Forbrugerne lytter ikke til advarsler mod at kigge på mobilen inden sengetid, så nu beder forskerne mobilproducenterne om hjælp
Det er svært at lade være. Igen og igen er vi blevet advaret om, at mobil-kiggeri inden sengetid spolerer vores nattesøvn, men alligevel bruger et stigende antal danskere de sene nattetimer på at tjekke facebook, e-mails og spille på mobilen.
Producenter, der laver fladskærme og smartphones, bør derfor lave skærme, som automatisk ændrer på lysets farve og intensitet. For brugerne gør det ikke selv.
Det mener professor Paul Gringras fra Evelina Children’s Hospital i en artikel på BBC. Han har medvirket i et forskningsprojekt om skadevirkningerne ved, at vi sidder ved skærmen inden vi går i seng.
Blåt lys forstyrrer din søvn
Helt konkret handler det om, at skærmene afgiver et blåligt lys, der narrer hjernen til at tro, at det stadig er lyst udenfor, og derfor stadig dag. Løsningen er at automatisere lysjusteringen, så lyset langsomt går over og bliver mere orange, som ved en solnedgang.
Men desværre ser det ud til, at tendensen blandt skærmproducenterne går den modsatte retning – større, lysere og med større kontrast. Det giver flottere billeder i dagtimerne, men kan ende med at tage en time fra vores søvn. Går du i seng ved midnat, falder du altså først i søvn klokken 01.
Facebook er ikke den eneste skyldige, men også emails og andre interfaces, der bruger en hvid baggrund giver problemet. Problemet er altså ikke kun med smartphones, men alle de skærme, du bruger inden du går i seng. Så selvom natlæsning plejer at være godt, duer det altså ikke, hvis du læser en bog på ipad’en.
App-udviklere har taget hånd om sagen
Producenterne har ifølge Politikens artikel ikke reageret endnu, men teknisk er udfordringen absolut overkommelig. Faktisk har flere app-udviklere allerede løst problemet.
En række apps, som ‘f.Lux’ og ‘night filter’ skifter blåt og grønt lys ud med rødt og orange. Programmerne findes til laptops og androids smartphones, men markedet er endnu åbent for produkter, der henvender sig til Danmarks mest populære smartphone, iPhone.
Men var det op til forskerne, er apps altså ikke nok. Telefonen skal træffe valget for os, hvis vi ikke fortsat skal bade øjenæblerne i blåhvidt lys hver aften inden sengetid.
Bonusinfo: GUIDE TIL AT SKRUE NED FOR LYSSTYRKEN PÅ DIN SMARTPHONE??