Er du klar til den næste kvanterevolution?

20. May 2016

Du kan lige så godt begynde at forholde dig til, hvordan kvantecomputeren bliver en del af din hverdag. Eksperter spår nemlig en ny kvanterevolution, og virksomheder kaster milliarder efter den nye teknologi

Forestil dig et nodeark, hvor de små sorte toner er udskiftet med farvestrålende figurer.

Cirka sådan ser det ud, når den almindelige befolkning i disse dage logger ind på IBMs hjemmeside for, for første gang i historien, at prøve teknologien bag en rigtig kvantecomputer.

På de fem linjer i “nodearketkan man trække og slippe farverige knapper, der lægger sig som perler på en snor. Jo flere man tilføjer, des mere minder det om en omvendt skærmvisning af Guitar Hero, og sitet, eller interfacen, går da også under navnet komponisten.

Og det er noget helt specielt. For selvom komponisten ikke umiddelbart ser ud af meget, er det første gang, at offentligheden har kunnet få adgang til en kvantecomputer, der ultrakort fortalt er en meget kraftigere computer, end dem vi kender i dag.

IBM’s udgave af kvantecomputeren kan dog heller ikke bruges til det helt store. Den arbejder på nuværende tidspunkt kun med sølle fem kvantebits eller qubits, som det hedder i kvantefysikkens verden. Det er meget begrænset, hvad den kan udføre af beregninger, og det er måske heller ikke så vigtigt. IBMs mål med tjenesten er nemlig at give befolkningen en bedre forståelse for kvantecomputerens muligheder og funktioner. Det skal hjælpe erhvervslivet med at forstå teknologiens potentiale, udvikle undervisningsprogrammer på universiteterne og få studerende til at overveje nye karrieremuligheder.

Meget vildere end supercomputeren
I løbet af de seneste år har store It-virksomheder som Google, Microsoft og IBM investeret millioner i kvantecomputeren. Og det er der en grund til.

Rent teknisk er en bit, som vi kender dem i almindelige computere, enten 0 eller 1. Men i en kvantecomputer kan en qubit være både 1 og 0 på samme tid. Det gør, at kvantecomputeren kan regne på flere ting samtidigt, og problemer kan løses med en hastighed, der overgår selv de vildeste supercomputere, vi har i dag.

Forestil dig, at du skal finde et “X” skrevet på en side, i én af 50 millioner bøger. Det ville være umuligt. I det her scenarie kan en almindelig computer sammenlignes med, at du farer rundt fra højre til venstre, og bladrer igennem så mange bøger som muligt på fem minutter. En kvantecomputer svarer til, at du delte dig i 50 millioner udgaver af dig selv, der lige så stille bladrede igennem hver sin bog.

Sådan forklarede Eric Ladizinsky, stifter af det canadiske kvantecomputer firma D-Wave, forskellen mellem almindelige computere og kvantecomputere på konferencen Wired2014 i London.

Type caption for image (optional)

(Foto: IBM Research – Flickr CC)

Vi er langt fra kvantemobilen
Kvantecomputerens håndtering af data vil gøre det muligt at se sammenhænge og kombinationer med en hastighed, der overgår de nuværende teknologier markant. Og det vil være nyttigt i alt fra erhvervslivets håndtering af kundeoplysninger og medicinalindustriens udvikling af medicin til vejrudsigter og selvkørende biler.

Hvis altså vi kan bygge sådan en kvantecomputer til almindeligt brug. For selvom vi har kendt til teorien i over 40 år, så er der stadig langt til, at din telefon bliver en kvantemobil, som værterne på P1 Harddisken udtrykker det i et indslag om netop kvantecomputere.

Kvantecomputeren, som vi kender dem i dag, har generelt meget lille nytte for den almindelige befolkning. De er følsomme, har en meget kort hukommelse, er sindssygt dyre og har behov for en konstant nedkøling til lige over frysepunktet.

Du kommer til at bruge kvante før du ved det
Der er med andre ord lange udsigter til, at kvantecomputeren kommer ind i de private hjem. Og måske er det også okay. Ifølge Morten Kjærsgaard, eksperimentel fysiker ved Center for Quantum Devices (QDev) på Niels Bohr instituttet, betyder det nemlig ikke nødvendigvis, at den private forbruger ikke får nytte af dem. Han sammenligner det med supercomputeren i dag.

“Der er jo meget supercomputer kraft derude, som du og jeg aldrig bruger derhjemme. Men som vi i virkeligheden bruger uden at vide det.“Det fortalte han sidste uge i Harddisken på P1. Han forklarer, at når vi for eksempel får anbefalet en film på Netflix, så er det på baggrund af data, der er samlet ved hjælp af en masse supercomputerkraft.

“Så i virkeligheden er der supercomputere i vores hverdag hele tiden. Parallellen kan så være, at der kommer til at stå kvantecomputere rundt omkring som kommer til at influere vores hverdag, ved at store firmaer bruger dem,” fortsætter han.

Morten Kjærsgaard mener, at man sandsynligvis i fremtiden vil kunne købe regnetid på kvantecomputerne, uden egentlig at have nogen fysisk kontakt med maskinerne. Dermed bliver kvantecomputere endnu en cloudtjeneste, som vi kender det fra Amazon, Google og Microsoft.

Super sikker kommunikation
Big Data har været de seneste års helt store hypeord. Og i takt med at de store online giganter lagrer mere og mere data om dig, er også ord som cybersikkerhed og cyberkriminelle kommet på banen. Et mistet ID kort er i dataens år et af de mindste problemer, når det kommer til personlig datatyveri, og på netop dette punkt er kvantecomputeren også en af de helt store spillere.

Kvantecomputeren kan bruges til at konstruere en helt igennem ubrydelig sikker kommunikation, eller modsat, at knække selv de mest sikre koder og krypteringer, som vi benytter på vores computere i dag. Det kan lyde som en trussel og sikkerhedsforanstaltning på en og samme tid. Og det er det i og for sig også.

Kvantekryptografi kan bruge kvantecomputerens specielle egenskaber til at lave en så sikker kommunikation, at det ikke kan aflæses. I hvert fald ikke uden at blive opdaget. Kvantepartiklerne fungerer nemlig sådan, at man ikke kan måle på dem uden at forstyrre dem. Enhver interaktion vil dermed ødelægge muligheden for at overvåge.

En kvantecloudtjeneste vil derfor potentielt være verdens sikreste opbevaring af data.

Samtidig gør kvantecomputeren al anden kryptering usikker.

Dokumenter lækket af Edward Snowden viste, at blandt andet NSA (National Security Agency), en af USA’s sikkerhedstjenester, er i gang med at bygge en kvantecomputer, som skal kunne bryde enhver kendt form for kryptering, skriver the Washington Post. Kvantecomputeren er en del af et program, NSA kalder for ‘Penetrating Hard Targets’, og kvantefysikken kan i den sammenhæng bruges til at skaffe information fra banker, militær og andre stater.

Kvantecomputeren kan altså have en sikkerhedsmæssig slagside.

Derfor er det også en af målsætningerne for det nyetablerede Quantum Innovation Center i København at udvikle koder, som er ubrydelige, selv for kvantecomputere. Niels Bohr Instituttet modtog i år 80 millioner kr fra Innovationsfonden til etablering af det nye danske forskningscenter. Her skal forskere fra både DTU og Aarhus Universitet inddrages i et toårigt projekt med målet om at positionere Danmark som verdens centrum for moderne kvanteteknologi.

Kamp om at blive det nye Quantum Valley
Og det er ikke kun danskerne, der kæmper om at blive center for kvanteteknologien. Hvor Sillicon Valley i Californien løber med opmærksomheden omkring IT-revolutionen, konkurreres der nu om at blive lokation for Quantum Valley.

Lande overalt i verden er ved at få øjnene op for kvanteteknologiens uendelige muligheder, og det har startet et kvanteræs. Forrest ligger Canada der har investeret syv milliarder kroner i at udvikle kvanteteknologi. Storbritannien har investeret næsten tre  milliarder i fire såkaldte quantum hubs, og også Singapore, Kina, Japan, USA og EU investerer kraftigt i kvanteteknologi.

På trods af den massive opmærksomhed er tidshorisonten for kvanteteknologi et godt stykke ude i fremtiden. Og forskerne på området danser omkring et perspektiv på alt fra 10 til 50 år. Der er dog ingen tvivl om, at kvantecomputeren, når det lykkes at lave én med nok hukommelse, kommer til at revolutionere den måde, vi håndtere data på.

Og derfor bør vi allerede nu forholde os til, hvordan kvantecomputere kommer til at påvirke vores hverdag.

Barbara Isaksen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.