Flere ledere siger farvel til ekstremsport

21. november 2018

I en årrække har ekstremsportsgrene som maratonløb, cykling og ironman været de dominerende hobbyer for danske såvel som udenlandske topledere. Nu vælger flere og flere chefer imidlertid at sætte farten ned – blandt andet for at blive bedre ledere.

”Why Ironmen and Ironwomen Make Great CEOs”.

Sådan lød det i en opsigtsvækkende rubrik, da erhvervsmagasinet Forbes for tre år siden valgte at sætte fokus på det ekstremsport-fænomen, der i flere år havde præget livet på mange amerikanske direktionsgange.

Siden midten af 00’erne har sportsgrene som triatlon, cykling, maratonløb og ironman vundet større og større indpas blandt topledere verden over, og ifølge Forbes’ skribent kunne det i 2015 sagtens svare sig at skifte jakkesættet ud med løbetøj eller cykelsko, da de ekstreme sportsgrene øjensynligt var med til at gøre folk til bedre ledere.

Ifølge artiklen er der mange ligheder mellem en ekstremsport og et lederjob, og mestrer man først de stringente discipliner, der skal til for at gennemføre eksempelvis en triatlon, så er man også bedre rustet til at skabe resultater som leder. Denne overbevisning nåede også til Danmark, hvor mange erhvervsledere over de senere år ligeledes har valgt at hoppe i lycradragten og med på bølgen for at berige deres i forvejen travle hverdag med en tidskrævende ekstremsport.

Nu er det imidlertid blevet tid til at sætte løbeskoene i skabet og stille sportscyklen i skuret. For efter flere år, hvor ekstremsport blandt chefer har været den hotteste ledelsestrend, handler det nu om at få pulsen ned og søge indad. Det forklarer Susanne Rønskov Hermann, der er stifter af Future Skills, hvor hun arbejder som ledelsesrådgiver for flere store internationale koncerner.

”Vi oplever en trend, hvor det handler om indre lederskab. Hvor man tør vise følelser, vise hvem man er, og at man faktisk har andet at byde på end sit arbejde og sin ekstremsport. I stedet for at løbe og cykle handler det om at finde overskud og ro,” siger hun.

Ledelse uden lycra

Ifølge Susanne Rønskov Hermann går den populære bølge af ekstremsport blandt chefer hånd i hånd med de senere års resultatorienterede ledelsesstil.

”Den ledelsestendens, der har hersket i en årrække, går ud på at måle og veje alting. Den kaldes performance management og handler om, at alt skal kunne puttes i systemer og excel-ark og vurderes for at sikre, at vi yder det optimale. Denne tendens tænder samtidig den ledertype, der også godt kan lide at måle og veje alting i sin fritid. En type der spørger sig selv: ’Hvor hurtigt har jeg cyklet i dag? Kan jeg cykle endnu hurtigere i morgen?’ Denne tendens er derfor ikke kun blevet implementeret i vores ledelsesstil, men også i vores fritidsliv – i hvert fald for en bestemt type leder,” forklarer Susanne Rønskov Hermann, der i 2015 udgav bogen ‘Fremtidens Leder – en psykologisk værktøjskasse’ sammen med Gitte Svanholm.

Bogen har siden dannet grobund for foredraget ’Fuck lycra-management’, som er de to kvinders opgør med ekstremsport-tendensen, som de oplever er på retur.

”Grunden til, at vi døbte det lycra-management, var fordi, vi så, at flere og flere ledere nærmest kom på arbejde i deres lycradragt. Det har været rigtig stort i en håndfuld år, og jeg har blandt andet undersøgt tendensen i Norge, hvor nogle ledere endda har visitkort, hvorpå der står, hvor længe de har været om at løbe et ekstremsportsløb – i stedet for deres arbejdstitel. Det, vi ser nu, er dog, at det har toppet. Ikke alle er kommet af bølgen endnu, men flere og flere vælger at droppe ekstremsporten,” fortæller hun.

Det er ikke kun Susanne Rønskov Hermann, der har observeret et fald i ledere, der har haft pulsmåler og kompressionsstrømper liggende klar i attachemappen. Finn Vestergaard, der er Vice President i ISS World Service, har i årevis gnedet skuldre med topchefer, der ved siden at deres arbejde har brugt masser tid på ekstreme sportsgrene – noget som Finn Vestergaard ikke selv kan prale af. Ganske vist bruger han tid på at holde sig i form, ligesom han spiller fodbold to gange om ugen, men når det kommer til en ironman, et maraton- eller cykelløb, så indrømmer han blankt, at han simpelthen ikke har tiden.

Til gengæld oplever han, at flere chefer er begyndt at vælge de ekstreme sportsgrene fra.

”Jeg tror, at både nutidens og fremtidens ledere vil bevare et stort fokus på fysisk form, men tendensen med ekstremsport har i høj grad været et udtryk for, at disse ledere har ønsket at skabe en identitet omkring det. Jeg ser dog en forandring og oplever, at mange ledere ikke fokusere ligeså meget på ekstremsport, da de muligvis er nået til en anerkendelse af, at deres identitet ikke findes i sportsresultater, men i dem selv, i deres relationer til andre og i deres selvbillede”, forklarer Finn Vestergaard.

Mere relation – mindre kondition

Ifølge Susanne Rønskov Hermann er der flere forklaringer på, hvorfor færre chefer i dag vælger at presse sig selv til det yderste både på og udenfor arbejdspladsen.

”Nogle af de ledere, der har meget fokus på resultater og på at overgå sig selv, dyrker det stadigvæk, men vi ser samtidig et modstykke til den her ironman-tendens. Det gør vi blandt andet fordi, det er gået op for mange, at man må give afkald på privat- og familieliv. Et topdirektørjob kræver meget i sig selv, men skal man lægge plus 20-30 timer om ugen på at træne, så er der efterhånden ikke tid til andet”, fastslår den erfarne organisations- og ledelseskonsulent.

I stedet for en hektisk ekstremsport, der byder på blod, sved og vabler under fødderne, har flere og flere ledere, ifølge Susanne Rønskov Hermann, valgt at sætte tempoet helt ned og har i stedet kastet sig over fritidsaktiviteter, der giver plads til fordybelse. Det skyldes ikke mindst, at vi mange steder går en blødere og mere medmenneskelig ledelsesstil i møde.

”Fremtidens lederskab handler om det relationelle. Altså at dyrke relationer i stedet for at måle rekorder og konkurrere om, hvorvidt man har slået en cykeltid. Det handler om nære relationer – både til sine medarbejdere og til sin bestyrelse. Det kræver, at man kan forholde sig til sine følelser, selvom det kan være svært at tale om. Som leder skal man både kunne lytte til sine medarbejderes følelser og udtrykke sine egne. Det går begge veje, da man som leder er rollemodel,” siger hun og møder opbakning fra Finn Vestergaard, der forklarer, at opfattelsen af den stærke leder har ændret sig.

”Den god leder blev tidligere set som en retningssætter, en stærk person og i nogle kulturer også en autoritær person, men de værdier, som medarbejdere i dag vægter højt, er lederens evne til at være sårbar, skabe relationer og vise sider af sig selv, som skaber tillid hos medarbejderne. Derfor er det også et paradigmeskifte, vi oplever indenfor ledelseskultur – ikke bare i Danmark, men også internationalt, og jeg fornemmer, at der er en voldsom bevægelse i gang blandt ledere, der har indset, at hvis man ikke som udgangspunkt hviler i sig selv som menneske, så kan man aldrig blive en effektiv leder”, lyder det fra ISS-bossen.

Gå dig til et bedre lederskab

Ifølge Susanne Rønskov Hermann er det vigtigt at huske på, at det er hele mennesker, der går på arbejde. Derfor bør en medarbejdergruppe ikke reduceres til resultater og effektivitet, ligeså vel som deres chef bør dæmpe konkurrencementaliteten – både på arbejdspladsen og i fritiden. I stedet skal relationerne mellem chef og medarbejder styrkes, og det gør man som leder først og fremmest ved at komme i kontakt med sine egne følelser.

Af samme grund er et stigende antal chefer, ifølge Susanne Rønskov Hermann, gået væk fra de ekstreme sportsgrene og er i stedet begyndt at gå lange ture eller tage på diverse retreats, hvor man kan rense hovedet for tanker og arbejde med sig selv.

”Vi ser rigtig mange eksempler på, at folk går i stedet for at løbe. Sådan noget à la’ gå dig til et bedre lederskab’, ligesom silent retreats også er på vej frem. Her tager man eksempelvis ud i naturen for at opleve stilhed. Man taler ikke med nogen for i stedet at reflektere. Folk ønsker noget roligt, da de i forvejen er så fortravlede i deres hverdag, og så går det godt i spænd med det mere bløde og selvreflekterende indenfor ledelsesstile”, forklarer hun.

En af disse ledere er Finn Vestergaard, der som vicepræsident i en international virksomhed med tæt på en halv million ansatte har valgt at arbejde mentalt med sig selv for at blive en bedre chef. Det har resulteret i lange gåture, retreats og andre aktiviteter, der giver tid til refleksion. Hvert år hiver han blandt andet en uge ud af kalenderen for at komme væk fra hverdagen, og sidste år gik turen til et kloster i Nordsverige, hvor han i en uge ikke talte med nogen.

”I år gik jeg en uge på Caminoen i Spanien, hvor jeg lod min telefon og andre elektroniske hjælpemidler blive i Danmark. I stedet rejste jeg med en rygsæk og et kort i hånden. Jeg gik langs den spanske nordkyst, hvor jeg brugte tid på at tænke over mig selv, min egen lederrolle og min fremtid. Jeg blev meget stimuleret rent tankemæssigt og fik nye perspektiver både privat og professionelt” fortæller Finn Vestergaard, der understreger, at de stille retreats er nødvendige for ham.

”Jeg arbejder i en virksomhed, hvor der er ekstreme resultatkrav og et super dynamisk og resultatorienteret univers, så for mig handler det om at skabe en ledelseskultur, hvor man er opmærksom på at have sig selv med både som menneske og som leder.”

Medarbejderen i fokus for hobby

Susanne Rønskov Hermann forklarer samtidig, at det er svært at forene de ekstreme sportsgrene med overskudslederen, der lægger vægt på de nære relationer.

”Mange ledere, der dyrker eksempelvis ironman, tænker ikke nødvendigvis, at de bliver en bedre leder af deres sport. De tænker muligvis, at de bliver bedre til deres job eller at de skaber flere resultater for virksomheden, men de gør det kun for deres egen skyld og ikke for medarbejdernes”, forklarer hun og understreger, at der er meget at vinde for virksomhedslederen ved at fravælge de ekstreme sportsgrene.

Fra ledelsesgangen hos ISS tøver Finn Vestergaard heller ikke med at anbefale de lange gåture og de tavse retreats til sine chef-kolleger indenfor dansk erhvervsliv.

”Jeg er blevet en mere effektiv og en mere indflydelsesrig leder ved at forstå mig selv bedre og arbejde med det, man på engelsk kalder self awareness, og jeg tror også, at andre vil opleve, at ens egen indflydelse og mulighed for at skabe relationer er afgørende for både effektivitet og resultater. Jeg mener i hvert fald, at det forbedrer ledelseskvaliteten at arbejde med sig selv som leder,” fastslår han.

Nils Würtzenfeld

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser