Det tyske transportfirma DHL er i færd med at teste levering med droner på lille ø syd for grænsen, Amazon opruster, og Post Danmark lurepasser
For mange er droner stadig noget som forbindes med science fiction. Men transportfirmaet DHL ser i stedet de små robot-helikoptere, som en mulig samarbejdspartner i den nærmeste fremtid. Det tyske firma er gået i gang med at teste levering af pakker med droner. Det oplyser DHL i en pressemeddelelse.
I øjeblikket tester firmaet drone-levering på den tyske ø Juist med blot 1700 indbyggere. Dronen, som vejer fem kilo, kan transportere pakker med en vægt på op til 1,2 kilo. Dronen skyder en topfart på 65 kilometer i timen og kan dermed nå ud til Juist på 15 til 30 minutter fra fastlandet alt afhængig af vejret.
Selvom dronens flyverute er komplet automatiseret, overvåger et kontrolteam hele processen. Hvis forsøgene går godt, regner DHL med at gøre dronerne til en permanent del af deres flåde.
Forsøgene på Juist er blevet godkendt af det tyske transportministerium såvel som landets luftfartsmyndigheder. En af betingelserne for forsøget er, at dronerne skal undgå bygninger og beboede områder på deres vej til øen.
Amazon-dronerne er på vej
Men DHL er ikke de eneste, som er interesserede i den nye teknologi. Narkosmuglere har også eksperimenteret – dog ikke med det store held.
Sidste år ansøgte Amazon desuden om tilladelse til at teste levering ved hjælp af droner. Skal man tro den amerikanske internetgigant, venter virksomheden blot på, at de amerikanske myndigheder får taget sig sammen til at godkende dronerne. Og så er man klar til at dumpe pakker i kundernes baghaver.
Prime Air kaldes det, og du kan i videoen se, hvordan Amazon forestiller sig, at det vil tage sig ud i praksis.
Post Danmark lurerpasser
Hos det danske postvæsen skeler man i øjeblikket til drone-forsøgene hos tyske DHL og amerikanske Amazon. Man har dog ikke selv planer om at tage droner i brug lige foreløbigt.
“Vi holder øje med, hvad der foregår, men vi har ikke nogen gående på en hemmelig adresse, som forsøger at løfte pakker med en drone. Post Danmark har en række internationale samarbejdspartnere, der er større end os, og så prøver vi at lære af deres erfaringer. Vi følger med i al teknologi, der er relevant for os, og droner er faktisk rigtig spændende. Det er let at forestille sig situationer, hvor det kunne være nyttigt,” udtaler Martin von Horsten, der er chef for produktionsudvikling.
Post-chefen kan dog allerede nu forestille sig scenarier, hvor de små, flyvende robotter kan have en berettigelse i fremtiden.
“For eksempel i forhold til at få akutmedicin distribueret hurtigt. Der kan være ret langt til døgnapotekerne for en del borgere, så hvis man kan lave en form for lyndistribution, ville det give mening.”
Kunne I være primus motor i forhold til at løfte sådan en opgave?
“Det kunne vi sagtens, og det ville passe godt ind i vores rolle i samfundet. Så hvis der er behov for det, vil vi gerne gøre vores til, at det kan lykkes på den ene eller den anden måde.”
Sikkerhed skal forbedres
Jakob Hansen, som er kommunikationskonsulent i drone-industrinetværket UAS Denmark, mener dog, at der er flere områder, der skal arbejdes på, før vi for alvor ser droner gøre deres indtog i Danmark.
“Både teknologisk og lovgivningsmæssigt er der nogle ting, som skal forbedres, inden vi kommer til at se droner levere pakker. I øjeblikket arbejdes der rundt omkring på at skabe en pålidelig sense and avoid-teknologi, så dronerne kan flyve uden om bygninger og andre luftfartøjer,” fortæller han.
Foto: Deutsche Post AG