Sociale medier handler ikke kun om branding. LinkedIn og Facebook er oversete som værktøjer til at at skabe en personlig relation til potentielle kunder og skabe brændvarme leads
[fakta_boks_generel_start]
Tjekliste til din LinkedIn-profil
- Professionelt billede
- Brug professionel headline
- Brug keywords
- Summary og skabte resultater
- Benyt relevante Skills
- Tilføj 3 websites
- Ren public URL
- Telefonnummer
- Overvej synliggørelse af din profil
- Husk privacy control
[fakta_boks_slut]
Det er nemmere at sælge til en god bekendt end til en fremmed. Det vil de fleste sælgere kunne nikke genkendende til.
Derfor er sociale medier som Facebook og LinkedIn guld værd for enhver sælger, der tør skabe relation til kunderne, forklarer Nicolai Hæggelin, stifter af Digital Works og forfatter af bogen The Freeway to LinkedIn.
Fagfolk bruger udtrykket ‘Social Selling’, når virksomheder bruger sociale medier til at blive venner med kunder på Facebook eller ‘connecte’ med dem på LinkedIn som en del af salgsprocessen. Fænomenet er udbredt men stadig ungt, og ifølge Jens Dalgaard, der er ekspert i salgstræning og indehaver af konsulentbureauet Tack International, er især LinkedIn et godt værktøj, der giver muligheder for de fremsynede virksomheder.
“Vi oplever stadig en periode, hvor LinkedIn er åbent, og hvor folk ikke bliver spammet. Så indtil mediet bliver oversvømmet eller et andet medie tager over, så er der store muligheder for virksomheder at hente der,” siger Jens Dalgaard.
Kigger man på tallene, er kundepotentialet da også til at få øje på. I Danmark alene er der 2.000.000 brugere på LinkedIn. Platformen har over 400.000.000 brugere på verdensplan, hvor cirka 6.000.000 er fra Skandinavien.
Du skal (selvfølgelig) være på LinkedIn
Det er først og fremmest en ændring i kundernes opførsel, der giver muligheder på de sociale medier.
Ifølge Nicolai Hæggelin, viser undersøgelser fra CEB Sales and Marketing Summit 2014, at 72 % af forbrugerne benytter sociale medier til at researche før de køber. Og 81 % er mere tilbøjelige til at engagere sig med et stærkt og professionelt brand.
Derfor er det ifølge ham altafgørende for en virksomhed at være stærkt repræsenteret på LinkedIn. Virksomhed skal have etableret en company-page, hvor man kan skrive historien om virksomheden, og give indsigt i, hvad virksomheden laver.
“Som sælger idag er det ikke let at ramme kunderne, og muligheden for at ramme rigtigt er kun for nedadgående, fordi der konstant stilles højere krav til salgsafdelingerne,” siger Nicolai Hæggelin.
“Men når sælgeren har indsigt i køberens interaktion på de sociale medier, kan det hjælpe til med udformningen af et personligt pitch, og denne udnyttelse af netværket er derved med til at eliminerer ”cold calls,” forklarer han.
Og bliver sælgeren introduceret til en kunde gennem en fælles forbindelse eliminerer det kolde kald, og der er skabt en relation, forklarer Nicolaj Hæggelin og tilføjer,
“Det er pludselig ikke svært at sælge til folk, hvis man er blevet anbefalet.”
Sådan gør du
Først og fremmest handler det om, forklarer Nicolai Hæggelin, at sørge for, at ens profil fremstår på den rigtige måde.
Nøglen til det er blandt andet at dele kvalitetsindhold. Altså artikler, oplæg til debat og viden, der er relevant for potentielle forbindelser, og være aktiv på mediet, så man styrker sin troværdighed og autencitet.
I marketingsafdelingen har sloganet ‘content is king’ cirkuleret i årevis. Nu rykker det altså ind i salgsafdelingen.
Og Ifølge Nicolai er effekten til at få øje på.
“65% af køberne enige i, at forhandlerens content har haft betydelig indflydelse på deres køb.”
Giver adgang til andre kunder
En god forbindelse på LinkedIn har desuden den fordel, at den giver adgang til mange andre potentielle kunder.
Helt konkret, forklarer Nicolai Hæggelin, opererer de fleste LinkedIn brugere med en åben profil. Mest fordi de ikke kender til mulighederne for at lukke den.
Det gør sælgeren i stand til at søge i sine forbindelsers netværk, på en meget effektiv måde.
“Du kan søge på firma, titel og branche, og på langt de fleste profiler kan du lynhurtigt se, om dine forbindelser kan åbne døre til en ny kunde,” forklarer han.
Derefter handler det om at skrive en personlig besked til nye kunder. Hvis ikke man allerede er inde i varmen, er en god tilgang at invitere til at fagligt arrangement.
Det styrker troværdigheden og som Nicolai Hæggelin understreger,
“35 % der har sagt nej til fagligt arrangement, siger ja til et møde efterfølgende.”
Hvem ejer kunderne?
Social selling giver nye muligheder, men der følger som altid også nye udfordringer med. Eller nærmere gamle udfordringer i ny forklædning.
Det forklarer Jens Dalgaard.
“Man skal til at forholde sig til, hvem det er der egentlig ejer kontakten med kunderne, når den enkelte sælgers profil bliver brugt så aktivt. Er det sælgeren eller virksomheden?,” siger han.
For selvom, der findes mange systemer, der kan kopiere dialogen mellem sælger og kunden ind i en central kundedatabase, så bliver den enkelte sælger langt mere betydningsfuld.
“Det minder lidt om den gamle arkiv-kasse med kunder, som den enkelte sælger, tager med, når de forlader stedet,” siger Jens Dalgaard.
Og på mange fronter, er meget stadig ved det samme inden for salg, mener Nicolai Hæggelin.
“Der er mange nye muligheder med sociale medier, der kan give en kæmpe fordel. Men det er stadig kun et supplement. Der skal følges op og derfra er salg præcis det samme som det altid har været.”