da
da
sv

Flere kæmpefusioner på vej i Europa?

6 min

Han er på vej til at blive en af Europas mægtigste mænd. Og han ser gerne, at vi får flere europæiske kæmpevirksomheder. Forleden gæstede han Danmark og slog et slag for flere europæiske fusioner.

Han står til at blive blandt Europas mest magtfulde. Men du har formentligt aldrig hørt om ham. Ikke desto mindre gæstede Manfred Weber i går Danmark og talte blandt andet om vigtigheden af fri og åben handel på tværs af Europa.

Han er valgt som såkaldt ”spitzen-kandidat” for den konservative og kristelige gruppe European People’s Party, der er den største i Europa-Parlamentet. Dermed står han forrest i køen til at tage den magtfulde post som kommissionsformand for Europa-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker, og vil dermed have serveretten til at tegne virksomhedernes vilkår på tværs af EU.

Derfor slog han på tromme for flere storfusioner på tværs af virksomhedsgiganter i EU, så Europa var mere konkurrencedygtigt i forhold til USA og Kina. Blandt andet mente han, at den fusion, som den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har bremset, mellem de to transportvirksomheder franske Alstom og tyske Siemens, burde have foregået.

”I særlige tilfælde mener jeg, vi skal godkende, at globale aktører opstår. Vi så det med Siemens-Alstom-sagen, og der kommer flere fremadrettet. I visse tilfælde har vi brug for europæiske giganter. For det er en konkurrence, der ikke kun er europæisk, men også rækker langt ud over Europas grænser”, sagde Manfred Weber, da han gæstede Dansk Erhverv forleden og gav eksemplet:

”Blandt andet når vi ser på togtransport (hvilket var det Siemens og Alstom-sagen omhandlede, red.), hvor kineserne har defineret det som en nøgleindustri for dem. Her er Siemens og Alstom små spillere. Og der skal vi ikke være naive, når vi ser langt ud i fremtiden”.

Manfred Weber (billedet) fra det konservative, sydtyske parti CSU ser gerne flere gigant-
virksomheder.

Vi har brug for giganterne

Selvom flere af de klogeste hoveder, som for eksempel dansk-tyske Philipp Schröder, har advaret imod privat monopoldannelse, mener den konservative Manfred Weber, at giga-virksomheder kan være nødvendige for at sikre Europas position i verden. Både når det handler om erhvervsliv, verdensordenen og sikkerhedspolitik.

”Jeg undrer mig ofte over, at vi i Europa ikke taler om, at russerne installerer atommissiler tæt ved den polske grænse. Og ingen taler om det på trods af det eneste mål, de kan ramme, er EU. Så når det handler om udenrigs- og sikkerhedspolitik, er det vigtigt at øge samarbejdet”, siger han og uddyber:

”Også når det handler om Kina, hvor der netop var et stort EU-Kina-møde. Her er det tydeligt, at Kina ikke længere kun er interesseret i at sikre vækst internt i landet. Kina er en magt, der er interesseret i at lede. Det er et helt nyt politisk landskab. Og så behøver jeg slet ikke sige noget om Donald Trump”.

Det bør ændre vores syn på europæiske virksomheder, som i stigende grad skal være uden grænser.

”Det er alt sammen øjenåbnere. Den eneste måde den europæiske livsstil med frihed, velfærd og demokrati kan overleve på er ved at arbejde sammen. Og derfor er vi nødt til at samle vores kompetencer og samle vores økonomiske kræfter”.

”Der er ingen global regering”

Selvom Manfred Weber ser en nødvendighed i de globale, europæiske virksomheder, så er andre mere lorne. For eksempel Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet og medlem af både Disruptionrådet og Konkurrencerådet.

Han advarer mod, at reguleringen af særligt de digitale kæmper er sparsom, mens forbrugeren har et begrænset udbud at vælge i mellem.

“Problemet er, at virksomhederne oftest agerer globalt, men der findes ingen global regering, og der findes ingen global konkurrencemyndighed”, siger Philipp Schröder i en tidligere F5-artikel og uddyber:

“Det at være stor og succesfuld er ikke forbudt, og det skader som sådan ikke markedsøkonomien. Men det begynder at være til skade, når det skaber problemer både for brugeren, men også for andre virksomheder, der gerne vil konkurrere med de her eksisterende store virksomheder”, forklarer Philipp Schröder.

Han henviser blandt andet til USA , hvor seks virksomheder kontrollerer næsten alle former for medier, film og musik. Fem banker kontrollerer 50 procent af branchen, og fire flyselskaber kontrollerer 80 procent af markedet, mens der på globalt plan er ti virksomheder, der styrer det meste af verdens fødevareforsyning.

Manfred Weber er enig i bekymringen, men mener imidlertid, at vi i Europa er i stand til at regulere markedet.

”Der er mange, der siger, at hvis ikke vi letter reguleringen, så er vi ikke hurtige nok, og så kan vi ikke konkurrere med amerikanerne på digitale produkter. Jeg tror ikke på det. Jeg tror vi skal definere gode rammer for det digitale”, siger han og konkluderer:

”Jeg vil ikke have en amerikansk digital verden og et ”det vilde Vesten”, men en europæisk udgave, hvor der er reguleringer”.