Er Googles streetview første skridt på vejen mod en virtuel fremtid? Vi sendte en fotograf ‘på gaden’ for at dokumentere Danmark i cyberspace
Der er den virkelige verden, og så er der den virkelige verden, som den ser ud på Google.
[masterslider id=”5″]
(Foto: Mia Irmgaard Klit)
Siden Google Street View blev lanceret i Danmark for over fem år siden, har de fleste danskere nok promeneret op ad en gade et sted i verden. Altså en af den slags gader, hvor vejret og nogle gange årstiderne skifter, når man drejer rundt om hjørnet. Du ved, når de skal finde frem til steder, de ikke har været før eller lige skal vurdere kvarterets charmefaktor, inden de bestiller ferielejlighed i Paris eller Berlin.
Men når vi bruger Google Street View som det mest naturlige i verden, er det let at glemme, hvor radikal servicen egentlig er.
Google Street View har bogstavelig talt givet kortlægning en helt ny dimension. Eller flere. For ud over det praktiske aspekt af servicen, ligger der også en masse kulturel data og flyder på gaderne i Google. Når man zoomer ind på en tilfældig villavej i Aalborg eller en bjerglandsby i Spanien, så ser man helt almindelige mennesker i deres hverdagsliv, som det nu engang ser ud, hvor de bor. Og fordi al den data er tilgængelig på skærmen i vores hånd eller på skrivebordet, kan alle pludselig tale med, når den omrejsende onkel fortæller om de hjemløse i San Francisco eller grafittikulturen i Buenos Aires’ slum.
Virtuel bjergbestigning og gadekunst
Netop den sidste oplevelse er takket være Google ekstra velkurateret. Det er en del af Googles grandiøse gadekunstprojekt, der igen er en del af det omfattende Google Cultural Institute, der giver adgang til kulturelle venues og museer verden over. Og dykker du ned i Google Street Views arkiver, kan klatre med professionelle op ad en bjergside i den amerikanske naturpark Yosemite eller sejle en tur på Loch Ness i Skotland. Og så kan man også helt tilfældigt komme til at forvilde sig ind på nationalmusseets udstilling i København og se oldnordiske klenodier. I en lidt grovpixeleret udgave, godt nok.
Det er i sagens natur svært at sige, hvor mange mennesker, der faktisk bruger Google til sightseeing, men videoer og fotosamlinger på internettet indikerer, at nogle mennesker bruger mere end rigeligt tid på at finde kuriøse situationer, som Googles fotovogne har foreviget.
Googlen på væggen
Vores fotograf har været på fotoreportage i Danmark, som det ser ud på Google. Det er ikke bare en fluen-på-væggen-skildring af vores helt almindelige og lidt forunderlige land, men også en fastfrysning af Danmark, som Google ser det. Det er ikke svært at forestille sig, at teknologien over tid, vil gøre en tur i Google-land endnu mere livagtig, og ja med den hastighed som virtual reality-teknologien udvikles for tiden, heller ikke svært at se, hvordan den guidede tur på Nationalmuseet kan få endnu en dimension og blive en lige så berigende oplevelse, som i den korporlige virkelighed.
Og spørgsmålet er, om Google Street View ikke bliver en vigtig brik i hele udviklingen af en virtuel virkelighed. Døren, der fører os ud i den store verden, uden at vi behøver at forlade stuen.
Mens vi venter på svaret, kan vi jo altid tage spadsere en tur i Googles (endnu) grovpixelerede virtuelle virkelighed.