Den store flyproducent Boeing har netop opkøbt forskningsfirmaet Aurora Flight Sciences, der specialiserer sig i fly uden piloter. Boeing satser nemlig, ligesom Uber og mange andre, på ubemandede luftfartøjer i fremtiden.
Aurora Flight Sciences har siden sin grundlæggelse foretaget mere end 30 ubemandede flyvninger. Selskabet beskæftiger sig med automatiserede og robotstyrede fly og bliver Boeing’s nye drivkraft på området, som selskabet selv satser stort på.
“Den kombinerede styrke og innovationskraft fra begge vores teams kommer til at fremme udviklingen af automatiserede systemer for både vores kommercielle og militære afdelinger. Sammen kommer vi til at åbne op for helt nye markeder med revolutionerende teknologier” siger CTO i Boeing Engineering, Test & Technology Greg Hyslop om det nye opkøb.
Aurora fik sidste år bevilget en kontrakt på over en halv milliard kroner fra det amerikanske forsvarsministerium til at udvikle et højteknologisk ubemandet og fuldt elektrisk luftfartøj, som de kalder LightningStrike.
Og selskabet har også en hånd med i andre projekter. Det er nemlig ét af de selskaber, der har indgået et partnerskab med Uber for at udvikle transporttjenestens noget ambitiøse vision om et netværk af intet mindre end flyvende taxaer, som også skal være førerløse.
Uber forestiller sig, at man i fremtiden skal kunne praje en flyvende taxa, der kan lette og lande fra såkaldte “urban heliports” og fra toppen af diverse bygninger. Som om det ikke var nok, så skal disse elektriske flytaxaer være langt mindre støjende end helikoptere og kunne flyve 160 kilometer på en enkelt opladning udover at kunne flyve med en fart på lige knap 250 kilometer i timen. Er du klar til den virkelighed?
Du kan se visionen for det såkaldte Uber Elevate her.
Vi er klar til at flyve
På mange måder er samfundet også allerede klar til en invasion af flyvende biler – faktisk måske mere klar end til de selvkørende biler på jorden. De fleste kommercielle flyselskabers flyvninger styres allerede i høj grad af autopiloter. Der er desuden allerede et etableret system af flyveledere og regeringsinstanser, der kan overvåge takeoff, landing og flyveruter for at undgå at fartøjerne støder sammen. Og når man først er i luften, er chancerne for, at man skulle løbe ind i uventede forhindringer, meget mindre end på de travle gader på jorden.
Den flyvende transport kigger desuden frem andre steder også. Selvfølgelig er flamboyante Dubai også med på moden og har lige for nylig fået testet sin selvflyvende taxatjeneste. Dubais “Road and Transport Authority” kalder selv tjenesten for verdens første selvflyvende taxa.
Og udover Boeing arbejder Airbus også på et selvflyvende vidunder, som deres CEO i januar proklamerede ville blive testet inden udgangen af 2017. Og en russisk startup kaldet Bartini planlægger at flyve moskovitterne rundt allerede i 2018. Toyota leger også med. Og en lang række andre aktører har gang i deres helt egne visioner for den selvflyvende drøm.
Og selvom det ville skabe en helt ny hverdag for de fleste af os, så viser det sig, at mange er helt indstillede på denne forandring, men måske også lidt bekymrede. University of Michigan foretog tidligere på året en spørgerunde blandt 500 mennesker.
Flertallet af respondenterne så især frem til markant kortere transporttider og forventede også færre ulykker og miljøforbedringer. Samtidig var to tredjedele også bekymret for sikkerheden, herunder hvordan de flyvende “biler” ville tage sig ud i tæt-pakkede luftrum, dårligt vejr og om natten, hvor det er mørkt.
Fremtiden er på vej, men det har den selvfølgelig altid været. Men lige nu føles den tættere på end nogensinde. “Flyvende biler” har altid været en fremtidsspekulation og nærmest et ikonisk symbol på futurisme, som konstant har syntes at være mange år ude i fremtiden for ikke at sige direkte science fiction. Nu er de måske tættere på, end vi tror.