Skandinaviens første Fintech lab slog i går dørene op med udsigt over Københavns Havn. Danmark skal på verdenskortet, lyder budskabet
”Startups bliver mere og mere vigtige. For tyve år siden kunne man tillade sig at ignorere dem. Det gør man ikke mere.”
Sådan lyder ordene fra Martin Bjergegaard, medstifter af Rainmaking Loft, der har specialiseret sig i at facilitere co-working spaces for iværksættere.
Det er åbningen af det, der ifølge ambitionerne skal blive Europas mest attraktive Fintech lab. Men i første omgang er det bare Skandinaviens første i Finansforbundets lokaler med udsigt over Københavns Havn.
Martin Bjergegaard henviser til knastørre tal. I løbet af bare de seneste to år er risikovilligheden fordoblet blandt de danske investorer fra 1,4 milliarder til 2,9.
Samtidig, fortæller han, er levetiden for store virksomheder er forkortet drastisk. Tilbage i 1958 havde en etableret virksomhed en gennemsnitslevetid på 61 år, mens den i dag er på blot 18 år.
Christiansborgs øre
Og noget tyder på, at man har fået erhvervs- og vækstministerens øre i en branche, hvor man jagter den næste store succeshistorie efter MobilePay.
Troels Lund Poulsen, der også var til stede ved indvielsen, bekræfter, at den nye tidsalder, som flere har døbt ”Industrialsiseringen 4.0”, ikke nødvendigvis passer til lovgivningen på Christiansborg.
Læs også: Danmark vil være Nordens fintech-hub
”Vi skal skabe nye rammebetingelser, nye samarbejder mellem lovgiver og dem, der agerer i den,” sagde han og pegede på England som inspirationskilde. Her har man haft held med den såkaldte sandkassemodel, hvor lovgivere og virksomheder arbejder tæt sammen.
Copenhagen Fintech Lab er en relancering af Copenhagen Fintech Hub. Det nye er, at det er den internationale startupfacilitator Rainmaking Loft, der står bag. Gennem Rainmaking Loft bliver de mange fintech startups sat i forbindelse med et stort netværk af iværksættere og investorer, særligt Rainmaking Lofts lignende steder i Berlin og London.
De, det hele handler om, fintech-iværksætterne, har så småt indtaget de små minimalistiske teamlokaler kun adskilt af lydtætte glasvægge. 100 iværksættere fordeler sig på 1000 kvadratmeter.
Det internationale netværk
På anden etage sidder Hufsy’s fire mand store team med et stort logo og et endnu større og vidt forgrenet mindmap som eneste dekorative genstande. En CBS’er, en designer, en softwareingenør og en forretningsudvikler, og bang, du har en virksomhed.
Hufsy pakker brugerne bankaktiviteter ind i et lækkert interface og kobler det med virksomhedens regnskabssystem. De er født på nettet og som en international virksomhed, og det er lige præcis en af grundene til, at de har placeret sig i Copenhagen Fintech Lab.
”Vi flyttede ind på Copenhagen Fintech Lab af forskellige årsager, men en af dem var, at vi er en international virksomhed. Og i Copenhagen Fintech Lab kan vi få skrivebordspladser i London og Berlin, når vi tager dertil, fordi de har samarbejder med andre kontorer,” forklarer Maria Flyvbjerg Bo, som er medstifter af Hufsy.
Læs også: Tryg bygger iværksætter-mekka i Ballerup
Disrupternes mødested
På den anden side af glasvæggen sidder nogle af stedets første beboere Chainalysis, der har fundet hinanden gennem Copenhagen Fintech Lab.
I de gamle lokaler startede Simon Ousager en billetvirksomhed, som hurtigt gik ned. Men igennem Copenhagen Fintech Lab fik han kontakt til folkene bag Chainalysis, som han nu agerer account executive for.
”Vi ville gerne være blandt folk, der gør det samme som os. Som arbejder med fintech, bitcoin eller blockchain. Ikke nødvendigvis i præcis det samme område, men med folk, der ved hvordan det er at være disrupterne i en meget traditionel branche,” siger Simon Ousager.
Desuden nyder Chainalysis den aktive facilitering af community og videndeling, som omgivelserne og lederne af Copenhagen Fintech Lab tilskynder.
Og Danmark har brug for nye og flere iværksætterhjerner for at følge med i et voksende marked. Deloitte udpegede for nylig de 21 vigtigste fintech hubs i verden, og her var Danmark ikke repræsenteret.