Coronakrisen har stillet enorme krav til strategisk ledelse, hvilket har resulteret i et markant udskillelsesløb blandt danske virksomheder. Forandringsparathed er et centralt omdrejningspunkt, mener ledelsesrådgiver Tune Hein, der forklarer, hvad vi bør tage med fra krisen.
COVID-19 er på retur i Danmark, og både ledere og deres medarbejdere står på tærsklen til så småt at vende tilbage til noget, der minder om en hverdag. Men hvad kan vi egentlig forvente at vende tilbage til? Svaret afhænger i den grad af den enkelte leder.
Krisens kerneudfordring har hidtil været at klare sig bedst muligt gennem usikkerheden, men ifølge ledelsesrådgiver, fremtidsforsker og forfatter Tune Hein er det nu blevet tid til, at man som leder gør status ved at se på, hvad man har lært af krisen, og hvordan disse løsninger kan danne grobund for en ny post-corona-virkelighed.
”Det er klart, at det indtil nu har handlet om at få dagligdagen til at hænge sammen for mange ledere, men nu er tiden kommet til, at man som leder sætter sig op i helikopteren og sideløbende forsøger at danne sig et større strategisk overblik. Der er nogle ting i enhver krise, som man bliver nødt til at fange og tage til sig. Og det kalder som aldrig før på strategisk ledelse”, siger Tue Hein.
Tune Hein har selv en baggrund som leder og deler i dag sin tid mellem consulting, foredrag og arbejde med iværksættere. Ifølge ham bør danske ledere ikke underminere vigtigheden af at gribe de forretningsmæssige muligheder, som corona har tvunget frem under nedlukningen.
”Hvorvidt man rykker på de nye muligheder, er op til den enkelte leder, men rigtig meget handler om, hvilket mindset man har. Tænker man: vi har tabt dét og mistet dét, eller ser man nye muligheder i krisens aftryk? Det er muligt, at man er blevet ramt på sine indtægter, men vi har også høstet nogle nye muligheder, og dem skal vi gribe”, siger han.
Tue Hein peger især på, at der har vist sig en tendens til, at mange danske virksomheder har rykket enormt meget på deres digitale forretningsstrategi, hvilket kun har været en fordel. Samtidig er denne udvikling ualmindelige dårligt nyt for de ledere, som ikke har fulgt digitalt med.
”Vi oplever, at krisen har fået flere og flere til at opruste online, mens dem, der ikke følger trop, nu halter voldsomt bagefter. Det har været slående, hvor forskelligt erhvervs-Danmark har set ud under krisen. Nogle virksomheder er nærmest gået i dvale, og for dem har det kun handlet om ren og skær overlevelse. Imens har andre virksomheder rykket hurtigt – både ledelsesmæssigt og forretningsmæssigt. Det er i særdeleshed dem, som i forvejen havde en fornuftig digital forretningsmodel, som nu er et digitalt skridt foran og høster frugterne ’big time’”, siger han og fortsætter:
”Så er der også dem, som var bagud på point ved krisens start, men som har været hurtige til at omstille sig og rykke på det digitale. Dem der lynhurtigt har været innovative og fået stillet en velfungerende online forretningsmodel op. De står i kontrast til dem, der lige nu bløder både penge og kunder, fordi de ikke har kunnet finde ud af at omstille sig”, mener Tue Hein.
Han spår, at den digitale forretningsudvikling er kommet for at blive og derfor også vil præge danske virksomheder, når hverdagen engang har sænket sig igen.
”Jeg tror, at konkurrencen på det digitale fortsat vil øges på den anden side af corona. Derfor er der brug for strategisk ledelse i forhold til at kigge på, hvad man har gjort på en smart måde, hvad vi skal fortsætte med at gøre, og hvad vi ikke skal tilbage til”.
I videoen herunder kan du se et længere interview med Tue Hein, hvori han opridser en række fremtidsperspektiver på strategisk ledelse ud fra de erfaringer, som krisen har resulteret i.