Snart kan cykler og kloaksystemer komme på nettet til en yderst billig penge. I hvert fald hvis det står til firmaet Sigfox, der vil erstatte traditionel mobildata med lavenergi internet
Vi venter stadig på, at Internet of Things for alvor tager verden med storm. Teknologierne er her, men de mangler stadig en løsning for dét, der i virkeligheden skal sætte strøm til dem: Internetopkoblingen.
Teleselskaberne arbejder ihærdigt på at finde en rentabel forretningsmodel for at sælge det mobile internet. Men alt i mens de gør det, lurer nogle andre aktører i baggrunden.
Sigfox er et fransk selskab, der konstruerer trådløse netværk, som kan opkoble forskellige enheder til sig med meget lavt energiforbrug. Der er strikse dataregler, men teknologien bag Sigfox er tilsigtet og ganske velegnet til Internet of Things.
Konceptet minder en hel del om mobildata og bruger også master, men med såkaldt “ultra-narrow band”, som også blev brugt til ubådskommunikation under Første Verdenskrig. Sigfox vil give liv til millioner af sensorer, der skal på internettet, men dog kun kræver lav båndbredde for at sende meget små mængder af data, hvor traditionelt mobilnetværk vil være for komplekst, for dyrt og for energikrævende.
Netværket har i skrivende stund fuld dækning af Frankrig, Spanien og Holland, mens flere europæiske lande er under udrulning – herunder Danmark. Herhjemme hedder partnerselskabet IoT Denmark og har CEO Daniel Bachmann i spidsen. Og når man er “SNO” (Sigfox Network Operator), så skal ambitionerne være høje.
“Vores største ambition er at være rigtig godt dækkende i Danmark, faktisk bedre end de fleste mobilselskaber er i dag. De siger jo tit selv, at de har 90 procent dækning de fleste steder, men jeg oplever da selv mange steder, hvor man ikke kan få ordentlig dækning. Men det er vigtigt for os. Vi skal kunne dække fuldt ud de fleste steder. Selv dybt nede i kloakken og inde i bygninger kan vi på bestilling skabe gode løsninger,” siger Daniel Bachmann.
Små målinger, småt forbrug
Sigfox er på ingen måde internet, som man kender det, og med de enorme datamængder, man i dag normalt har med at gøre, og som kun forøges yderligere hver dag, så er dette koncept på et helt andet niveau.
Netværket transmitterer nemlig på en frekvens, der hedder 868 MHz og de trådløse systemer sender kun datapakker, der udgør 12 byte. Intet mega, intet giga, intet tera, men bare 12 byte. Og det er nok for rigtig mange af vores dimser, som skal måle, tracke og sende få oplysninger. For så små mængder data kræver meget lavt energiforbrug, hvilket vil sige, at batterierne på disse specifikke dimser vil kunne holde i overordentlig lang tid.
Agendaen med at jo mere data jo bedre er derfor ikke nødvendigvis altid sand, påpeger Daniel Bachmann.
“Det er rigtigt, at 12 byte er begrænset data. Men der kommer flere og bedre muligheder for at lave dataprocessering på selve enheden. Man vil eksempelvis kunne lave en kode, så man komprimerer en egentlig større mængde data, så det kun fylder 12 byte. Når man så modtager informationen som kode i den anden ende, så decifrerer man det igen. Så man kun transmitterer den rå data, der er opsamlet,” forklarer han.
Hvad kan man så?
Så hvad er det egentlig helt præcist for nogle IoT-dimser, man kan benytte Sigfox til? Mulighederne er bestemt ikke få, og hos IoT Denmark er man overbevist om, at der ikke er tale om tusinder, men flere millioner af opkoblede enheder.
Det lade sig være alarmer, vandmålere, parkeringssensorer eller trackere. Alt der har brug for konstant opkobling for at transmittere en lille smule data med jævne mellemrum og hvor der er behov for lange batterilevetider.
“Der hvor der ikke er nogen infrastruktur, eller hvor du vil måle et eller andet, som før i tiden ville være for dyrt og ikke rentabelt at måle – der har vi vores berettigelse. For begynder man at måle det nu, får man en værdi ud af det, og det ikke koster for meget. Man skal begynde at tænke anderledes end man har gjort indtil nu,” siger Daniel Bachmann.
Som eksempel kan nævnes en løbesko, som Magasinet F5 fremhævede i en tidligere artikel. Måske vil man gerne have, at ens løbesko tracker ens geografiske placering eller antal skridt. Det kan de komme til med en sensor, der er koblet til Sigfox. Men bliver det så dyrt? Nej, lyder svaret. Heller ikke selvom Sigfox er en abonnementsbaseret løsning.
Og især ikke hvis man forestiller sig, at Sigfox indgik en aftale med Nike om opkobling af visse modeller af løbesko.
“Antallene af enheder vil i det tilfælde være så enormt store, at Nike formentlig ville tilbyde det som en service, fordi de ved, at folk ville være helt vilde med det og bruge det aktivt. Sælger Nike en million enheder, så er prisen helt nede og ramme formentlig mindre end 1 euro om året for opkoblingen,” siger Daniel Bachmann.
Dog kan man ikke forudse, om et selskab som Nike ville kræve yderligere betaling for servicen eller inkludere den. Men i løbeskoeksemplet ville man kunne koble dem op fra den dag, man køber dem, få gavn af deres transmitterede data, som man kan modtage på bl.a. sin smartphone, og så ville sensorerne ellers have en levetid, der ideelt set var ligeså lang som skoens egen – uden nogensinde at skulle sætte ekstra strøm til dem.
Sigfox er som sagt på plads med fuld dækning af hele hjemlandet Frankrig samt i Spanien og Holland. IoT Denmark regner med et lignende billede i Danmark i den nærmeste fremtid.
“Vi har arbejdet på det i halvandet år nu. Vi regner med at have netværket oppe at køre inden udgangen af dette år. Vi fik vores funding på plads for en måned siden, så nu er der bare tilbage at få bygget det hele op,” siger Daniel Bachmann.