg må også sige, at det er lykkedes mig at lave en hel del uden at have de store forudsætninger med IT.”

Ikke vild med talmagi

For Anne Dvinge har den største omvæltning ved at gå fra universitetsverdenen til livet som entreprenør været, hvad hun kalder ‘talmagi’. Altså det forventede regnskab, man skal fremlægge i forbindelse med et prospekt.

“Som forsker er man ligesom opdraget med, at man ikke må påstå noget uden en helt skudsikker argumentation, men det her talmagi er, hvis ikke ren fantasi, så i hvert fald meget åbent. Alle i den her verden er med på, at der er en stor portion ønsketænkning i de tal, men alligevel bliver man nødt til at lave det. Nu er vi så småt begyndt at snakke med business angels, så vi er blevet nødt til at lære den jargon at kende.”

Ellers mener Anne ikke, at forskellen mellem de to verdener er så stor igen.

“Begge steder skal man være ekstremt selvkørende. Der er ikke nogen, der forventer, at du er et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Altså kun lige udover, når du skal undervise. Sådan er det også som entreprenør.”

“Den store forskel er, at nu er der mange flere følelser på spil. Højdepunkterne er højere og lavpunkterne lavere. Men overordnet set elsker jeg det. Og så er man ikke fedtet ind i alle mulige organisatoriske ting. Det var én af de ting, jeg fandt meget tungt i universitetsverdenen. Nu kan jeg bare kigge på min forretningspartner og sige, ‘lad os gøre det på dén måde i stedet for’, og det er det.”

“MVP, MVP, MVP”
Selvom koncert-kvinden selv kastede sig ret hovedkulds ud i entreprenørskab og startup-liv, er det dog ikke sådan, at hun råder alle til at gøre det samme. Anne Dvinge er bestemt ikke fortaler for hovedkulds YOLO-mentalitet.

“Det er helt tosset at sige sit job op og smide 100.000 efter at skabe et produkt, som der ikke er efterspørgsel på. MVP, MVP, MVP,” siger hun med henvisning til et af de nyere mantraer i iværksættermiljøer: det såkaldte minimum viable product. Filosofien, der foreskriver, at et produkt skal være så basalt som muligt, når det sendes på markedet. Brugernes feedback og efterspørgsel kan dermed bruges i arbejdet med yderligere iterationer.

“Det handler om at bygge noget hurtigt, også selvom det er lidt grimt, og teste, om det holder. Når først du begynder at gøre det, så skal det gå hurtigt. Jeg tror de fleste knækker halsen på, at de vil bygge et færdigt og forkromet produkt. Men det tager for lang tid og koster for mange penge.”

Anne Dvinge fortæller, at det desuden er en rigtig stor hjælp at opsøge et startup-community. Ligesom hun selv har gjort med sin deltagelse i Thinkubator. Det giver uvurderligt netværk og udfordrer én i forhold til om forretningsmodellen holder. Det handler om at fortælle så meget som muligt om ens idé – ikke det modsatte. Man skal ikke være bange for, at folk hugger den – de har som regel alt for travlt med deres egne projekter.

Det er dog ikke alle dogmer i startup-land, det er lige vigtigt at efterleve, forklarer Anne Dvinge.

“Alle siger, ‘du skal have et kanon team!’, siger hun. “Men jeg havde ikke noget team. Der er mange meninger og myter, men man er nødt til at finde sin egen vej.”

Læs også: Pas på, nu kommer den ægte deleøkonomi

Vil ikke være som Uber

Low-Fis forretningsmodel i dag er simpel: Platformen tager 12 procent af alle transaktioner, som går igennem sitet. Det er en model, som Anne Dvinge tror på. Hun kan dog sagtens se flere scenarier for sig. Det kan være premium-accounts eller videreudnyttelse af data. Det kræver dog en væsentligt større platform. Nok omkring 100.000 brugere før der er schwung i den model.

Én ting kommer Low-Fi dog ikke til at gøre. Og det er at behandle deres musikere på samme måde som Uber behandler deres chauffører. Efterhånden som fascinationen af deleøkonomien er ved at lægge sig, er en kritik af de store platformes ofte oligopolistiske opførsel begyndt at tage til. Uber har chauffør-oprør på nakken i New York, efter at de uden varsel har skåret i taksterne. Freelancerportalen Upwork har næsten ligeså nonchalant ændret deres vilkår, så freelancere nu betaler 20 procent for deres honorarer for opgaver under 500 dollars i modsætning til ti procent tidligere.

“Vi har spurgt os selv, om vi er en platform, som bare handler om at booke bands, eller som også handler om at dele oplevelser. Og vi er helt klart det sidste. Jeg ser mere Airbnb og Uber, som access-økonomi, der handler om adgang til en ressource, og ikke deleøkonomi,” siger Anne Dvinge.

“For mange er deleøkonomi interessant, fordi det er lokalt og handler om at møde sine naboer og dele værktøj og what-not. Den her gren af deleøkonomien er baseret på en tanke om nærhed. Det er ‘mødet’, som er interessant. Vi kommer 100 procent sikkert ikke til at ændre vores procentsats på samme måde som Uber. Hvis det bare handlede om grådighed, kunne vi lige så godt lade være. Vi er her ikke for at udnytte musikere, men for at rette op på en musikøkonomi, som er i stykker. Vi vil tværtimod gerne lære folk, at musik er noget værd – har en værdi – og at det er musikere, som skal have betaling for den,” slutter hun.

Læs også: Taxa-app vil nedlægge Uber med blockchain og god karma

Asser Bøggild Christensen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser