Du kommer næppe til at skifte ægtefællen ud med en robot. Mennesker og robotter kommer nemlig ikke til at få ægte følelser for hinanden, vurderer eksperter
Kunstige følelser er det seneste skridt indenfor udviklingen af kunstig intelligens. Anders Quitzau fra IBM fortalte tidligere på året, hvordan at it-giganten eksperimenterer med, at skabe sociale relationer mellem mennesker og maskiner under F5 box om kunstig intelligens. Samtidig har vi de seneste set en konstant udvikling af markedet for sex-robotter. Og selvom det stadig må kaldes for et kinky nichemarked, begynder et sært spørgsmål pludselig at blive relevant: “Kommer vi i fremtiden til at blive forelskede i robotter – og de i os?”
Spørgsmålet blev faktisk stillet på en konference i Manchester for nylig, hvor en lang række forskere tog emnet op. Det skriver Motherboard Og well. Vent lidt med at sende skilsmissepapirerne af sted, for det korte svar er: “Nej. Ikke endnu.”
For selvom vi flere gange har set eksempler på robot-menneske-romancer i filmens verden – eksempelvis i Spike Jonzes ‘Her’ og i Alex Garlands ‘Ex Machina’, blev forskerne i Manchester enige om, at mennesker fortsat vil være i stand til at skelne mellem tekniske følelser og ægte relationer.
Kunstig intelligens kan godt nok slå mennesker i spillet Go, og du kan programmere en robot til at have en personlighed. Eksempelvis kommer virksomheden True Companions sexrobot RoxxxyGold med en standardpersonlighed, så hun på forhånd kan lide de samme ting som dig – ligesom man kan tilkøbe ekstra personligheder hos firmaet. Men kommer de nogensinde til at udvikle deciderede følelser for mennesker? Måske endda elske?
Robotter er (endnu) ikke selvbevidste
“At elske dig eller nogen anden kræver dét, som filosoffer kalder First Person Phenomenal Consciousness – som handler om at være bevidst om sig selv og bevidst om, at man har følelser og drifter,” sagde Charles Ess, der er professor i medievidenskab ved Oslo Universitet ved Human Choice-konferencen i Manchester.
“Ud fra, hvad jeg har set af eksisterende teknologi, og hvad jeg har set af fremskrivelser, peger alt på nej. For eksempel er der en ekspertgruppe i Stanford, der udkommer med en rapport i slutningen af måneden, og deres prognose for 2030 er også ‘nej’. De tror ikke, vi kommer til at udvikle den slags bevidsthed i robotter,” siger han.
Også selvom man fortsat forsker i at udvikle kunstige følelser. For kunstige følelser kan nemlig tjene et helt andet formål i terapeutisk sammenhæng. Men helt privat bliver det dog aldrig det samme som et menneske.
“I det lange løb vil vi bare gerne elskes og begæres oprigtigt for, hvem vi er som helstøbte mennesker. Robotter kan måske give en illusion om dette, men vi vil vide, at det er, fordi vi har købt eller lejet dem, og at det er falske følelser,” siger Charles Ess.
Sexrobotter forstyrrer vores empati?
Men selv hvis vi bevæger os længere ud i fremtiden og forestiller os teknik, som endnu ikke eksisterer, er det svært at forestille sig. For selv hvis vi kan udvikle en føleevne i robotter, vil det ifølge Charles Ess stadig være etisk uforsvarligt at elske og blive elsket af en robot. For så skal robotterne først til at have rettigheder og indgå i samfundet ligesom mennesker. På samme konference talte Kathleen Richardson, der er seniorforsker i robotetik på De Montfort University, og som står bag en kampagne mod sexrobotter. Hun mener, at sexrobotter forstyrrer vores empati.
“Empati handler om, at man tager hensyn til andres tanker og reagerer hensigtsmæssigt på dem,” siger hun.
Hun mener, at sexrobotter fremavler det dårlige i mennesker, og at sexrobotter bygger på en objectificering af mennesker. Og så er der ifølge hende også et andet problem – det er ikke sjovt ret længe.
“Alle synes, at sexrobotter er meget spændende til at begynde med. Men når du er alene, og du skal slæbe din tunge robot op af trappen, eller når programmet bryder sammen, og du skal ringe til kundeservice og gå igennem en længere proces for at finde ud af, hvorfor robotten bevæger hovedet underligt, mister du hurtigt begejstringen. Så indser du, at der kun er andre mennesker, og at vi er nødt til at finde en måde at bygge sunde forhold til hinanden,” siger Kathleen Richardson.