Selvom det ser ud til, at MobilePay har besejret Swipp, kan situationen hurtigt vende. Eller en udenlandsk spiller kan komme ind på det danske marked
Betalingskrigen er langt fra afgjort. Heller ikke selvom det ser ud til, at MobilePay har vundet både mediernes og forbrugernes gunst. App’en fra Dansk Bank er i skrivende stund downloadet omkring to millioner gange, men bare fordi man lige nu har momentum, skal man ikke regne med, at det automatisk bliver ved. Det mener Jan Damsgaard, der er professor på Copenhagen Business School og ekspert i digitale betalinger.
“Før Google blev vores foretrukne søgemaskine, havde vi Altavista, som var den helt store. Men det ændrede sig meget hurtigt,” siger han. “Det samme kan blive tilfældet for MobilePay. Hvis der lige pludselig skulle være tekniske problemer med app’en, er det ikke særligt besværligt at skifte over til Swipp.”
Lav multi-homing cost
Jan Damsgaard fortæller, at man inden for økonomi taler om begrebet multi-homing cost. Eksempelvis er der høj pris forbundet med at have både en PlayStation og en Microsoft Xbox. Ligesom de færreste har både en Android-telefon og én fra Apple. Men med betalings-apps (og søgemaskiner) koster det ikke noget at benytte sig af flere forskellige tilbud.
“Det betyder, at betalinger med al sandsynlighed ikke er et ‘winner takes all-marked’, men at der er plads til flere spillere,” vurderer han.
Og disse spillere kan meget vel komme fra udlandet.
“Lad os sige, at jeg er i Toscana og skal betale en regning på en restaurant. Så tilbyder de mig pludselig, at jeg kan gøre det gennem Facebook, og hvorfor skulle jeg ikke benytte mig af det? De store multinationale spillere som Apple, Starbucks, Google og alle de sociale medier er allerede meget interesserede i betalinger,” siger Jan Damsgaard og påpeger, at det nye EU-direktiv PSD2 vil gøre det endnu lettere for udenlandske selskaber at stå for betalinger på det europæiske marked.
Godt for forbrugeren
Der er til gengæld nogle, som kan glæde sig over den hårde krig på betalingsmarkedet. Nemlig forbrugerne og butikkerne. I øjeblikket tager Danske Bank ikke et gebyr for brug af MobilePay. Og det vil de heller ikke kunne komme til i fremtiden, mener Jan Damsgaard.
“Hvis de tager eksempelvis syv øre pr betaling til enten butikker eller forbrugere, vil Swipp bare underbyde dem. Det betyder, at betalinger er vanskelige at tjene penge på,” forklarer professoren.
I stedet vil der komme en tredjepart ind, som Danske Bank kan tjene penge på, vurderer han.
“Det kan sammenlignes med tilfældet i Københavns Lufthavn. Flyselskaberne er interesserede i kunderne, og kunderne er interesserede i at benytte flyselskaberne. Men Københavns Lufthavn supplerer deres indtjening med alle butikkerne, som holder til i lufthavnen. Det samme med Google, som tjener på annoncørerne, men tilbyder søgninger gratis.”