Skal Danmark på sigt bibeholde sin placering i den globale konkurrence, bør branding-potentialet udnyttes bedre. For Danmark er et foregangsland, når det kommer til at skabe ligevægt og balance, lyder vurderingen fra advokat og tidligere fransk ambassadør
Med den stigende globalisering risikerer vi at miste det nationale særpræg, vurderer den tidligere franske ambassadør Francois Zimeray, der for nyligt gæstede Danmark til konferencen Small Great Nation afholdt af tænketanken Kraka og Deloitte.
Og det kan ramme et land som Danmark, da vi i stigende grad skal bruge vores nationale særpræg i den globale konkurrence, mener han.
Ifølge den tidligere franske ambassadør medfører globaliseringen en risiko for at forsvinde ind i anonymitetens grå masse – ’for med globaliseringen følger standardiseringer’:
”Se på den unge generation, som ikke er opvokset med papir og pen, de er ikke kun franskmænd eller danskere, de er instagrammere, twittere, facebook’ere og snapchatters,” konstaterede Francois Zimeray og tilføjede:
”Det har potentiale til at ændre det nationale arvegods, de lokale kulturer, det der optager folk og deres traditioner”.
Danmark som foregangsland
I en globaliseret tidsalder ser den tidligere franske ambassadør ‘nation branding’ som afgørende for et lands globale konkurrenceevne. Og selvom Danmark ifølge en rapport fra World Economic Forum klarer sig godt, og ligger placeret på en tiendeplads over de mest konkurrencedygtige lande i verden, mener Francois Zimeray, at Danmark kan udnytte sit branding-potentiale bedre.
“Jeg tror, at det forholder sig sådan, at lande i dag fremstår som brands. Ligesom gamle brands kommer med værdier, har man som land mulighed for at sætte et aftryk”, sagde Francois Zimeray, der mener, at Danmark bør droppe fortællingen om at være et lille land:
“Det interesserer mig, hvad der forstås ved det at være et lille land. For vi er alle små, vi er lande, der udgør et nummer. Men alle lande er brands, og det brand, Danmark har, er nødvendigt i verden”, sagde Francois Zimeray og refererede til den danske sammenhængskraft:
”Det, der gør Danmark til et stærkt brand i verden, er balancen. Det er balancen mellem rig og fattig, arbejde og privatliv, mænd og kvinder, den industrielle industri overfor det miljøbevidste,” konstaterede Francois Zimeray, der anser danskere som meget moderne mennesker, der samtidig rummer og respekterer traditioner og ritualer.
”Derfor er det vigtigt at være bevidst om de værdier, ens brand har – og passe på dem”.
En usikker tid
Zimeray mener, at vores samtid er udfordret af en stor uforudsigelighed. Han peger blandt andet på det amerikanske præsidentvalg, Brexit og senest De Gule Veste, der gennem flere måneder har hærget franske storbyer.
“Det, der udspiller sig i Frankrig lige nu, har også forbavset franskmændene. Jeg tror, at der er tale om en fransk version af de globale udfordringer, som vi oplever i vores demokrati”, fortalte Francois Zimeray.
Og her er Danmark godt rustet til at klare nogle af de voldsomme skift, der kan kædes sammen med globale udfordringer, fordi vi netop har en stærk samhørighed, samtidig med at danskerne er det folkefærd i verden, der frygter globaliseringen mindst. Alligevel kan tingene hurtigt vende, mener han.
“Selvom vi rigtig gerne vil modellere vores nutid og fremtid, er noget af det, der har overrasket mig mest – ikke bare som franskmand, men som observatør i verden – hvor uforudsigelig tiden er”.