Færdig med Facebook: Gen-Y sladrer på anonyme sociale medier

19. February 2015

Anonyme sociale netværk som Whisper og Yik Yak stormer frem. Teenagerne er vilde med dem, eksperterne kalder dem farlige og nu er tjenesten også rykket ind på arbejdspladsen

Give a man a mask and he should tell you the truth, sounds a famous Oscar Wilde quote.

But some truths may be best served by staying private. For some years, social media has at least tried hard to come up with so-called Trolls, hateful comments and angry debate posts. The recipe is usually to force users to come up with their own name.

But now it seems that anonymity is on its way back on social media. The young generation has started to turn its back on Facebook in a big way, and is now looking for other networks where you can be more free from the parents’ chatter.

Gossip Meritocracy
It is networks like Whisper, Secret and Yik Yak that are currently joining the volatile generation Y. They all have in common that all communication is in principle anonymous and that one cannot follow each other or become friends.

Derfor er der heller ikke nogen konkurrence om at få flest følgere, og hvert indlæg må vurderes selvstændigt. Tjenesterne bruger alle en såkaldt meritokratisk model, hvor det bedste, sjoveste eller mest kontroversielle indlæg ryger til tops, uanset om det er forfattet af klassens populære pige eller nørden på bagerste række.

Hvisken i hjørnerne
Whisper og Secret var blandt de første af disse anonyme netværk. På Secret er indlæggene helt tekstbaserede, og kun folk i den geografiske nærhed kan like eller kommentere på de hemmeligheder, brugerne deler.

Type caption for image (optional)

På det anonyme sociale netværk Secret kan brugerne like’e og kommentere på andres indlæg. Foto: Screenshot fra app’en

Tjenesten har tilsyneladende begrænset succes herhjemme, og danskere vil derfor primært møde halvlumre kontaktannoncer fra Skåne og omegn, mens der i andre storbyer som New York er en overvægt af livsbekræftende floskler blandet med jokes og spørgsmål om popstjerner og studiegæld. Og endnu mere lummerhed.

Mere udbredt herhjemme er Whisper, hvor brugerne “hvisker” deres hemmeligheder oven på et valgfrit billede, enten fra deres eget kamera eller – mere almindeligt – fra Whispers omfangsrige billed-database, der er gearet til at illustrere en hvilken som helst indskydelse.

Kærestesorger og teenage-angst
“I really want to get a lip piercing, how do I tell my parents?”, spørger en bruger med dæknavnet Genius_Coffee eksempelvis. Billedet er illustreret med et sort-hvid billede af en Justin Bieber-lookalike med funklende øjne og piercinger i næse og underlæbe, Og brugeren Moonslayer foreslår enten at spørge forældrene om lov eller bare at få den lavet, hvis Genius_Coffee ellers er gammel nok.

Type caption for image (optional)

I bedste meme-stil, skriver de anonyme brugere på Whisper deres besked henover et billede efter eget valg. Foto: Screenshot fra app’en

Det sociale medier har en klar overvægt af indlæg om problemer, der fylder mest i teenageårene. På Whisper finder teenagerne støtte hos helt fremmede jævnaldrende, der selv har oplevet eller kan relatere til alt fra typiske hjerte-smerte-banaliteter til mere alvorlige udfordringer som spiseforstyrrelser og cutting.

Det er derfor en lettelse at konstatere, at langt de fleste kommentarer på Whisper er opbakning og opmuntring. En af de største udfordringer for de anonyme sociale netværk har nemlig været den perfide tone, der kan opstå, når brugerne er anonyme.

Skolegårdssladder i millionklassen
Yik Yak er endnu ikke er lanceret i Danmark, men internationalt er det det absolut største anonyme sociale netværk. Tjenesten er målrettet specifikt til elever på colleges og universiteter og har fra starten været plaget af den slags problemer, man næsten kan forvente, når teenagere får lov til at sladre anonymt og med hele skolen som publikum.

På Yik Yak opretter man sig som elev på en bestemt skole, og kun elever indenfor en radius af 2,5 kilometer kan blande sig i debatten, der dermed bliver en slags anonym opslagstavle. Tjenesten har set en eksplosiv vækst siden lanceringen i 2013, og ifølge Forbes bliver Yik Yak brugt aktivt af omkring 2,5 procent af alle iPhone-brugere i USA på nuværende tidspunkt.

Type caption for image (optional)

Yik Yaks meget simple interface giver kun mulighed for at oprette eller kommentere på indlæg og stemme dem op eller ned. Foto: Screenshot fra app’en.

Og med et nyt kapitalindskud på $61 millioner fra Sequoia Capital i december sidste år, er tjenesten for alvor blåstemplet som en af de seriøse nye spillere på markedet.

Den farligste app?
Meget lig Secret er indlæggene på Yik Yak i ren tekst, som andre brugere derefter kan stemme op eller ned, som man kender det fra ældre netværk som Reddit. Med en ‘Peek’-funktion kan man desuden få lov til at følge passivt med i sladderen på andre skoler.

En journalist i København kan på den måde følge med i de ekstatiske glædesudbrud fra de studerende på Georgetown University, fordi universitetet holder lukket i det kraftige snevejr. Eller nattelumre jokes fra søvnløse studerende på Michigan State University.

Type caption for image (optional)

Betingelserne for nye brugere af Yik Yak vidner om de problemer, tjenesten har haft med personangreb. Foto: Screenshot fra app’en

Man møder til gengæld ikke mange af de indlæg, der har gjort Yik Yak til genstand for så kraftig en kritik, som tjenesten har oplevet i løbet af det seneste år. Personangreb, mobning og endda bombetrusler er nogle af de ting, der har sikret Yik Yak et omdømme som en platform for hatespeech og blandt andet fået en amerikansk psykiater til at kalde tjenesten for den farligste app, han nogensinde har set.

Måske har Yik Yak faktisk haft held med at rydde op i debatten, efter de følte sig tvunget til at blokere adgangen fra skoler under college-niveau, så det i dag kun er de lidt ældre elever, der kan sladre med.

Hyperlokale annoncer
Spørgsmålet er, om tonen nogensinde bliver helt sober, når brugerne kan gemme sig bag anonymitet. Secret, der blev mødt med samme problematik, indførte ændringer for at komme den ondskabsfulde sladder til livs og så efterfølgende et kraftigt dyk i brugsstatistikken.

Det er et af de mange problematikker, Yik Yak skal tackle, mens de forbereder sig på at rulle tjenesten ud til skoler og byer i hele verden.

For mens Yik Yak ligesom konkurrenterne endnu ikke tjener penge på deres produkt, peger flere på potentialet for hyperlokal annoncering med modeller, der minder om Twitters sponsorerede tweets. Mange annoncører ville formentlig gladeligt levere hyperlokale Yak’er til velstillede unge mennesker i verdens store byer, men næppe i et miljø præget af personangreb og trusler.

Type caption for image (optional)

Memo er blandt de seneste spillere blandt de anonyme sociale netværk. Tjenesten giver mulighed for at sludre om arbejdspladsen anonymt med sine kolleger. Foto: Screenshot fra app’en

Den digitale vandkøler
Uanset hvem der knækker koden, lader anonyme sociale netværk til at blive en stadig større del af omgangsformen på nettet. Selv Facebook lancerede for nylig deres Rooms-app, hvor man anonymt kan oprette og deltage i diskussionsfora om et hvilket som helst emne.

Og tidligere i år blev endnu et nyt netværk lanceret, da Memo landede i app store’en som en platform for anonym debat på arbejdspladsen, hvor brugerne skal verificeres med enten deres firmamail eller LinkedIn-profil.

Så snart behøver man måske ikke længere at lægge den barske tone på hylden, bare fordi skolen er overstået.

Stefan Klercke Mathiesen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser