Fremtidens medarbejder skal forføres

30. august 2017

Da operachef Kasper Holten udgav en bog om ledelse, hed den “Forførelsen”. For ifølge ham handler tidssvarende ledelse ikke om at være chef. Det hander om at skabe en meningsfuld retning og forføre medarbejderne til at være medskabere.

Hvis man havde været en flue på scenetæppet til en forestilling på Royal Opera House i London, hvor Kasper Holten i seks år var chef, kunne man måske have hørt følgende dialog udspille sig mellem Holten og en sanger:

Holten: Jeg synes, jeg kunne mærke, du var lidt mere vred i din stil i dag? Det fungerede virkelig godt.

Sanger: Nå, ok ja… Synes du? Joh, men det var jeg måske nok…

Holten: Jaah, du var! Og det var virkelig fedt, det gjorde lige noget ekstra ved stemningen. Rigtig stærkt. Det synes jeg virkelig, du skal gøre igen næste gang.

Sanger: Ok. Jamen, klart. Fedt, hvis du kunne bruge det til noget.

Holten bøjer sig lidt frem og kommenterer dialogen ovenfor: 

“Her manipulerer jeg med sangeren, og det ved han også godt. Han var ikke som sådan mere vred i sin stil, men jeg tager måske udgangspunkt i en følelse eller en lille detalje, han gjorde anderledes, og bruger det til at plante en ide i ham. Jeg prøver at inspirere ham til at finde den vrede i sig selv, med sit eget udtryk, så han har følelsen af, at han skaber rollen. For hvis jeg bare siger til ham: “Gør sådan og sådan”, ville han måske føle, at jeg kritiserede ham, eller han ville føle sig uengageret. I stedet forsøger jeg at motivere og inspirere ham til at synes, at det er det, han vil. Og mine kunstnere bliver faktisk skuffede, hvis de går ind i prøvesalen, og jeg ikke prøver at forføre dem og tage dem nye steder hen.”

Eksemplet er et af dem, Kasper Holten bruger til at forklare, hvordan man skal lede dem, han kategoriserer som “kreative medarbejdere”. Den slags medarbejdere er ikke kun nogen, man kan opleve, når man er operachef. Den slags medarbejdere indtager efterhånden de fleste typer af arbejdspladser. Og nej, de kan ikke bare gøre “som man plejer”. 

“Vi har brug for de kreative til at skabe nyt. Vi har brug for deres personlighed til at præge jobbet, ikke blot til at udfylde en skabelon. Så det er svært at give dem en præcis jobbeskrivelse og objektive kriterier for deres arbejde,” siger Kasper Holten.

Og den slags medarbejdere har derfor også brug for en anden type ledelse. For de motiveres ikke af cheftyper, kontrol, klassiske kpi’er og af et job, hvor de sidder på kontorstolen mellem 8-16 og tager telefonen, underbygger han.

Ligesom at styre veteranbilerne
Kasper Holten blev selv chef i en alder af kun 26 år. Det var herhjemme i Danmark, hvor han i 11 år var chef for Det Kongelige Teater. Efterfølgende blev han headhuntet til jobbet som operachef på Royal Opera House, Covent Garden, i London. Efter seks år i den rolle er han netop vendt tilbage til Danmark, hvor han i dag er sceneinstruktør.
I alt har han instrueret over 65 operaer, skuespil, musicals, operetter og film. Med andre ord: Kasper Holten har i den grad været mand for at få mennesker til at spille sammen og levere det store brag. 

Men netop de store brag skal lederen ikke være en del af, synes han. Det er en af hans hovedpointer. For hvis man er en dygtig nok leder, skaber man de mest optimale rammer for, at ens medarbejdere kan levere deres bedste – og så trækker man sig tilbage og lader dem gøre det. Man er vigtig, men man er også overflødig.

“Rammerne er selvfølgelig virkelig væsentlige, men det er talentet inden i, der er det afgørende i sidste ende. Det kan umiddelbart virke indlysende, men alligevel bør man som leder altid spørge sig selv en ekstra gang, om de talenter, man har, nu også har de rigtige muligheder for at udfolde sig. Kunne man som leder skabe bedre muligheder?”

Her er man også nødt til at erkende, at der er et vist kontroltab, når man sådan sætter medarbejderne fri, mener han. Som metafor peger han på veteranbilerne i Tivoli. 

“I kender det godt. Man sidder højt til vejrs og drejer energisk til højre og venstre på rattet og “styrer”, mens alle klapper og tager billeder. Men sandheden er, at når først det hele er i gang, så bilen kører selv, uanset hvor meget du drejer. Sådan føles det nogle gange at være chef i vore dage…”

Cheftyper bestemmer, ledere forfører

Derfor er det vigtigt at kunne være inspirerende nok til, at der bliver sat en retning, forklarer han. For kreative medarbejdere har ikke brug for en chef, som kontrollerer og bestemmer. De har brug for en leder, som taler et sprog, der motiverer dem, gør dem nysgerrige og giver dem mening. 

“Jeg siger ikke dermed, at alles mening er lige god, og at alle bare skal hygges om. For selvfølgelig er du som leder ansat til at turde gå forrest. Men hvis der ikke er nogen, som følger med, kan det jo være lige meget. Kreative medarbejderes engagement kommer af, at de føler, at de kan være medskabere af noget, som giver mening. Så du er nødt til at kunne motivere med noget andet end kontrol, kpi’er, løn og pensionsordning. Ellers dræner du talenterne for energi, og så mister du dem,” er Kasper Holtens erfaring. 

I sine 17 år som leder har han arbejdet i mange lande. Og hvor kulturer og ledelsesstile kan være markant forskellige, alt efter om man er i Kina eller Sverige, er der en ting, han oplever, at der er fælles for al ledelse på tværs af nationer lige nu: Følelsen af at være presset. Globaliseringen og digitaliseringen gør, at markedet åbner sig for mennesker, nye oplevelser, nye muligheder – og vi kan ikke putte os og gøre, som vi plejer. 

Ledere reagerer typisk på en af to forskellige måder på det pres, oplever han:

“Det ene er, at man tænker, at ‘det her er farligt‘. Så vil man gerne have kontrol, og man begynder at måle, regne og kontrollere. Man performer ved at vælge den sikre, gennemprøvede metode. Den anden vej at gå er, at man tænker, at ‘det her åbner muligheder’. Vi ved ikke, hvor vi ender, men vi tør udfordre os selv. Det er den modige vej, hvor man prøver at søge kreativitet,” forklarer Kasper Holten.

Han forudser, at arbejdspladserne i Danmark får brug for mere kreativitet og flere “tosser og anarkister”. Det skal man som arbejdsplads turde at stimulere. For hvis man som leder blot gør, som man plejer, eller hvis man frygter eksperimenter og fejl og presser medarbejderne til at levere succes igen og igen, så udvikler man ikke kreativiteten og forretningen. For den største risiko i en kreativ organisation er, at man IKKE tør løbe en risiko.

“Forestil dig, jeg sagde til kunstnerne: “Gå ud og lav noget på scenen nu, og det SKAL bare være en succes”. Hvad tror du, kunstneren ville gøre? Han ville føle sig presset og derfor skynde sig at tænke på, hvad han gjorde sidste gang, han lavede en succes – og så vil han gå ud og gentage det. Får man kreativitet ud af det? Nej. Det er ligesom med ‘Find Nemo’. Pixars film om en klovnefisk, der svømmer ud for at finde sin far. Genialt, aldrig set før! Kæmpe succes. Straks er der nogen hos Pixar, der siger: Hey, det var en succes. Gør det igen! Og så laver man ‘Find Dory’… Kan du se, hvad jeg mener?”

Det du måler, eller det du er?
Eksemplet med Nemo vs. Dory er også en god understregning af den sidste af Holtens centrale pointer om lederskab: Hvad er dit succeskriterium? I Pixar og operaens tilfælde er det så at sælge så mange billetter som muligt, eller er det at skabe fantastiske oplevelser for publikum? 

“Jeg ved godt, at vi selvfølgelig skal sælge billetter, og tingene skal løbe rundt. Så den slags KPI’er skal man måle på. Men – man skal bare passe på, at man ikke ender med kun at blive god til at nå sine KPI’er, for det betyder ikke altid, at man bliver god til det, man egentlig er her for. Når vi taler om opera, så er vi her for at få folk til at føle noget. De skal græde, de skal svede, de skal føle, at de har været i kontakt med sig selv som mennesker!” . 

Så i en tid, hvor ledere er pressede, og vi alle sammen måler og sætter flueben ved vores KPI’er, er der endnu mere behov for at skærpe fortællingen om, hvem man er, og hvorfor man er her, tilføjer Kasper Holten. Man skal som leder bruge tid på at fortælle historien om, hvorfor vi overhovedet laver det, vi laver. Hvilken forskel gør vi, og hvordan bliver vi endnu bedre til det? Og man skal mene det og kunne få forføre sine medarbejdere med den. 

“Det er simpelthen afgørende for at tiltrække talent. Og det er afgørende for at få det bedste ud af dem. Som leder inddrager jeg alle medarbejderne i historien og fortæller dem, hvad de er en del af at skabe. Det gælder også min financial controller. Hun skal forstå, at fordi hun fik skabt plads i budgettet, så blev der plads til at hyre en fantastisk tenor! Så når hun sidder nede blandt publikum til forestillingen sammen med sin mor, og mor græder, fordi tenoren synger så smukt – så ved hun, at det en succes. Og hun ved, at det også er hendes fortjeneste.”

Stine Herdel Bjerre

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser