Danskerne er klar til at teste folkeafstemninger, men vil ikke tvinges til at erstatte turen til gymnastiksalen med NemId, viser analyse
Køerne foran den lokale folkeskoles gymnastiksal, når danskerne skal stemme om landets fremtid, kan snart blive meget kortere. I hvert fald hvis det står til de danske borgere.
Ifølge en ny rundspørge fra KMD Analyse er danskerne nemlig så godt som klar til at afprøve digitale valg. 65 procent af de adspurgte er enige eller helt enige i, at vi bør køre et pilotprojekt med stemmeafgivning via internettet. Ja faktisk mener kun 10 procent af de adspurgte det er en decideret dårlig idé.
“Vi har tidligere set ønsker fra en række kommuner om at afprøve digitale valg. Vores analyse viser, at man fra borgernes side er klar til at prøve afstemning via internettet. Det bør give anledning til fornyede overvejelser om at sætte sådanne forsøg i søen,” siger Morten Langager, kommunikationsdirektør i KMD og tidligere mangeårig politisk rådgiver på Christiansborg i en pressemeddelelse.
Danskerne er dog ikke helt klar til at erstatte de fysiske valg fuldt ud. For når det kommer til at erstatte fremmødevalg direkte med e-valg, er de adspurgte delt ind i tre lige store grupper. En tredjedel er klar til at skrotte gymnastiksalene og forsamlingshusene. En tredjedel er hverken for eller imod. Og til sidst er der en tredjedel, der foretrækker den klassiske analoge model, hvilket højest sandsynligt hænger sammen med, at personligt fremmøde med valgkort i hånden er et årelange ritual, forklarer Morten Langager.
“En valgaften er mere end blot stemmeafgivelse og et landsresultat. Kultur og tradition betyder også noget for en stor gruppe borgere, og det skal man selvfølgelig have i baghovedet, når man tænker på at indføre nye teknologier,” siger Morten Langager.
Stoler på sikkerheden
For når det kommer til tillid til it-sikkerheden, stoler hele 70 procent af de adspurgte på, at systemerne nu er så sikre, at de vil føle sig trygge ved at bruge NemId til at afgive deres stemme.
“I tider, hvor der diskuteres hacking, ransomware, phishing og så videre kan det måske overraske lidt, hvor stor tiltroen er til sikre digitale valg. Det er sandsynligvis et udtryk for, at på trods af mange sager og historier om it-kriminelle, så er der en grundlæggende tillid til, at det offentlige i Danmark generelt er gode til at passe på vores personlige og fortrolige oplysninger,” fortæller Morten Langager
Undersøgelsen viser blandt andet også, at danskerne overordnet set mener, at e-valg vil styrke demokratiet, fordi det vil gøre afstemning lettere for handicappede, ældre og andre, der har svært ved at møde fysisk op ved stemmeurnerne. Og cirka halvdelen af de adspurgte er desuden enige i, at brevstemmer skal erstattes af en elektronisk løsning.