Regioner verden over kæmper om at blive det nye Silicon Valley. Nu har lille sydamerikansk land meldt sig på banen med gratis penge og solskin. Og det virker åbenbart
Flyt til Chile i seks måneder, tag pænt imod over en kvart million danske kroner fra den chilenske regering og få gratis kontorfaciliteter stillet til rådighed.
Det er tilbuddet, som de seneste år har fået flere og flere af verdens talentfulde startups til at slå sig ned i det lille sydamerikanske land. Tiltaget er unikt og regeringer verden over skeler misundeligt i retning af Chile.
Alle kæmper de nemlig om, at blive det hjemsted for det næste Silicon Valley.
Start-Up Chile hedder initiativet, som har sat det lille sydamerikanske land på innovations-verdenskortet. Man har i programmets levetid på fire år finansieret over 1000 startups og delt over en kvart milliard kroner ud til talentfulde virksomheder.
Christian Bason, der direktør for Dansk Design Center, har selv været i Chile for at holde oplæg om innovation. Han mener, at det chilenske initiativ er enestående – også set på verdensplan.
“Jeg ikke i tvivl om, at projektet er en stor succes. Og jeg fornemmede en enorm stolthed omkring hele projektet, da jeg var i landet. Bare i branding har det haft en uvurderlig betydning, for det er noget som virkelig har sat Chile på verdenskortet for innovation.”
“Værdien kan først måles efter nogle år”
Indtil for fire år siden var det dog komplet usandsynligt, at Chile skulle være et af verdens førende innovationslande.
Entreprenørkulturen i det afsidesliggende land var nærmest ikke-eksisterende. Og det kunne man kun ændre ved at få entreprenørerne til at komme til Chile. Det fortæller direktøren i Start-Up Chile, Sebastian Vidal, til F5.
“Da vi startede, blev idéen om at give gratis finansiering til udenlandske startups anset som værende komplet vanvittig. ‘Hvordan kan I bare forære penge væk til udlændinge,’ spurgte folk. Men vi blev nødt til at gøre noget for at skabe en kulturforandring blandt den chilenske befolkning.”
Ifølge Christian Bason, der også har arbejdet med offentlig innovation i en årrække som leder af udviklingsenheden MindLab, er det chilenske eksempel en usædvanlig måde at skabe offentlig innovation på.
“Man må sige, at det er ret sjældent at offentlige myndigheder går ud på den måde og finansierer projekter af den kaliber uden at kigge på bundlinjen eller har en voldsomt klar business case. Men den virkelige værdi af sådan et projekt kan ikke måles efter et par år. Den kan man først se langt senere,” siger han.
Start-up Chile er en start-up
Start-Up Chile fik meget frie tøjler i forhold til at drive organisationen. Noget som er nødvendigt, hvis man skal være i stand til at arbejde med startups.
“Start-Up Chile er selv organiseret som en startup. Der er meget kort fra tanke til handling, så vi kan gøre ting meget hurtigere og mere effektivt end traditionelle, offentlige organisationer,” siger Sebastian Vidal.
Det betyder blandt andet, at alle deltagere, som bliver accepteret i programmet, automatisk modtager et ét-årigt arbejdsvisum. Og at deltagerne, hvis de gerne vil blive i Chile, kan få permanent opholdstilladelse.
Dansker har fået Chile under huden
Programmøren og antropologen Johannes Wilm er en af de danskere, der har deltaget i Start-Up Chile. Han fik nys om programmet, da han arbejdede i Nicaragua for landets landbrugsministerium.
Startup-idéen, han fik finansiering til, hedder Fidus Writer. Et alternativ til det populære skrive- og fildelingsprogram Google Docs, som er bedre til at håndtere komplekst samarbejde internt i organisationer eller akademiske kredse.
“Det tog en uges tid med at snakke med organisationen, og derefter kunne jeg finde en lejebolig, og efter det var der et møde en gang om måneden, hvor jeg skulle vise, hvordan produktet var blevet videreudviklet og redegøre for udgifter,” fortæller Johannes Wilm.
Har startet en entreprenørkultur
Johannes Wilm mener, at Start-Up Chile har banet vejen for en mentalitetsændring hos lokalbefolkningen.
“Initiativer har gjort, at der er chilenere som kan se, at de kan starte en e-business. Så det har en lokal betydning,” siger han og påpeger, at digitaliseringen i højere grad har gjort det muligt at arbejde fra alle afkroge af verden.
“I dag er der ikke forskel på at sidde i New York, Danmark eller Chile, for man har de nyeste operativsystemer og browsere alle stederne. Der er ingen grund til, at man ikke kan udvikle spændende ting i Latinamerika og særdeleshed i Chile,” siger han.
Johannes Wilm har nu fået permanent opholdstilladelse i Chile og er blevet så glad for landet, at han bor der halvdelen af året. På den måde er det altid sommer, hvor han opholder sig.
“Det er et stabilt sted at være, der en fin natur, og jeg kan stadig bruge de samme kontorfaciliteter, som jeg havde, mens jeg var en del af programmet,” forklarer han.
Iværksættere betaler tilbage med undervisning
Ifølge Sebastian Vidal er kulturændringen også det primære mål med programmet, mens bundlinjen er sekundær.
“Vi tager ikke equity i firmaerne (eksempelvis aktier, red.), det eneste vi beder om er, at deltagerne spreder budskabet til andre entreprenører og interagerer med lokalbefolkningen,” siger han.
For at sikre, at lokalbefolkningen bliver involveret i projektet, har Start-Up Chile skabt konceptet ‘return value agenda’, hvor iværksætterne skal opnå et antal point igennem initiativer, som fordrer vidensdeling. Det kan være i form af undervisning, konferencer og workshops.
Johannes Wilm er enig i, at de udenlandske entreprenører generelt giver meget tilbage til samfundet.
“De fleste i programmet havde meget interaktion med lokalbefolkning. Nogle hyrede lokale til at programmere ting, og jeg selv holdt foredrag på universiteter og fagforeninger om, hvordan man kan bruge teknologi på kreative måder,” siger han.
Fra regeringens side mener man, at denne form for ‘investering’ er en bedre forretning end aktier i virksomhederne.
“Alle der har med startups at gøre ved, at langt de færreste af dem vil blive til gode forretninger. Så det er den sociale og kulturelle afsmitning, som har allerstørst værdi,” siger Sebastian Vidal.
Kan ikke kopieres
Konklusionen efter fire år med statsfinansieret innovation er, at 10 firmaer fra programmet indtil videre er blevet opkøbt af investorer, og at virksomhederne har genereret salg for omkring 300 millioner danske kroner.
Og selve idéen har skabt så meget opmærksomhed at en lang række lande verden over har kopieret Chile. Ifølge Sebastian Vidal er der lige nu 44 steder verden over, som har opbygget organisationer med Start-Up Chile som forbillede. Blandt andet den vestjyske havneby Esbjerg. Men umiddelbart, mener Sebastian Vidal ikke, at han kan komme med gode råd til de mange kopister. Innovationsprogrammer skal nemlig designes med udgangspunkt i et givet lands udfordring.
“Man skal lave et program for at løse en konkret udfordring i sit land. Og problemerne er som regel forskellige i forskellige lande,” siger Sebastian Vidal.
“Vores problem i Chile var blandt andet, at befolkningen ikke tænkte globalt, og at det var svært at skaffe finansiering. Men i Brasilien og Mexico kan man lettere finde investorer, så der er det nogle andre udfordringer, man sidder med. Så det bedste råd, jeg kan give, er at være klog og kreativ i forhold til, hvad man kan tilbyde. Mange entreprenører har svært ved at få visum til USA, og så er det oplagt, at vi gør det utroligt let at få visum her.”
Noget tyder på, at Start-Up Chile er lykkedes med missionen om at gøre befolkningen mere entreprenant.
Hvor det i programmets første leveår fortrinsvist var udlændinge, og særligt amerikanske entreprenører, man tiltrak, er der i dag en majoritet af chilenske virksomheder i programmet.