Flyt dit fokus og kom videre fra stressen

1. December 2022

Bekymringer. Vi har dem alle fra tid til anden. Men hvordan du håndterer dine bekymringer afgør, hvorvidt du er tilbøjelig til at blive stresset. Derfor kan du med fordel hjælpe dig selv og dine medarbejdere med at slippe bekymringerne.

Selvom vi mennesker har 60-90.000 tanker hver eneste dag, er kun ti procent af dem bevidste. De resterende 90 procent er ubevidste og automatiske. Indimellem popper der såkaldte triggertanker fra underbevidstheden til bevidstheden – som sangen i radioen, der trigger et minde om en ungdomskæreste, en duft, der minder dig om din mormor eller din seneste ferie. Det er tanker, som du måske dvæler ved et øjeblik, hvorefter du fortsætter dine gøremål.

Men så læser vi lidt nyheder, hvorefter tankerne falder på, at der jo også er krig i Ukraine. Overgreb på menneskerettigheder i Qatar. En inflation, der er på sit højeste, siden Danmarks Statistik begyndte at måle den i 1997 – og det betyder, at den er værre, end dengang vi hamstrede gær under generalstrejken i 1998. Og det var jo slemt. Vi har jo også lige været igennem en pandemi, hvor medierne hver dag talte syge og døde, men nu er det elpriserne, der fylder selvsamme bokse på netaviserne – for det er jo også noget, som vi skal være bekymrede over. I hvert fald når vi tænder tørretumbleren mellem klokken 17 og 21.

… og hvad med …

Hermed en uforbeholden undskyldning for, hvis du nu sidder og tænker på, at verden er af lave. Det var blot et forsøg på at få dig over i det, som Katrine Sejersen-Permin kalder den mentale tørretumbler. Der, hvor du bekymrer dig over alle mulige ting, som du ikke nødvendigvis kan gøre noget ved. ”Vi ryger alle ind i den mentale tørretumbler af og til, men hvis vi får stress, så er det fordi, vi bruger meget tid på denne type bekymringer. Her bliver vi handlingslammede, og det er problematisk, fordi den eneste måde, hvorpå vi kan komme ud af vores stress, er ved at handle,” forklarer hun.

Katrine Sejersen-Permin er ekspert i positiv psykologi og er co-founder af MINDstrain – et online træningsprogram, der sikrer mental sundhed. I dag har dette forebyggende program over 11.000 brugere fra forskellige virksomheder, ligesom MINDstrain hjælper medarbejdere og ledere med at håndtere stress. For spørger du Katrine Sejersen-Permin, har vi faktisk alt det, der skal til for at modvirke og slippe af med stress: ”Jeg ved godt, at det er lidt provokerende sagt, men forskellen på, om vi mennesker trives eller ej, er ikke, om vi bekymrer os – for det gør vi alle – men hvor længe vi bliver i de negative tanker.”

Fokus på det, som du kan løse

Sagt lidt firkantet: Der er vilkår, som du ikke kan gøre noget ved, og så er der de ting, som du kan løse, og dvæler vi for længe ved de ting, som vi ikke kan gøre noget ved, og som vi bekymrer os om, vil det give stress, mens hvis vi går ind og fokuserer på de ting, som vi kan løse, giver det en succesoplevelse. ”Vi taler meget om, at noget eller nogen stresser os. Følelsen er reel nok, men det er værd at overveje, om der er noget, som du med fordel kan gå ind og løse. Skal du holde en tale, er det godt at føle lidt stress, fordi det gør, at du kan performe, og fordi stressen går væk, så snart du har holdt talen,” forklarer Katrine Sejersen-Permin og fortsætter: ”Du kender måske også følelsen af, at et andet menneske stresser dig – i en grad, hvor du kan reagere blot, hvis vedkom-mende skriver en mail til dig. I realiteten er det ikke dem, der stresser dig, men noget i dig, som får dig til at reagere på en bestemt trigger. Denne trigger stresser dig, hvis den aktiverer bekymringer, som du ikke enten finder en løsning på eller skifter fokus væk fra. Hvis du kan finde ud af, hvad det er, der trigger dig, kan du også håndtere det på en konstruktiv måde, hvor han eller hun ikke stresser dig.”

Begge eksempler er noget, hvor du ved handlingens kraft kan komme ud af stressen. Den måde vi tænker bliver nemlig en vane. Hvad du tænker på i dag, har du givet betydning og fokus, men det er højst sandsynligt mange af de samme tanker, som du havde i går. Så hvis du har en tendens til at dunke dig selv oveni hovedet fremfor at mene, at du er absolut fremragende, kan det blive en tankevane – en trigger, som kan aktiveres, hver gang du eksempelvis kommer i tvivl om noget. ”De mennesker, der oplever stress over længere tid, giver den slags negative tanker mere fokus end andre, så hvis du eller dine medarbejdere ryger ind i sådanne tankevaner, skal I arbejde med det, fordi det simpelthen er stressinducerende,” siger Katrine Sejersen-Permin og tilføjer: ”Men det er jo sådan med vaner, at vi ofte ikke lægger mærke til dem. Første skridt er derfor at bemærke, hvad der sker og dernæst komme ud af tankemønstret. Og det gode er, at alle vaner kan brydes.”

Hjælp hinanden med at bryde tankevaner

MINDstrain handler nemlig ikke om indholdet af dine tanker, men derimod om dine tankeprocesser, som er dine tanker om dine tanker. Det er det samme som over-bevisninger, og der er to overbevisninger, som kan fastholde dig i tanketørretumbleren. Den ene er, hvis du tror, det har en nytteværdi at have disse tanker – for eksempel at du skal bekymre dig om dine opgaver for at være ansvarlig, og den anden er, hvis du er overbevist om, at du ikke kan styre dine tanker. Her vil du typisk ikke prøve at stoppe de negative tanker, for du tror alligevel ikke på, du kan. ”Når man på en arbejdsplads får et fælles sprog for de usunde tankevaner, bliver det nemmere at hjælpe hinanden. Med et fælles sprog kan kollegerne sige til hinanden: Jeg kan mærke, at jeg kører tørretumbler,

vil du ikke lige hjælpe mig lige med at komme over i løsningsfokuseret tænkning? Ved at stille løsningsorienterede spørgsmål kan I fjerne fokus fra de ting, som I ikke kan ændre, og som aktiverer stressen og i stedet få fokus over på de ting, som I kan gøre noget ved,” forklarer Katrine Sejersen-Permin, der i denne måneds udgave af podcasten F5 Focus fortæller mere om, hvordan du som leder kan hjælpe dine medarbejdere til at forbygge stress. Den kan du lytte til her.

Men nu er de oplagte spørgsmål jo, om det så bare er vores egen skyld, at vi får stress, og om vi så aldrig må bekymre os? ”Det særlige ved os mennesker er, at vi kan forestille os fremtiden. Det betyder, vi kan glæde os til ting, men også at vi kan bekymre os om ting. Bekymringer minder os om, at noget er vigtigt for os at tage hånd om, og det skal vi så gøre. Vi må bare ikke lade bekymringerne tage overhånd, fordi det vil give stress på længere sigt,” siger Katrine Sejersen-Permin og fortsætter: ”Når det er sagt, er der selv-følgelig ting, som vi ikke er herre over. Dårlige ledere, processer, private ting som en skilsmisse, sorg. Vi kan altså ikke fjerne alle ydre stressorer, og derfor er vi nødt til også at have redskaber til at håndtere os selv for at sikre et godt mentalt helbred. For selv-følgelig bliver vi påvirket af det, der sker i vores liv, men vi skal helst ikke føle, at vi ikke kan klare det.”

Katrine Sejersen-Permin sammenligner det med, at du sidder i en bil, der er sat i første gear, hvor rattet er fastlåst, hvor du har hænderne bundet på ryggen, mens en sten er placeret på speederen. Forude kan du se en afgrund. For det kan jo helt naturlig godt skabe lidt bekymring, og det kan endda få dig til at gå i panik. Indtil du opdager, at dine fødder er fri, og det eneste, du skal gøre, er at hamre bremsen i bund. ”Denne situation viser, at vi ikke kan være bekymrede og løsningsorienterede på samme tid. Det kræver træning at flytte fokus fra bekymringer til løsninger, og også at flytte fokus væk fra de bekymringer, som er vilkår. Det kaldes kognitiv fleksibilitet,” siger Katrine Sejersen-Permin.

Og det bør man arbejde med, for det betyder meget for helbredet, hvordan vi tænker om vores tanker, og derfor er det vigtigt at arbejde med netop det. Katrine Sejersen-Permin henviser til forskning fra Wisconsin University, hvor man undersøgte stress blandt 30.000 amerikanere over en periode på otte år. I undersøgelsen blev folk spurgt, hvor stressede de var, og om de troede, at stress var farligt eller skadeligt. Dem, der scorede højt på stress og samtidig troede, at det var farligt, havde en øget dødelighed på 43 procent. Dem, der scorede højt på stress, og som ikke mente, stress var farligt, havde den laveste dødelighed af alle i studiet. Det viser, at vores tanker om vores tanker, følelser og kropslige reaktioner har utrolig meget magt, og det er netop dette niveau af vores tanker, som MINDstrain-metoden fokuserer på.

”Når vi befinder os i tørretumbleren, er det svært at se, hvordan vi skal løse problemerne, men hvis man øver den kognitive fleksibilitet, opdager man hurtigt, hvor meget magt man egentlig har over sit fokus,” siger Katrine Sejersen-Permin og tilføjer: ”Se på optimister. De tænker grundlæggende, at alting er en fase, og selvom noget er helt skidt på arbejdet, kan de godt lægge det væk en lørdag aften og have det sjovt, mens de mandag igen går ind og løser det, der er svært. De tager ansvar fremfor at påtage sig skyld, og det kan man faktisk tillære sig, så man bliver mere optimistisk.”

I denne måneds udgave af F5 Focus giver Katrine Sejersen-Permin konkrete eksempler på, hvordan man kan arbejde med den kognitive fleksibilitet og blive tillært optimist, og så hjælper hun værten til at placere en af hendes bekymringer. Lyt til F5 Focus her.

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser