Årtusindeskiftet har forbigået organiseringen af vores arbejdspladser, som stadig følger mønstrene fra industrisamfundet
Hver dag bruger tusindvis af danskere tid på at sidde i kø i deres bil på vej til og fra arbejde, men sådan behøver det ikke at være. Vores arbejdspladser er indrettet på en måde, der betyder, at vi spilder vores tid og ikke arbejder effektivt.
Kritikken kommer fra Anders Bendix Kiel, CEO og stifter af virksomheden BendixKiel. Han er en af Danmarks førende eksperter indenfor det digitale redskab Podio og skræddersyer samarbejdsværktøjet til virksomheders behov. Han mener, det er på tide, virksomheder forholder sig kritisk til, hvordan arbejdet organiseres. Han udpeger fire områder, hvor det halter for virksomhederne med at rykke ind i den digitaliserede virkelighed.
Hvorfor møde på arbejde?
Idéen med at have en bygning, afdelinger og kontorer, hvor ansatte placeres i fagfællesskaber giver ingen mening, når der ofte samarbejdes på tværs af fagligheder og kontorer samt med parter uden for huset.
Læs også: Hold kæft, så bliver du mere innovativ
“Vi hænger fast i strukturer og tankemønstre, som vi ikke tænker over eller formår at gøre noget ved. Det kunne give mening at tænke organiseringen på en anden måde med øje for proces og opgaveløsning,” siger Anders Bendix Kiel.
Hvis en revisor mest af alt arbejder sammen med andre ude i organisationen, er det fjollet, at han har skrivebord på økonomikontoret. Anders Bendix Kiel opfordrer til mere opgave- og procesorienterede arbejdsgange.
Forstyrrende kollega ved nabo-bordet
I det åbne kontorlandskab er videndeling nemt. Du kan hurtigt få hjælp af en kollega, og I deler straks en besked fra chefen. I princippet.
Men hvornår sad du sidst ved dit skrivebord på jobbet og løste en kompliceret opgave uden at blive forstyrret? Det kan være svært at skabe sig effektiv arbejdstid i det åbne kontorlandskab, selvom det er smart, at din kollega minder dig om, at du skal ringe til Ulla.
Uden hensyntagen til den økonomiske fordel i at fylde flere mennesker ind på mindre plads er problemet ved fælles kontorer, at vi er tilgængelige for vores kollegaer. Konstant. Og vores forsøg på at skabe fokus har nogle uheldige bivirkninger.
“Du tager hørebøffer på, lader musikken flyde og skaber et lukket arbejdsrum, hvor du kan koncentrere dig. Men mens Mozart eller Motown giver dig mulighed for at arbejde i fred, så misser du, om det var Ole eller Ulla, som du skulle ringe til, da din kollega gav dig en besked,” forklarer Anders Bendix Kiel.
Og vidensdeling, tilføjer han, er der af gode grunde heller ikke meget af, når høresansen er blevet lukket ned. Derfor skal der andre midler i brug, hvis man vil have ægte videndeling.
“Det handler om at skabe det digitale rum, hvor elementerne fra kontorlandskabet er til stede. Hvor meddelelser kan deles, men ikke forstyrrer arbejdsprocesserne.”
Læs også: Kontorer hører fortiden til
Drop den uendelige strøm af e-mails
Kontormedarbejdere, der producerer indhold i Word, Excel og måske Powerpoint, udfører deres opgaver i en lukket platform, for derefter at bruge tid på at vedhæfte det i en mail, sætte modtageren ind i konteksten og herefter stille en konkret opgave. Det er spild af tid, mener Anders Bendix Kiel.
“Word bruges til skabe en tekst i et vakuum, som andre ikke kan se, medmindre jeg pakker det i en mail og sender det afsted til et par modtagere og så 15 i cc. Sådan skaber vi mail-helvede. Folk når simpelthen ikke at læse dem eller har mulighed for at vurdere, hvilke mails de skal handle på.”
Den klassiske officepakke fremelsker samtidig, at vi færdiggør vores arbejde, før vi deler med andre, frem for at dele og sparre igennem hele processen. Værktøjerne er ikke født ind i en social digital samarbejdskontekst.
Læs også: Undersøgelse: Smarte samarbejdsværktøjer får tæv af mails
Aflys møderne
Der er sikkert ikke længe til dit næste møde. Men måske bør du aflyse det. Ifølge Anders Bendix Kiel bliver der holdt alt for mange, alt for lange og alt for ineffektive møder.
“Det er unødvendigt at holde et møde, for at dele en graf, der viser god vækst i virksomheden eller bruge lang tid på at gennemgå en powerpointpræsentation. Virksomhederne bør overveje, hvem der skal deltage i møderne og hvorfor,” siger han.
Han peger på, at meget af det, som handler om koordinering, kan gøres mere effektivt på en digital platform både med synkron og asynkron kommunikation. Dog mener Anders Bendix Kiel, at brainstormmøder, hvor der behov for mere dynamisk samarbejde, kan være givende og meningsfuldt at holde som et fysisk møde.
Læs også: Hvorfor følger vi stadig samlebåndets logik?
Arbejd hvorfra det giver mening
Set fra et mere overordnet perspektiv mener Anders Bendix Kiel, at den digitale struktur muliggør, at vi tænker vores arbejdsplads som et fælles “space” frem for et fysisk sted. Medarbejderne på en arbejdsplads bør arbejde der, hvor det giver mening for dem. Stranden på Hawaii eller villaen i Valby.
“Vi skal spørge, om det giver mening at omstrukturere vores organisering på arbejdspladsen? Har vi mulighed for et online rum og fælles redskaber? Skal vi så lade være med at sidde i kø en time hver dag på ring tre. Hold dit barn i hånden, ikke dit bilrat,” lyder opfordringen fra Anders Bendix Kiel.
Han mener, de danske virksomheder bør benytte sig af de digitale værktøjer, som kan komme disse levn fra fortiden til livs. Listen af muligheder er lang, men om det er Slack, Google docs, Yammer, Trello eller Podio afhænger helt af virksomhedens behov.