Det kræver disciplin at skabe innovative løsninger, som for alvor rykker noget. Det kræver også, at man i bedste krimistil vender hver en sten og er åben for nye sammenhænge.
Det handler om at tænke anderledes. Se det, som ingen andre ser. Søge efter det ukendte og blive ved med at lede efter nye sammenhænge.
Sådan kunne en opsummering af Troels M. Palshofs debutroman ”Sommerfugleklanen – Pavens Yndling” lyde. Det kunne også være hans opskrift på innovation, for udover at være forfatter er han også iværksætter og rådgiver om innovation i virksomheden Disrupt & Company.
Gennem 18 år har han rådgivet virksomheder som EY Denmark og Ebay, og det har lært ham, at innovationsindsatsen ofte bruges forkert. Hvis man vil skabe mere end bare løbende forbedringer, skal der helt andre tilgange og processer til.
“Ofte iværksættes innovationsforløb med de bedste intentioner og overflod af energi. Men ingen innovationer opstår uden, at man først har lokaliseret det sande problem – et problem der er værd at løse. Hvis ikke man har lavet forarbejdet og fundet det sande problem, opstår risikoen for, at man for hurtigt kaster sig over forskellige løsningsspor. Det ender i spild”, siger Troels M. Palshof.
Ifølge ham handler den gode idé om se det, som markedet ikke ser. Det gælder om at lokalisere de problemer, som for alvor er et problem for mennesker eller en virksomheds kunder. Selve det innovative ligger i at finde løsningen på problemerne. Det kan tage tid og kræver en meget kreativ tilgang, men når først problemerne er fundet, kan man begynde at tænke i gennembrudsløsninger.
Den ikke-konventionelle sandhed
Der er mange ligheder med innovationsarbejdet og handlingen i bogen, og derfor er Troels M. Palshof ikke bleg for at kalde det en erhvervsbog forklædt som skønlitteratur. Hvor innovation i virksomheder kan ses som en efterretningsenhed, der jagter gennembruddet, er det i bogen de to hovedpersoner, der har samme opgave. I begge tilfælde gælder det om at tænke det utænkelige og lede efter skjulte sandheder.
”Der er efterhånden så mange beviser på, at det er først, når vi tør hoppe uden for scoopet og jagte det, som ikke er den konventionelle sandhed, at man finder gennembruddet”, siger Troels M. Palshof.
I bogen bliver hovedpersonerne udfordret til at se de sammenhænge, som ingen andre ser, for at komme frem til sandheden. Det gør sig også gældende i innovationsarbejdet.
”Du bliver nødt til at lægge timerne i det og acceptere, at der er rigtig mange døre, der leder til nye døre, der leder til nye døre. Og nogle gange når man tror, man har den, så lukker det hele igen, og så tilbage igen”.
Disciplineret ustruktureret
Disciplin er et fast element i både forfatterskabet og i innovationsarbejdet for Troels M. Palshof. Mens han skrev bogen, vekslede han mellem at være forfatter og rådgiver.
”Man skal virkelig have meget disciplin, når man arbejder med det kreative. Disciplin hjælper en til ikke at acceptere det middelmådige. Når man går i stå, er der kun en vej, og det er disciplin. Man skal hanke op i sig selv, gå endnu hårdere til værks og bare blive ved og ved”, lyder rådet.
På samme måde handler det i innovationsprocessen om at køre på og blive ved. Ikke noget med at haste en løsning igennem. Man skal på en disciplineret måde sikre, at man tillader det ustrukturerede, så man får kigget i alle afkroge og vendt hver en sten uden nødvendigvis at have en detaljeret rettesnor for, hvor man skal hen. Man har kun en overordnet retning. Derved opstår inspirationen.
”Vi skal turde angribe problemer og udfordringerne på forskellige led og kanter med en kreativ optik og åben vinkel på livet. Vi er også nødt til at tænke ’hvorfor ikke’ og altid udfordre status quo. Ellers får vi ikke et andet resultat”.
Finde de vilde idéer
Når Troels M. Palshof rådgiver virksomheder om innovation, kigger han på, hvad der findes i markedet, hvilke kundebehov de dækker, hvilke uafdækkede problemer der er, og hvad kernen af virksomhedens produkter er. Svarene sætter han ind i alle mulige kontekster. Det giver vilde idéer, men også god mulighed for at vurdere, hvilke løsninger der vil betyde mest for virksomhedens kunder.
Langt hen ad vejen handler innovation i hans optik om at give sig tiden til at finde gennembruddene og ikke tage til takke med det middelmådige.
Samme opskrift fulgte han, da ingen af de større aviser ville anmelde hans bog, og eftersom han ikke havde et stort forlag i ryggen, var der ikke meget hjælp at hente. Derfor måtte han tænke anderledes. Med udgangspunkt i hvem der kunne sprede kendskabet til bogen, endte han med en bogturne, hvor målet var at besøge alle landets boghandlere. Det gav medieomtale og en bestsellerplacering.
Tid som begrænsning eller ressource
Selvom man skal give sig tid til at finde den gode idé, er det ikke nok at give sig umådelig meget tid. Det har de færreste virksomheder ressourcer til. Derfor gælder det også om at sætte nogle begrænsninger op. Det kan eksempelvis være begrænsninger som tid, ressourcer og økonomi, der kan være med til at åbne op for kreativitet, fordi man er presset til at tænke inden for begrænsningernes mulighedsrum.
Men det er også vigtigt at anerkende, at innovation kan tage tid, mener Troels M. Palshof og fortæller, at nogle virksomheder kan have svært ved at forstå, at det kan tage over et halvt år for at komme på den gode idé. Men det kan det. Og en god idé er kun god, hvis den hænger sammen økonomisk og indeholder svar på go-to-markedet strategien.
”Herhjemme tænker vi meget finans. Sådan skal det også være. Men mange gange mangler der den anden kant, der siger ’hey, hvornår søger vi efter det ukendte og det, som ingen andre har søgt?’, og prøver at sætte ting sammen på nye måder”, siger han og fortsætter:
”Det handler om at have tid og dedikere ressourcer. Den sande værdi opstår, når folk tager sig tid til det. Hellere lave 1/10 af det, du laver, og så lave det fantastisk godt. Det er sjældent, at markedet belønner det, der bare skal være hurtigt, hurtigt, hurtigt”.