Den populære app Snapchat har fået en nyhedsside, der bør være et forbillede for danske medier. Danmarks Radio ser allerede mulighederne an
For nylig lancerede Snapchat en ny funktion i deres populære app. Funktionen hedder Discover og er en slags nyhedsside, hvor elleve store medier som CNN, Vice, MTV og National Geographic har deres egen kanal, hvor de dagligt leverer nyheder i tekst og en skov af flotte billeder.
Indholdet er udvalgt af redaktionerne og er tilgængeligt i appen i 24 timer, hvorefter det bliver skiftet ud med noget nyt. Discover byder på både videoer, artikler og fotos, der er formidlet æstetisk, kreativt og i den helt rette mobil-ånd.
Og sidstnævnte vil Astrid Haug, der er formand for Dansk Kommunikationsforening, gerne se mere af i dansk nyhedsjournalistik. Udover sit formandskab i Kommunikationsforeningen har hun også skrevet to bøger om sociale medier.
For meget tekst på mobilen
“Indholdet er lavet, så det passer til mobiltelefonen, så det er en rigtig god oplevelse at være på Discover, fordi redaktionerne bruger mediet på mediets præmisser. Det tror jeg, de danske medier kan få rigtig meget ud af at lade sig inspirere af,” fortæller hun.
Der er nemlig stadig, ifølge hende, for mange nyhedsmedier, der ikke udnytter nettet og mobilen godt nok.
“På nyhedsdelen er vi stadig ikke dér, hvor vi bruger de nye medier på deres præmisser. Indholdet er stadig meget båret af tekst og artikler – den klassiske måde at lave journalistik på. Så jeg tror, nyhedsmedierne kan blive inspireret til at tænke det digitale og mobile indhold på nye måder, der passer til medierne ved at kigge på Discover.”
Unge skal fanges på sociale medier
“Især de unge er svære at ramme gennem de traditionelle medier,” siger hun. Til gengæld er de massivt tilstede på de sociale medier. Og de unge har især taget Snapchat til sig.
Ifølge en ny undersøgelse fra DR Medieforskning bruger halvdelen af de 12-19 årige og godt en fjerdedel af de 20-29 årige Snapchat dagligt. Snapchat har dermed overhalet både Twitter og Instagram i popularitet.
DR: Vi vil gerne på Discover
I øjeblikket er det kun 11 udvalgte amerikanske medier, der har mulighed for at bruge Discover, og platformen er pt. i en testfase. Derfor er det lige nu ikke muligt for danske medier at blive en del af det nye univers.
Men en lille række danske medier og virksomheder deler allerede indhold på Snapchat ved at sende billeder og videoer til deres følgere.
Især Danmarks Radio er meget aktive på Snapchat, hvor man hver dag kan følge med i snaps fra blandt andre DR Ultra, P3 Radio og P3 Nyhederne. Og det danske public service-medie er allerede i kontakt med Snapchat for at diskutere mulighederne for at blive en del af Discover-universet i fremtiden.
“Discover er virkelig spændende for os, fordi det er et forsøg på at fortælle historier på en ny måde, samtidig med at det minder meget om den historiefortælling, vi bruger i dag på nettet med tekst, billeder og videoer,” siger Lars Damgaard Nielsen, der er redaktør for sociale medier hos DR.
Lækker journalistik med sponsorer
DR har i lang tid eksperimenteret med fortælleformen på Snapchat ved at fortælle historier gennem grafiske billeder med daglige nyheder fra P3 Nyheder på Snapchat og indhold fra DR3. Derudover har de også rapporteret fra større begivenheder som Roskilde Festival, P3Guld og senest Danmarksindsamlingen med brug af Snapchat.
Det har indtil videre givet et meget råt og ufiltreret udtryk, mener Lars Damgaard Nielsen selv. Men på Discover er det muligt at lave lækre, lange og gennem-redigerede indslag, som giver gode muligheder for at formidle på tværs af billeder, lyd og tekst.
Det åbner, ifølge Lars Damgaard Nielsen, op for helt nye muligheder for at formidle historier til den unge målgruppe.
Udover at det kun er udvalgte amerikanske medier, der har en “kanal” på discover, er der også et andet benspænd for DR’s multimedieambitioner på det sociale medie. Discover er nemlig lige nu bygget op omkring en forretningsmodel, hvor de amerikanske medier er sponsoreret af store firmaer, som vi kender det fra Tv3. Hvis de beholder den model, er det ikke muligt for DR at lege med, fordi de ikke må modtage private annoncekroner.