Enhver virksomhed er afhængig af idérigdom og nye initiativer, men sætter man for mange projekter i søen, vil de spænde ben for hinanden. Hans Arnbjerg er ekspert i projektledelse og forklarer, hvordan man som leder sikrer, at kun de rigtige projekter påbegyndes.
De seneste måneder har mange virksomheder – tvunget af krisen – haft travlt med at gentænke deres produkter og services. Derfor er et hav af nye projekter blevet skudt i gang på rekordtid for at udnytte coronaens forandringsudtryk som en katalysator for nytænkning af praksisser.
Disse lyn-eksekveringer og den hidtil usete grad af innovativ effektivitet har allerede kastet mange vellykkede initiativer af sig, men både før og efter COVID-19 er det enhver leders ansvar at stille spørgsmålet: ‘er det de rigtige projekter, der er blevet sat i gang, og har de givet den værdi, de skulle?’ Det forklarer Hans Arnbjerg, der er ekspert i projektledelse.
“Mange virksomheder – både offentlige og private – har en tendens til at sætte projekter i gang, der aldrig skulle have været sat i gang. Det kan der være mange grunde til, men det er et stort problem”, siger Hans Arnbjerg, der har 25 års erfaring med projekter, programmer og porteføljer og i 2010 stiftede ProjectGovernance, der blandt andet tilbyder online træning i projektledelse.
Ifølge ham har de fleste danske virksomheder oplevet et boom i udførelsen af nye løsninger under nedlukningen af landet i forsøget på at udnyttes krisen muligheder til nytænkning. Flere af disse projekter har resulteret i succesfulde nye tiltag, hvilket har givet mange virksomheder blod på tanden i forhold til implementering af nye strategier ud fra det mantra, at projekter ikke nødvendigvis skal planlægges ned i mindste detalje, men snarere skydes ud over rampen og eksekveres med hast.
Hans Arnbjerg opfordrer dog til, at danske virksomheder ikke søsætter alt for mange nye projekter simultant – heller ikke selvom idéen umiddelbart synes gunstig. For mange projekter på samme tid vil nemlig sløre fokus og forringe den samlede kvalitet.
“I mange virksomheder er der en kæmpe idérighed, men det er også som om, der hersker en ledelsesmæssig filosofi om, at medarbejderne konstant skal komme med idéer og være innovative og kreative. Det bør de selvfølgelig også være, men kreativiteten skal alligevel tøjles, for hvis man sætter alt for mange idéer i gang på samme tid, så vil flere af dem ende med at blive dårlige, da man mister fokus, overblik og prioriteringer”, siger Hans Arnbjerg og uddyber:
“Et nyt projekt vil unægteligt stjæle tid og fokus fra et sideløbende projekt – især hvis man har mange på tegnebrættet. Der vil være en offeromkostning. Samtidig kræver ethvert vellykket projekt ikke kun en dygtig projektleder til at være tovholder, men også en virksomhedsledelse, som skal have et overblik over alle de projekter, der er sat i værk. Det er ikke nok at give stafetten til projektlederen”, siger han.
Ifølge Hans Arnbjerg ligger ansvaret for at sætte gang i de rigtige projekter og fravælge de forkerte altid hos ledelsen, der står med den svære udfordring at målrette de ansattes kreativitet i ét projekt i stedet for at slippe den løs i alle retninger.
“Idéer er der nok af, men vi mangler frem for alt nogle gode ledere, der kan evaluere idéerne på en struktureret, analytisk og logisk måde, så man sikrer sig, at virksomheden kun eksekverer på de rette idéer. Det kræver først og fremmest struktur og metode. De tre nøglespørgsmål bør først og fremmest være: ‘Kan det lade sig gøre? Har det noget at gøre med det, vi bør bruge tid på? Og kommer vi til at tjene penge på det?’” siger Hans Arnbjerg, der afviser, at han opfordrer virksomheder til mindre idérigdom.
“Haha, nej det gør jeg ikke. Selvfølgelig har alle virksomheder løbende brug for nye projekter, men ikke alt for mange projekter og slet ikke på samme tid. Så hellere vente med projektet til der er tid, penge og overskud”, forklarer han.
I videoen herunder kan du se et længere interview med Hans Arnbjerg der giver gode råd til, hvordan man som leder sikrer, at kun de rigtige projekter sættes i gang.