En række danske startups har slået sig ned under Finansforbundets Copenhagen Fintech Hub. Vi ser nærmere på tre af de virksomheder, der bygger apps til fintechs græsrodsbevægelse
Danmarks måske største succeshistorie på fintech-fronten er MobilePay. Appen har affødt vordende konkurrenter som Swipp, vakt international medieinteresse og sågar gået over Danske Banks egne forventninger.
Det er derfor ikke nogen hemmelighed, at der er interesse i at knække koden igen, og dermed blive the next big thing. Danske Spiir er allerede godt på vej, men måske kan den nye store fintech-app findes i Finansforbundets lokaler på Applebys Plads.
Finansforbundet har nemlig lavet innovationsrum for danske startups, der sammen vil placere København som Nordens nye fintech-hub. Virksomhederne beskæftiger sig med alt fra blockchain til boligjagt, og de optegner samlet en oversigt over den danske græsrodsbevægelse indenfor fintech i dag.
Vi har taget et kig på tre af de virksomheder, der indgår i forbundets fintech hub og byder på digitale værktøjer til finansielle problematikker.
Læs også: Danmark vil være Nordens fintech-hub
Crediwire: data gjort håndgribeligt
Datadrevne beslutninger skaber vækst, men det er ikke alle, der kan varetage håndteringen af big data på egen hånd. Derfor tilbyder Crediwire en app, der hjælper virksomheder og banker på vej med analysen. Den danske startup tilbyder benchmarking til virksomhedsoptimering og et overblik over finanserne til kreditvurderinger.
Startuppen byder på en management platform, der giver et data-genereret overblik. Ved at oversætte informationer til letforståelige grafer og figurer kan virksomhederne få det meste ud af deres regnskabsdata, uden at der er behov for lange, forklarende analyserapporter eller ekspertråd udefra. Samtidig kan banker, bogførere eller revisorer nemt få fat i virksomhedernes data, så de kan slippe for en del af den manuelle dataindtastning.
Læs også: Fat det: Kunderne er dit råstof
Oprindeligt sad Crediwire hos Rocket Labs, et co-working space for tech startups og digitale iværksættere. De valgte at flytte fra nordvest ind til Applebys Plads for at tage del i hubben. Som Crediwire CEO Nicholas Meilstrup udtalte til Nyhedsbrevet Finans under flytningen, var det for virksomheden “fedt at starte noget op og være med til at skabe ting. Vi vil gerne være blandt de første i Københavns fintech hub.” Nu sidder Crediwire side om side med knap tyve andre fintech-entreprenører.
Monera: store besparelser til privatpersoner
Hvor CrediWire henvender sig til virksomheder og banker, tilbyder Monera en webapp for privatpersoner. Monera er et gratis og selvstændigt pristjek af din privatøkonomi, der giver overblik over udgifter og forslag til besparelser.
Og det er ikke småpenge, der er tale om. Ved at give dig de bedste tilbud på aftaler med bank, lån, salg af bolig og andre store poster, lover Monera en gennemsnitlig besparelse på 30 procent.
Ved at uploade dine privatøkonomiske oplysninger til Moneras digitale formuerådgiver, kan virksomheden hjælpe med at finde ‘hullerne’ i regnskabet. Når poster med plads til forbedring er blevet identificeret, sætter Monera privatpersonerne i kontakt med pengeinstitutter, der kan byde på en mere fordelagtig aftale.
Monera fungerer derfor som matchmaker mellem kunder og eksperter, og matcher privatpersoner, der har gennemført økonomitjekket, med en lang række banker, forsikringsselskaber og andre finansielle services.
Læs også: Det er god forretning at stoppe shopaholics
Moneras hjemmeside trækker over 75.000 besøgende til månedligt, og i maj modtog startup’en knap fire millioner kroner til udvikling. Ifølge CEO Maximilian Frimmer er visionen at blive Danmarks største platform for leadgenerering til den finansielle sektor.
Læs også: Kunderne rådgiver hinanden i ny innovativ bank
Myhousebook: nabolagets nye sociale netværk
Myhousebook er Boliga, lokalavisen og Facebook rullet ind i ét. Og selvom det måske ikke som udgangspunkt lyder som et fintech-initiativ, har startup’en sine forbilleder i projekter som Danske Banks Sunday og dens konkurrent, Bolighed.dk.
På samme måde som bankernes boligportaler kan Myhousebook skabe et grundlag for beslutningstagen om salg og køb af ny bolig. Men til forskel for konkurrenterne, har myhousebook særligt fokus på boligejerne – ikke på de to procent, der ønsker at købe.
Appens måske mest håndgribelige anvendelsesmulighed er boligprofilen, der udfyldes af boligejeren over tid. Her indtastes alle data hvad angår reparationer, tilbygning, skader og andet, så man udstyrer sin bolig med en servicebog – ligesom man allerede har til sin bil. Servicebogen giver et let overblik over boligens historik og kan fremover være en guldgrube for eksempelvis ejendomsmæglere.
Gennem appen kan du således flytte virtuelt ind i dit hus og oprette dig som ‘beboer’ (bruger, red.). Appen giver adgang til stamdata om boligen og en lang række lokale nyheder, der påvirker dit hus og dit nabolag. Det er alt fra støjdata til kommunale byggeplaner til lokalt nyt.
Informationerne hentes ind gennem en lang række services, der allerede er etableret. Over de sidste to år har Myhousebook hentet information fra 60 forskellige databaser ind i appen, og er fortsat i gang med at udvide.
Som supplement til de informationer, der er indhentet eksternt, kan brugere skrive nye beskeder til strømmen. Det betyder, at arrangementer kan annonceres gennem portalen, nye tiltag kan indgås, og fællesskaber styrkes. Dermed bringer Myhousebook en blødhed til fintech, der stemmer godt overens med vores sociale digitale tidsalder.
Læs også: Dansk startup: Ikke sjovt at blive sagsøgt af eBay
Græsrøddernes styrker – og mangler
Nøgleordene for de nye fintech-initiativer er brugervenlighed, transparens og bred tilgængelighed.
Apps som Monera positionerer sig mellem privatpersoner og den etablerede finanssektor, mens Crediwires datavisualisering bringer ekspertråd ned i øjenhøjde. Det betyder, at langt flere små og mellemstore virksomheder, der ikke nødvendigvis flyder over med talstærke IT-medarbejdere, har mulighed for at få overblik over økonomien in-house.
Men netop i den finansielle sektor, hvor tillid er så vigtig en faktor, kan det være svært for en startup at bryde igennem. Fremtiden for Finansforbundets fintechs ligger derfor i etableringen af nye samarbejder med sponsorer og partnere, mener Simon Schou, konsulent ved Finansforbundet og medstifter af Copenhagen Fintech Hub.
Investeringsstatistikker viser, at der er enorm vækst i fintech. Samarbejder mellem fintechs græsrodsbevægelse og de etablerede finansielle services kan måske love vækst for hele den finansielle sektor, således at de nye og de gamle ikke nødvendigvis skal kæmpe om det samme stykke kage, men kan udvide markedet i stedet.
Læs også: Alle vil myrde MobilePay