Virtual reality er ikke længere sci-fi, men noget virksomheder tjener penge på. Og skal du med på bølgen, er det med at komme i gang, siger ekspert
Det er måske svært at forestille sig, at vi alle sammen kommer til at bruge meget mere tid med store computerbriller for øjnene indenfor en overskuelig fremtid.
Ikke desto mindre, er der meget, der peger i lige netop den retning. Det mener Jarle Fink Kondrup, der er ekspert i oplevelser og teknologi og Senior Lab Agent i konsulentvirksomheden Innovation Lab.
Mange af de helt store spillere kæmper nemlig lige nu for at levere den markedsdominerende virtual reality-brille. Facebook købte i 2014 firmaet bag VR-brillen Oculus Rift, og for et par måneder siden kom det frem, at Zuckerbergs hold arbejder på en app, der understøtter 360 graders video. Samsung, Sony og HTC har også meldt sig ind i kampen om den bedste brille, og internetgiganten Google har lanceret saml-selv-brillen af pap, Cardboard, som enhver kan købe for under 200 kroner. Se alle de nye briller her.
Teknologien er med andre ord blevet så billig, at alle forbrugere kan være med. Og nu er det er bare op til virksomhederne at komme i gang med at levere spændende og relevant, mener Jarle Fink Kondrup.
“Vi ser giganternes kamp om at Den bedste og mest kommercielle teknologi, for der er stort potentiale i virtual reality. Men hvornår det for alvor bliver forløst, kommer helt an på, hvor hurtige virksomhederne er til at levere interessant indhold. Platformene er gode nok, så man skal ikke vente på, at de bliver endnu bedre”, siger han.
Aviser og hoteller er gået VR-amok
På den anden side af atlanten har flere brancher allerede kastet sig ud i VR-eksperimentet.
Ligesom med VHS og DVD-teknologien i tidernes morgen er pornoindustrien, en af de førende drivkræfter bag, at få gjort teknologien mainstream og mere avanceret på samme tid. Men mens, der lader til at være, rigeligt med virtuel handlekraft i sex-industrien, sker der også og sager i andre brancher.
For et par uger siden lancerede avisen New York Times et særligt Virtual Reality-app under navnet NYT VR. Avisens faste abonnenter fik et sæt Google Cardboard-briller leveret med posten, og kunne derefter opleve fem historier, hvor de selv kunne være med til at styre fortællingens forløb.
I byggebranchen og turistindustrien mere end flirter man også med den nye teknologi, fortæller Jarle Fink Kondrup.
“Marriott Hotel har lavet en 4D-oplevelse, hvor gæster kan træde ind i en teleporter, der giver dem følelsen af, at de står i sand, og som har en varmluftblæser, så gæsten føler, at vedkommende er på stranden. Der er et stykke vej endnu, før virtual reality kan erstatte rejseoplevelser, men der er store markedsføringsmuligheder for turistbranchen i det dér med, at man kan give folk en smagsprøve på sit produkt,” siger Jarle Fink Kondrup.
Det gælder sådan set alle brancher, hvor man sælger dyre produkter, der kræver lidt mere overtalelse og indsigt, forklarer han, og nævner den danske ejendomsmæglerbranche, som eksempel. For et par år siden, var 360 graders videoer af boliger en differentiator, og allerede i dag er det ved at blive mainstream.
Undgå app-fælden
Virtual reality teknologiens indtog minder på mange måder om hele smartphone-bølgen, forklarer Jarle Fink Kondrup.
“Virtual Reality-briller er lidt ligesom iPhone til at starte med. Den var ikke rigtig noget værd, før andre begyndte at bidrage med indhold i form af apps.”
Den gode nyhed er, at at 360 graders kamera ifølge Jarle Fink Kondrup kan købes for under 250 dollars. Så selv den mindste danske virksomhed har råd til at kaste sig ud i det. Men ligesom med iPhonen, skal virksomheder tænke sig om, inden de går i gang med produktionen, hvis VR-eventyret skal komme godt fra start.
“Med iphonen så vi jo en tendens til, at alle lige pludselig skulle have en app, også selvom den ikke nødvendigvis gav værdi til kunden”. Det kom der mange ubrugelige og dyre apps ud af, forklarer han. “Og selvom jeg tror, at mange virksomheder har lært af den erfaring, er der sikkert stadig nogle, der kommer til at lave VR-indhold, bare for at gøre det,” siger Jarle Fink Kondrup.
VR bliver mainstream, når din chef har prøvet det
Undervisning er en af de områder, hvor virtual reality kommer til rykke meget snart, mener Jarle Fink Kondrup.
Det understreges blandt andet af, at Google forleden besøgte Holmegaardsskolen i Hvidovre, hvor eleverne som de første i Europa, blev forsøgskaniner til det virtuelle undervisningskoncept Google Expeditions.
“Google er i gang med at kortlægge verden, over og under vandet med Google Streetview. Og kvaliteten er ved at være så god, at man virkelig føler, at man er der, når man går ind i de her billeder. Man kan fint forestille sig i fremtiden, at skoleelever kan gå en tur i Grækenland i oldtidskundskab, og at de i samfundsfag kan få et personligt indtryk af, hvor anderledes kulturen er i Kina. Synssansen påvirker os utroligt stærkt, og når tastatur og skærm forsvinder, og vi får et headset på, så bliver det bare endnu stærkere”, siger han.
Ja, faktisk, mener Jarle Fink Kondrup, skal Virtual Reality nok blive mainstream, så snart de rigtige mennesker prøver teknologien.
“Man skal starte med at købe et headset, og få det ud i virksomheden, så direktionen kan se, hvad man kan gøre med det” siger han.
“Alle, der har kørt i rutschebane eller har stået på et monument et sted i verden med VR-briller på, er vildt benovede. Og det er helt vildt svært at forstå, hvor meget det påvirker os, hvis ikke man har prøvet”, siger han.