En stor del af danskerne vil gerne være anonyme, når de færdes online. Det ønske bør virksomhederne efterkomme ved at blive bedre til at respektere privatliv, mener forbrugerrådet Tænk
97 procent af danskerne ønsker ind imellem at være anonyme, når de surfer på nettet. Og knap halvdelen af os vil faktisk være anonyme hele tiden eller meget ofte. Det viser en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen og Ingeniørforeningen.
Derfor er det på tide, at virksomhederne efterkommer forbrugernes ønske og stopper den uønskede snagen i privatlivet, som cookies og dataindsamling udgør. Det mener Anette Høyrup, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, hvor hun særligt arbejder med persondata.
“Tallene peger på en uheldig tendens. Nemlig at man som forbruger selv må sidde og bøvle for at sikre sit privatliv. Sådan burde det ikke være,” siger hun og påpeger, at virksomhederne må gøre mere.
“Virksomhederne burde tage deres del af ansvaret, og vi kunne godt tænke os, at det blev et konkurrenceparameter blandt dem, at man respekterer forbrugernes ønske om privatliv. Nu har man i virksomhederne i mange år tænkt på miljøet og på at udforme CSR-politik. Det burde også gælde privatlivet.”
Vil ændre forældede regler
For de fleste virksomheder er viden om kunderne dog lig med bedre muligheder. Særligt inden for markedsføring og salg. Men Anette Høyrup mener dog stadig, at virksomheder kan have gavn af data, selvom den er opsamlet og opbevaret mere etisk forsvarligt.
“Man skal tænke anderledes, end man gør nu. Der findes løsninger, så virksomheder stadig kan høste data om forbrugerens adfærd uden at vide så meget om den enkelte. Man kan pseudonymisere et datasæt, så statistik stadig kan bruges,” fortæller hun.
Anette Høyrup oplyser, at EU i øjeblikket arbejder på at opdatere persondatalovgivningen, som i store træk er uændret siden 1995 og dermed ikke tager hensyn til de ændrede vilkår internettet og sociale medier har skabt på området.
Indtil EU og virksomheder får implementeret et mere tidssvarende regelsæt, må man dog selv stå for at sikre sit privatliv på nettet. Derfor bør vi som samfund gøre meget mere for at sprede viden om, hvordan man bærer sig ad, mener Anette Høyrup.
“I mange år har vi fokuseret på at gøre børnene mere sikre i trafikken, og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være anderledes, når man er online. Det ville være en fin idé at få undervisning i net-anonymitet ind i skoleklasserne,” udtaler juristen.