Fire dages arbejde og tre dages hvile. Det er fremtidsudsigterne, mener blandt andet Odsherreds kommunaldirektør. Men er det nu også en god idé?
Tænk hvis fredag var en fridag. Tænk hvis man bare kunne gå hjem fra arbejde torsdag, holde en god lang weekend og først komme tilbage mandag morgen. Fra 1. september er det ikke bare en tanke men virkelighed for cirka 300 administrative medarbejdere i Odsherred Kommune.
”Vi håber på, at vi kan få nogle medarbejdere, som restituerer bedre, er gladere, og som har lyst til at arbejde i Odsherred og blive mere effektive”, siger Odsherreds Kommunes kommunaldirektør, Claus Steen Madsen.
En ekstra hviledag i ugen klinger nok også ret godt i de fleste øregange, og hvis man ovenikøbet får mere effektive medarbejdere, kan der nærmest være tale om en win-win-situation.
”Jeg har kigget bredt i litteraturen. Vi har set på erfaringerne fra Danmark, som også taler om produktivitetsstigning, fordi man får en anden tilgang til arbejdslivet. Man bliver mere koncentreret på det, der foregår. Vi kiggede og så lidt i litteraturen i forhold til, at jeg langt hen af vejen tror på, at det her bliver måden, vi arbejder på i Europa som standard om 10 år – måske”, spår Claus Steen Madsen.
Klasseeksemplet og fiaskoen
Odsherred Kommune er ikke de første til at give deres medarbejdere fri om fredagen. Herhjemme indførte IT-virksomheden IIH Nordic i 2017 et lignede initiativ med stor succes både med henblik på trivsel og effektivitet, hvilket blev belønnet med flere priser og kåringer som ”Danmarks bedste arbejdsplads”.
Alle IIH Nordics medarbejdere gik ned i tid. Uden lønnedgang gik de fra 37 timer til 30 timer i ugen, så de fire arbejdsdage ikke blev længere end normalt. Men i Odsherred Kommune har man derimod valgt at holde fast i de 37 timer.
”Den ramme har vi ikke haft mulighed for at udfordre, så skulle medarbejderne gå ned i løn, og det tror jeg ikke, de har været interesseret i. Så vi har gjort det inden for de rammer, som vi i første omgang kan arbejde i. Vi har altså ikke udfordret de hjørneflag, der er i forhold til arbejdstiden”, siger Claus Steen Madsen.
I 2014 fik Danish Crowns medarbejdere på slagteriet i Rønne en ekstra ugentlig fridag, men de gik heller ikke ned i tid. Det betød, at slagterimedarbejderne skulle arbejde 10 timer om dagen fire dage i ugen. Men i april i år måtte Danish Crown erkende, at det ikke var en holdbar løsning. Det var for hårdt for medarbejderne at arbejde så mange timer ad gangen og samtidig få fritidslivet til at hænge sammen. Derfor valgte Danish Crown efter fem år at droppe ordningen og vende tilbage de fem ugentlige arbejdsdage.
Det betyder dog ikke, at projektet i Odsherred Kommune bliver en fiasko. For selvom medarbejderne ikke går ned i tid, så kommer deres arbejdstider ikke til at ændre sig voldsomt. Alle administrationens medarbejdede arbejdede i forvejen 10 timer om torsdagen for at have længere åbningstider i borgerservice. Med den nye fire dages-ordning, kan medarbejderne nu selv bestemme, hvilken dag der skal være den lange.
”De andre dage bliver ikke nødvendigvis meget længere. Det handler jo om at få fordelt tingene”, siger Claus Steen Madsen og forklarer, at kommunen har ansatte i alle livets aldre, så der er rig mulighed for at koordinere mellem forskellige liv, og arbejde nogle timer hjemmefra.
”Jeg kan ikke garantere, at det går fuldstændigt op, og det kan også være, at vi må erkende, at det var en dårlig idé og stoppe forsøget. Men jeg tror, at hvis man lægger sine ønsker og præferencer sammen med udgangspunktet i individet, og lægger dem oven på hinanden, mon ikke om man så kan finde en løsning?”.
Fire hverdage bliver hverdag
Engang var lørdag også en arbejdsdag, men i 1974 indfødte man lørdagsfri i Danmark, blandt andet fordi produktiviteten var steget. Så hvorfor skulle fredag ikke blive det nye lørdag? Det er i hvert fald en del af Claus Steen Madsens logik.
”Jeg bygger det ikke på noget, der er voldsomt validt. Jeg kan bare se, hvad der sker omkring os. Vi kan se, at i England taler man om en fire-dages arbejdsuge. I Frankrig taler man om en fire-dages uge. Jeg tror bare, at det er en tendens”.
I Storbritannien har The Trade Union Council (TUC) skrevet en rapport om det fremtidige arbejdsmarked, hvor de netop peger på en fire-dages arbejdsuge som vejen frem til et velfungerende arbejdsliv.
Herhjemme har både Alternativet (Å) og Enhedslisten (Ø) flirtet med tanken om en arbejdsuge på 30 timer, som muliggør en forkortet arbejdsuge.
Men om det er en god idé, det er ikke helt let at svare på.
I New Zealand indførte den administrative virksomhed Perpetual Guardian en fire-dages arbejdsuge som et forsøg i en måned. En gruppe forskere fra Auckland University of Technology og the University of Auckland fulgte med på sidelinjen og kunne til sidst præsentere nogle opmuntrende resultater. Engagementet og samarbejdet steg, stressniveauet faldt, og arbejdskvaliteten var stabilt.
Men forskerne fandt også nogle problemer. For det første er det værd at bemærke, at arbejdet ikke blev udført bedre, men at kvaliteten bare var stabil. Desuden var der et par af medarbejderen, der blev mere stressede, når de mødte travle perioder.
Om fredagsfri i Odsherred Kommune bliver en succes, må tiden vise. Indtil videre er de nye arbejdstider sat i søen som et treårigt forsøg.