I dag gider ingen at arbejde i en organisation, der styres af management by fear. I stedet skal der være en mening med, hvorfor vi går på arbejde, og det kræver, at organisationen følger med, siger COO i ATP Kenneth Hallum Knudsen, der selv arbejder for at fremme en bæredygtig ledelsesstil.
Et par tusinde kroner ekstra om måneden. Når du går på gangene i ATP-huset i Hillerød, bliver du som medarbejder mindet om, hvem du arbejder for. For visse ældre er ATP-pensionen nemlig et helt afgørende element i deres pensionisttilværelse, og væggene prydes derfor med fotografier af rigtige mennesker, der modtager pensionen.
Med ATP-loven, der blev indført i 2021, arbejder ATP for, at politikerne også om ti og 50 år vil kunne se pointen med den for nogen livsnødvendige pension. Det er dén mening, som du skal kunne mærke, hvis du arbejder i ATP. Derfor handler KPI’erne ikke kun om profit, men om at gøre en forskel for mennesker, siger Kenneth Hallum Knudsen, som er COO i ATP. “Vi kan se, når vi ansætter og i vores tilfredshedsundersøgelser blandt medarbejderne, at det tæller, at medarbejderne kan mærke, at deres arbejde har et formål,” siger Kenneth Hallum Knudsen:
“Men selvom medarbejderne godt kan se formålet, kræver transformationer stadigvæk en stor ledelsesindsats. For eksempel skal man kommunikere meget mere, end man lige tror.”
Der er ikke nogen, der må efterlades på perronen i ATP. Medarbejderne har en høj faglighed, og det stiller yderligere krav til lederen i transformationen, hvor en ny forretningsmodel blandt andet skal udbredes i organisationen. “Midlet er involvering. Som ledelse har vi en idé om, hvor vi skal hen, men det er faglighederne, som skal få os derhen. For at organisationen er i balance, skal medarbejderne høres, og vi skal arbejde på tværs, så folk føler sig involveret,” forklarer han:
“For at kunne lede bæredygtig kræver det, at du har et blik for, hvilke strategier, der er de rigtige og kombinere dem med faglighed. En vidensvirksomhed vokser kun, hvis medarbejderne vokser.”
Tid til opgaver og nærvær
For at medarbejdere kan vokse, skal de arbejde med det, som de er gode til. Og det betyder, at der fra ledelsens side skal forventningsafstemmes. “I udgangspunktet vil medarbejdere altid gerne gøre det godt, og derfor kan de finde på at tage ansvar på sig, som slet ikke er deres. Her skal jeg som leder være meget tydelig om alt det, jeg nok skal bekymre mig om, så de ikke går og er bange for at fejle, men kan kanalisere deres energi ind i deres arbejde,” forklarer Kenneth Hallum Knudsen: “Og så må jeg aldrig have en forudindtaget opfattelse af, hvad medarbejderne tænker, for det er nærmest en garanti for at bevæge sig i den forkerte retning. Derfor må min kalender ikke være fyldt op fra morgen til aften med møder, for så kan jeg ikke være nærværende og se og løse problemerne, når de opstår. Jeg beder også medarbejderne tænke over deres mødefrekvens, så de har nok tid og ro til at udføre deres opgaver.”
Som i alle andre virksomheder har ATP mål, der skal nås. Faktisk er det meget ambitiøse mål. For eksempel skal 200 milliarder kroner investeres grønt i 2030 – 100 af dem allerede i 2025. Derfor ved medarbejderne også, at de bliver målt på både kort og langsigtet værdiskabelse. “Der skal være en balance. Så selvom noget skal give afkast nu, ved de også, hvad det betyder på den lange bane,” siger Kenneth Hallum Knudsen: “Det er her, hvor jeg synes, at KPI’er kan noget, fordi de viser, hvad du skal her og nu. Hvis du kun har et langsigtet mål, kan det føles udefinerbart. Til gengæld handler det langsigtede mål om andet end bundlinje, og det giver dit arbejde et formål.”
Autenticitet er vejen til bæredygtig ledelse
En virksomhed er dog dynamisk, og i takt med at der sker ændringer, er det vigtigt for Kenneth Hallum Knudsen, at medarbejderne kommer til ham, hvis nogle af disse mål føles urealistiske. Det stiller dog også krav til ham som leder. For selvom tiden med management by fear er forbi, og medarbejderne skal føle sig trygge ved at gå til ham, skal han som leder også være realistisk. “Hvis en medarbejder synes, at mål er urealistiske eller arbejdsopgaver forkerte, vil jeg forsøge at løse det. Men det kan jo også ske, at en medarbejder er urealistisk eller ikke kan se sig selv i en ny strategi, og så kan jeg ikke imødekomme deres krav,” siger Kenneth Hallum Knudsen: “Det er afgørende, at du som leder informerer løbende, så medarbejderne ved, hvorfor du gør noget, hvad kræver det af os, og hvem skal være involveret hvornår. Hvis nogen så siger, at det vil de ikke være en del af, skal de jo noget andet. Men det har jeg typisk ikke set. Det sker som regel kun, hvis ændringer er blevet udmeldt for sent, og det forståeligt har gjort medarbejderne utrygge – og så ligger det jo på dit bord som leder.”
Men en ting er de store forandringer. I det daglige skal du som leder også være tydelig og professionel. For Kenneth Hallum Knudsen betyder det, at han holder privatlivet privat. “Det nytter ikke noget, at jeg bliver private venner med mine medarbejdere, for så bliver det noget rod, når der kommer modgang. Men hvis en medarbejder går igennem en svær tid, vil jeg gerne vide det, så jeg kan tage noget af læsset af. Det er dog altid medarbejderen, der bestemmer, hvor meget der skal deles,” siger Kenneth Hallum Knudsen: “Jeg lægger gerne øre til, for jeg er jo ikke en maskine. Jeg er bare bevidst om min rolle som leder, og derfor går min grænse for, hvad jeg spørger medarbejderne om ved, hvad der kan påvirke arbejdet. Der skal være en naturlig distance, så medarbejderne føler sig trygge. Så det handler hverken om at være hård eller blød. Autenticitet er vejen til den bæredygtige ledelse.”