Trods stor tillid til offentlige medarbejdere falder tilliden til embedsmænd. Forsker peger på de massive problemer i Skat, mens andre peger på, at de taler “henover hovedet” på danskerne.
Danskerne bakker i stor stil op om den offentlige sektor, og måling efter måling viser, at opbakningen til velfærdsstaten er stor. Alligevel halter opbakningen gevaldigt til de medarbejdere, der er med til at løfte det offentlige – nemlig embedsmændene.
Ifølge en måling foretaget af analyseinstituttet Norstat har 56% af danskerne begrænset tillid til embedsmænd, mens 37% har tillid. Det står i skarp kontrast til tallene for et år siden, hvor 48% havde tillid mod 42%.
Dermed fortsætter den negative spiral fra de senere år, hvor tilliden til embedsmandsapparatet er for nedadgående.
Professor: Skat bærer ansvar
Tallene vækker opsigt i Djøf, embedsmændenes primære fagforening, hvor formand for offentlige chefer, Henning Thiesen er ærgerlig over resultatet.
“Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt”, siger han til Altinget.
Og årsagen til den dalende opbakning vækker undren. Blandt andet peger professor i statskundskab Peter Munk Christiansen på, at den offentlige sektor i Danmark klarer sig udmærket på den globale målestok.
“Så det er et lidt mystisk fænomen med den lave tillid, men måske det kan have noget at gøre med den almindelige politiske mistillid, herunder til regeringen, som smitter af på embedsværket”, siger han og forklarer, at det blandet andet er Skat, der bærer et tungt ansvar for embedsmændenes dårlige ry og rygte.
“Skat er lykkedes med at påkalde sig så mange ulykker, som man næsten kan tænke sig, og det er noget, som folk kan forholde sig til, så sådan en sag kan godt have haft en vis betydning”, siger Peter Munk Christiansen til Altinget.
Men ifølge Radius Kommunikation, der står bag undersøgelser om, hvilke erhverv danskernes har mest tillid til, er det ikke tilfældet. For selvom hele 55% af danskerne husker nyhedshistorier, hvor embedsmændene har været omtalt negativt, imod blot 15% der husker positiv omtale, har det ikke den store effekt. Det vurderer Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner i Radius.
”Selvom embedsmændene ofte forbindes med de politiske, bøvlede sager, så viser vores undersøgelse, at det slet ikke er de samme faktorer, som påvirker embedsmændene og politikerne. I modsætning til politikerne påvirker negative mediehistorier faktisk ikke embedsmændenes troværdighed i sig selv”, siger han og tilføjer:
”Det, som derimod skader embedsmændenes troværdighed, er, at danskerne oplever, at embedsmændene snakker henover hovedet på danskerne — og det er særligt farligt, når man gang på gang skal forsvare eksempelvis endnu en møgsag i medierne”.
Stadig langt ned til bundskraberne
Embedsmændene er dog ikke repræsentative for den offentlige sektor generelt, hvor flere af de mest tillidvækkende erhverv findes ifølge en tidligere Radius-måling fra 2017.
Her er særligt sundhedsfagligt personale som jordemødre, sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og sosu’er i top. Faktisk er ni ud af de ti mest tillidsfulde erhverv at finde i det offentlige og kun tandlægerne har sneget sig ind på listen som eneste private erhverv. Alt imens er dommere, præster og skolelærere også blandt de ti erhverv, danskernes har mest tillid til.
Danske embedsmænd kan samtidig glæde sig over, at de langt fra er bundskrabere på listen. Den lidet flatterende titel som mindst tillidsfulde erhverv tilfalder igen politikerne, der halser en del efter både bilforhandlere og journalister.