I de kommende uger inviterer de fleste arbejdspladser til den årlige julefrokost. Men den traditionsrige fest har også ry for at være vild og hæmningsløs. F5 har forsøgt at undersøge, om der er hold i fordommene.
I 1976 rullede filmen Julefrokosten, instrueret af Finn Henriksen, over landets biograflærreder og dannede øjeblikkeligt grobund for danskernes fordom om den traditionelle julefrokost som en hæmningsløs drukfest.
Lige siden har forestillingerne om eskapader i kopirummet, vamle tilnærmelser fra chefen og sanseløs druk levet i bedste velgående, og da filminstruktør Rasmus Heide i 2009 indspillede komediefilmen Julefrokosten, stod det klart, at julefrokost-fænomenet 30 år efter stadig blev portrætteret på samme måde.
Firmajulefrokosten er kulturskabende på godt og ondt, og på de fleste arbejdspladser er alkohol en integreret del af begivenheden. Det afføder helt naturligt en mere løssluppen og uformel omgangstone blandt de ansatte, som i nogle tilfælde kan udvikle sig til upassende eller grænseoverskridende adfærd. Derfor er det heller ikke uden grund, at der år efter år udkommer guides med gode råd til, hvordan man undgår de værste fadæser.
Men holder forestillingen om den klichefyldte julefrokost i grunden stik?
Fagforeninger maner til ro
Selvom firmajulefrokosten har levet i bedste velgående siden efterkrigstiden, og stadig er en fast forankret tradition på de fleste arbejdspladser, forsker man ikke i julefrokost-fænomenet i Danmark. Derfor er det også begrænset, hvad man har af viden på området, og de aparte sager såsom sexchikane fremstår derfor som et mørketal.
Ifølge flere af landets største fagforeninger, som F5 har været i kontakt med, oplever man ikke noget særligt ‘boom’ i antallet af henvendelser i forbindelse med firmajulefrokoster i forhold til resten af året.
Hos fagforeningen HK modtager deres rådgivere i den kommunale sektor med cirka 46.500 erhvervsaktive medlemmer hverken flere eller færre henvendelser i forbindelse med årets julefrokost i forhold til resten af året. Det samme gør sig gældende for fagforeningen Krifa:
“Vores juridiske afdeling skønner ikke, at der er noget særligt ekstra i forbindelse med julefrokoster. Vores jobtrivsels-afdeling har altid et par henvendelser på grund af for eksempel sexchikane ved julefrokoster – men det er heller ikke mere end det,” oplyser Krifas presseafdeling.
Hos FOA gentager historien sig. De fleste henvendelser er af informerende karakter og handler ikke om en konkret problemstilling eller sag. De modtager også en håndfuld arbejdsskadesager, men de aparte sager eksisterer kun i et fåtal. Og hos ingeniørforeningen IDA, der tæller mere end 117.000 medlemmer, skønner man i gennemsnit at modtage én enkelt henvendelse i forbindelse med årets julefrokoster.
Meget tyder derfor på, at hvad der sker til julefrokosten, bliver til julefrokosten – måske fordi de fleste sager, der opstår, kan løses internt i virksomheden, mens de mere alvorlige sager sjældent forekommer.
De klassiske råd bør følges
Der er ikke tvivl om, at intriger og skærmydsler fra hverdagen kan bryde frem i lys lue ved indtaget af for meget snaps. Alligevel er julefrokosten for de fleste medarbejdere synonym med årets fest, mens det for ledere kan være et arrangement, der mest af alt skal overstås – umiddelbart fordi man frygter de dilemmaer, som fordommene i høj grad har manifesteret i vores bevidsthed.
Spørger man næstformanden i HK Privat, Marianne Vind, er hun ikke i tvivl om, at ledere bør deltage i julefrokosten.
“Både topledelsen og afdelingsledelsen bør deltage i den årlige julefrokost. Det signal, at de bruger en aften med de ansatte, er meget vigtigt,” siger hun og tilføjer:
“Og så skal ledelsen ikke sidde sammen ved et særskilt leder-bord, men i stedet være sociale med medarbejderne og hygge sig med dem.” Marianne Vind minder i øvrigt om, at de velkendte og klichefyldte råd stadig er værd at tage til efterretning og følge:
“Jeg vil anbefale alle ledere at holde sig ædru, for der kan være andre, som har fået en tår over tørsten og vil diskutere, og så er det godt at kunne holde hovedet koldt. Og så er det ikke til den fest, at man som leder skal flirte i stor stil. Det skal gemmes til privatlivet. Men godt humør og en god portion takt og tone, ja, så bliver det en god julefrokost.”