Kan vi komme styrket ud af corona-krisen? Ja, mener erhvervscoach Tom Hansen, der giver sit perspektiv på, hvordan man bruger krisen til at skabe nytænkning af praksisser.
COVID-19 har kastet dansk erhvervsliv ud i en økonomisk krise uden fortilfælde. Selvom corona-bølgen tilsyneladende har toppet, og hverdagen så småt er begyndt igen for mange danskere, så er adskillige virksomheder fortsat hårdt ramt af usikkerhed og økonomiske udfordringer.
Midt i krisen må vi dog ikke forsømme muligheden for at bruge coronaens forandringsudtryk som katalysator for nytænkning af praksisser. Det forklarer Tom Hansen, der er erhvervscoach, forfatter og partner i Mindjuice, som tilbyder uddannelser inden for coaching, ledelse og personlig udvikling.
”Corona har kostet danske virksomheder meget, men på den anden side af krisen ligger en voldsom god mulighed for at begynde at arbejde, tænke, handle og eksekvere på nogle helt nye måder. Når vi skal finde svar, plejer vi at belave os på analyser eller uddannelse, men der er ikke nogen analyser eller uddannelser, som kan hjælpe os i denne situation. I stedet kan vi lære noget nyt af det her – og det skal vi – for vi kan ikke længere vende tilbage til vores organisationer og bare eksekvere videre på forandringer og transformationer, som om intet var hændt.
Ifølge Tom Hansen har danske virksomheder i en længere årrække kæmpet med at være på forkant med udviklingen, men siden corona-pandemien lukkede Danmark ned tilbage i marts, har graden af usikkerhed nået nye højder.
”Det grundlæggende problem – at vi ikke kan forudse, hvad der sker i fremtiden – har eksisteret i lang tid, men nu er det pludselig accelereret voldsomt. Alle virksomheder står i dag i en usikker situation, og vi har pludselig mange flere spørgsmål, end vi har svar. Disse spørgsmål skal vi dog bruge aktivt og konstruktivt”, mener Tom Hansen og uddyber:
”I stedet for at starte en proces, hvor der skal findes svar, skal vi starte en proces, hvor vi ser på, hvilke spørgsmål, vi har. Hvilke hypoteser har jeg? Hvilke idéer har jeg? Hvad er jeg nysgerrig på? Disse spørgsmål skal efterfølgende indgå i en proces med dine medarbejdere for at finde ud af, hvilke idéer de har, og hvad de er nysgerrige på. ”Vi skal ikke løse problemer med vante og sikre svar, men gennem spørgsmål, idéer og nytænkning.
I videoen herunder kan du se et længere interview med Tom Hansen, hvori han redegør for, hvordan vi vender krisen til nytænkning og innovation.
Tom Hansen er tidligere blevet interviwet af F5 Update i forbindelse med bogen ‘7 praksisser – der gør virksomheder entreprenante igen’, som han er medforfatter på. Læs artiklen her.